Jump to content

Filtr paliwa i olej 2008 2.0R

FelipoF1

Recommended Posts

Witam. 

Tydzień temu kupiłem Impreze 2.0 RA 2008 (chyba taka wersja :) ) i już powoli ogarniam wszystkie sprawy eksploatacyjne.

Mam zamiar zrobić wymianę (olej, filtry itp.)

Czy olej Motul 8100 x-clean 5w-30 będzie ok? - poprzedni właściciel jeździł na Motul (wiedział tylko że 5w-30 :) )

Proszę jeszcze powiedzieć ja dostać się do filtra paliwa i czy jest tylko ten w zbiorniku? Może ma ktoś jakieś foto jak on wygląda... i jaka może być cena orientacyjna  :) ?

Przebieg oryginalny ma 117 tyś. 

Proszę o parę wskazówek.

...zacznij od poczytania instrukcji tego autka. Znajdziesz tam wiele odpowiedzi na swoje pytania. A jak Cię coś zaintryguje, doszukasz/dopytasz na forum.

Regulamin forum też by było warto poczytać, bo bez żadnego cześć czy witam pierwszy wątek od razu z grubej rury...

Edited by baca

Instrukcję już prawie na pamięć znam, choć mam wersję angielską i niemiecką  :) Niestety nie znalazłem w nim opisu wymiany filtra paliwa...

Witam Wszystkich od dziś będę częstym bywalcem tego forum, będę je dogłębnie poznawał i na pewno znajdę wiele cennych informacji.

Pozwólcie mi się najpierw nauczyć  :)

To jak z tym olejem i f. paliwa? i jeszcze zastanawiam się czemu nie ma w tym modelu wskaźnika temperatury silnika...

Ps. regulamin  :)

Niestety filtra paliwa nie dostanę w żadnym z moich sklepów, wszyscy twierdzą że to tzw. livetime - niewymienialny. 

Pierwszy raz się spotykam żeby nie można było wymienić filtra paliwa...

To jak to w końcu jest w tym modelu?

Edited by FelipoF1

Po numrze filtra Ci nie znajdą? Dziwne, to forum aso to może w aso znajdziesz odpowiedź. Mam n/a i jeżdże na takim oleju i co tu mówić syfi się po jakimś czasie to chyba dobrze zbiera brudy, przynajmniej tak gdzieś wyczytałem że tak sie powinien zachowywać olej.

Wysłane z mojego m2 note przy użyciu Tapatalka

Dzwoniłem do dwóch ASO subaru i powiedział gość, że filtr jest w zbiorniku na pompce i jest praktycznie dożywotni. A jak już to można wymienić całą pompkę paliwa razem z filtrem - hahaha

Jak tak mówi fachowiec to chyba tak musi być  :)

Ja też korzystam z internetowych części, ale tego filtra nie zamówię bo takie jak mi wyszukuje u mnie się nie znajdują. 

Dzisiaj zrobiłem wymianę olej, f. oleju, f. powietrza i kabinowy i aż miło  :) Wogule to super jest tam wszędzie dojście, aż miło się przy takim silniku pracuje.

Filtry były oryginalne subaru, czyli autko jednak naprawdę było serwisowane w Polsce jak wskazuje książka.

Jak na razie to mam wysokie spalanie średnio ok 11-13l. po mieście przy zmiennej jeździe ale to książkowe spalanie.

Tydzień jeździłem super ekonomicznie i nie zszedłem poniżej 11 l. hmm troszkę mnie to zastanawia. Nie opłaca się męczyć auta na niskich obrotach, żeby zaoszczędzić 1-2 litry.

Zakochałem się w tym aucie  :)

Masz normalny filtr paliwa w zbiorniku i nie jest zintegrowany z pompa paliwa. Kosztuje ok 300zł i jest ogólnie dostępny, oczywiscie tylko oryginał :)