Jump to content

Spryskiwacze reflektorów Forester S-turbo (SF)

Daroot

Recommended Posts

Witam. 
Od razu napiszę że nie znalazłem podobnego tematu na forum.

Mam spryskiwacze do założenia do forka, kupiłem używane (z mojego jakiś łaskawca ukradł, łamiąc część) ale nie mam tych kwadratowych

otoczek gumowych przylegających do zderzaka - nie można tego kupić na portalu aukcyjnym. W serwisie również nie mają już, nie można zamówić nowych.

Czy ktoś może przechodził temat i wie z czego to dopasować, lub może ktoś zrobić zdjęcie takiej podkładki zdemontowanej? 

Nie mam nawet poglądowego foto jak to powinno wyglądać, czy jakaś wargowa uszczelka. Proszę o pomoc kolegów.

Może chociaż w zbliżeniu zdjęcie zamontowanej? 

• 2 months later...

Oryginał wszystko, pompka rozruszana bo stała w miejscu. Jestem zadowolony z efektu :)

Podoba mi się w subaru sprysk na lampy na oddzielnym przycisku, a nie jak większość aut załącza pompkę spryskiwaczy przy włączonych światłach i próbie spryskania szyby. 

Przy obecnym systemie jazdy na dziennych całorocznie - marnowanie płynu.

U siebie, nigdy nie widziałem takiego efektu, z za kierownicy :blink:

u mnie na postoju to szyba przednia rykoszetem obrywa, ale z ciekawości też kamerkę postawie i zobaczę jak to wygląda ;)

Możesz opisać instalację tego spryskiwacza?. Ja właśnie poszukuję takiego i nie wiem jak się zabrać do wymiany... A może ktoś ma taki spryskiwacz?

Instalację? Zdemontowałem grill, następnie lampy i kierunki. Od zderzaka wyciągnąłem wszystkie kołki z góry które są pod lampami. Zderzak jest na tyle miękki i elastyczny że dało się unieść jego górną część, wsunąć spryskiwacz i zamontować od dołu (jest miejsce na rękę) zawleczkę. Zawleczka to taka blaszka która trzyma spryskiwacza od dołu pod zderzakiem. Aha, przed zamontowaniem przeciągasz przewód (wężyk) w stronę środka chłodnicy, gdzie jest trójnik rozdzielający płyn na obie strony. Do składania musiałem wyjąć spod lamp podłużne łezki, bo lampa z tym elementem nie mieściła się.

Generalnie na spokojnie godzinka pracy.

Załączam zdjęcie z prac, jeden sprysk zamontowany. Na koniec naciągamy gumki od góry i tyle :)

post-20289-0-18363200-1465331411_thumb.jpg

Edited by Daroot