maciuo Posted December 9, 2015 Share Posted December 9, 2015 Witam, Na czym polega różnica w budowie silników ej20 z Legacy IV oraz Forka SG. Przy takiej samej pojemności oraz stopniu sprężania ten pierwszy ma 12KM i kilka NM więcej od tego drugiego. Czy zastosowano inne wałki rozrządu czy jest jeszcze jakiś inny "myk". Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdaSch Posted December 27, 2015 Share Posted December 27, 2015 sprawdź zmienne fazy rozrządu czy oba mają Link to comment Share on other sites More sharing options...
diamond Posted January 12, 2016 Share Posted January 12, 2016 Wszystkie dane podawane są wg w indywidualnych parametrów pojazdów jak: masa, rodzaj skrzyni , opory powietrza etc etc. Warto też spojrzeć na parametry przy jakich wartościach obrotowych przedstawione są osiągi. Mam u siebie w przeszczep z dawcy Legacy EJ204 , jedyna różnica była w odpowietrzeniu silnika, w tym silniku zawór zwrotny był z tworzywa. W wersji Forestera II, SG /przed liftem i po/ w zależności od lat produkcji były też montowane inne motory o różnych parametrach. Np Forester 2 z 2005 przed liftem w wersji XT miał 2 litrowy motor 177 konny, a po lifcie z końca roku były wstawiane motory 2,5 l i 211 oraz 230 kucyków. Dwu litrowe motory z końca i początku roku też miały różnice techniczne, 125 konne miały( jeden wałek na stronę)SOHC i nie posiadały zmiennych faz rozrząd, a z końca roku 2 litrowa jednostka miała ( dwa wałki na strone) DOHC oraz zwiększone wymagania odnośnie ochrony środowiska, min zawory i turbinkę powietrza wtórnego. Tak ogólnikowo z moje wiedzy 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
chicken Posted January 13, 2016 Share Posted January 13, 2016 Wszystkie dane podawane są wg w indywidualnych parametrów pojazdów jak: masa, rodzaj skrzyni , opory powietrza etc Ale moc i moment są podawane "na wale", czyli dla gołego silnika. W/w parametry nie powinny mieć znaczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
diamond Posted January 19, 2016 Share Posted January 19, 2016 Mimo wszystko, może subiektywnie ale minimalnie więcej koni jest odczuwalne. Tak mi sie wydaje . Co do parametrów to w serwisie podano mi taka informacje które sie podzieliłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
diamond Posted February 29, 2016 Share Posted February 29, 2016 Wszystkie dane podawane są wg w indywidualnych parametrów pojazdów jak: masa, rodzaj skrzyni , opory powietrza etc Ale moc i moment są podawane "na wale", czyli dla gołego silnika. W/w parametry nie powinny mieć znaczenia. Poczytałem bo mi to po głowie chodziło, dane podawane są dla gołego silnika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts