mly96 Posted March 4, 2016 Share Posted March 4, 2016 Czy po odkreceniu i wyjeciu turbiny do jej ponownego wlozenia sa potrzebne np. nowe uszczelki czy cos? Jak najlatwiej wyciagnac ja z samochodu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Dziedzic Posted March 4, 2016 Share Posted March 4, 2016 To zależy w jakim stanie są uszczelki, raczej powinno sie wymienić, ale jak nie ma bo coś, to przynajmniej pasty do wydechów użyj. Swego czasu reanimowałem uppipe , podjechałem z nienacka także nie byli przygotowani w uszczelki, po naprawie skręcili z pastą i wszystko ok. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
siewcu Posted March 4, 2016 Share Posted March 4, 2016 komplet uszczelek obowiązkowo - między turbo a uppipe, turbo a dp, pod wodę, zasilanie olejem i spływ oleju. i żadnej pasty do wydechów. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
eres Posted March 4, 2016 Share Posted March 4, 2016 Pasta do wydechów pomiędzy turbinę a kolektor?? To zdecydowanie ZŁY pomysł !! Widziałem wirnik po takim zabiegu jak kawałek wygrzanej pasty poleciał na łopatki. Generalnie przy każdym zdjęciu turbiny powinno się kłaść nowe uszczelki. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
PatiKTP Posted March 4, 2016 Share Posted March 4, 2016 Tym bardziej że uszczelki są naprawdę tanie i dostępne w większości od ręki w serwisie. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlexClyde Posted March 4, 2016 Share Posted March 4, 2016 przy wymianie turbiny na nowa, proponuje, sprawdzic stan pompy olejowej, oczywiscie mycie obowiązkowe, nowy olej i filtr. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mly96 Posted March 4, 2016 Author Share Posted March 4, 2016 da się gdzieś w internecie kupić te uszczelki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hiszpanu Posted March 4, 2016 Share Posted March 4, 2016 Zgaduje że w Nowym Sączu Wysłane z mojego m2 note przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mly96 Posted March 4, 2016 Author Share Posted March 4, 2016 przy wymianie turbiny na nowa, proponuje, sprawdzic stan pompy olejowej, oczywiscie mycie obowiązkowe, nowy olej i filtr. jak sprawdzić jej stan i gdzie się dokładnie znajduje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlexClyde Posted March 4, 2016 Share Posted March 4, 2016 przy wymianie turbiny na nowa, proponuje, sprawdzic stan pompy olejowej, oczywiscie mycie obowiązkowe, nowy olej i filtr. jak sprawdzić jej stan i gdzie się dokładnie znajduje? na wale... ale na zewnątrz silnika, trzeba zdemontować koło pasowe, paski, rozrząd i jest pompa po odkreceniu i wyjęciu zobaczyć czy nie przytarta, oraz zawory w pompie czy funkcjonują jak trzeba:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mly96 Posted March 4, 2016 Author Share Posted March 4, 2016 nie po drodze mi to w tej chwili, więc odpada, ale dzięki za sugestię, zrobi się przy okazji rozrządu Link to comment Share on other sites More sharing options...
eres Posted March 5, 2016 Share Posted March 5, 2016 przy wymianie turbiny na nowa, proponuje, sprawdzic stan pompy olejowej, oczywiscie mycie obowiązkowe, nowy olej i filtr. jak sprawdzić jej stan i gdzie się dokładnie znajduje? na wale... ale na zewnątrz silnika, trzeba zdemontować koło pasowe, paski, rozrząd i jest pompa po odkreceniu i wyjęciu zobaczyć czy nie przytarta, oraz zawory w pompie czy funkcjonują jak trzeba:) a nie prościej sprawdzić ciśnienie oleju? Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlexClyde Posted March 5, 2016 Share Posted March 5, 2016 ciśnienie można sprawdzić, ale brudu z pompy to nie usunie możnaby ewentualnie zrobić płukanke przed wymiana oleju i turbo;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
eres Posted March 5, 2016 Share Posted March 5, 2016 Idąc tym tropem trzeba jeszcze zdjąć miskę i zrobić 10 innych czynności, sorry ale nieco nonsens... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts