matt1992 Posted November 6, 2015 Share Posted November 6, 2015 Witam, jak w temacie, szukam jakiegoś fajnego cb radio i antenę mini do swojej imprezy, chce żeby było jak najmniejsze, aczkowiel porządne, poleci ktoś jakieś fajnie mini cb radio? Pozdrawiam Mateusz Link to comment Share on other sites More sharing options...
szamot Posted November 6, 2015 Share Posted November 6, 2015 Radio http://www.yosanpolska.pl/cb-radia/radiotelefony/cb-radio-yosan-micro.html posiadam, polecam Link to comment Share on other sites More sharing options...
diuk Posted November 6, 2015 Share Posted November 6, 2015 president johnny II lub harry II z asc i pokrętłem RF gain szczególnie jak jeździsz po mieście. co do anteny zasada jest prosta - im dłuższa tym z dalsza zgarnia sygnał. w praktyce polecam na tyle długą żeby jeszcze nie rysować sufitów i instalacji podsufitowych w galeriach i garażach podziemnych Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordynator Posted November 6, 2015 Share Posted November 6, 2015 A czy istnieje jakieś radio które nie wymaga wystawienia tego debilnego druta na dach i ma zasięg 200-300metrów ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemekka Posted November 6, 2015 Share Posted November 6, 2015 Są CB w formie "krótkofalówki", ale nie wiem jak działają, zwłaszcza wewnątrz auta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniujr Posted November 6, 2015 Share Posted November 6, 2015 (edited) ja mam antenę taką 30-40cm, idealnie pasuje do MINI Edited November 6, 2015 by maniujr Link to comment Share on other sites More sharing options...
diuk Posted November 6, 2015 Share Posted November 6, 2015 A czy istnieje jakieś radio które nie wymaga wystawienia tego debilnego druta na dach i ma zasięg 200-300metrów ? tak z ciekawości - do jakich zastosowań wystarcza taki krótki zasięg? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordynator Posted November 6, 2015 Share Posted November 6, 2015 tak z ciekawości - do jakich zastosowań wystarcza taki krótki zasięg? A tak pierwsze z brzegu: Zapytanie TIROWCA co blokuje lewy pas o stan jego umysłu Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotruś Posted November 6, 2015 Share Posted November 6, 2015 Witam, jak w temacie, szukam jakiegoś fajnego cb radio i antenę mini do swojej imprezy, chce żeby było jak najmniejsze, aczkowiel porządne, poleci ktoś jakieś fajnie mini cb radio? Pozdrawiam Mateusz Prezydent William. Sterowanie masz w "gruszce" i głośnik. Drugi głośnik w stacji, którą montujesz gdzie chcesz. Bardzo dobra jakość. Do tego mam antenę ok 30 cm - zasięg ok. 3 km, w mieście z wysoką zabudową do 2 z jeszcze dobra jakością odbioru. Znajdź wątek o CB, umieściłem tam zdjęcia i szerszy opis. PZDR Link to comment Share on other sites More sharing options...
Waraxe Posted November 6, 2015 Share Posted November 6, 2015 A czy istnieje jakieś radio które nie wymaga wystawienia tego debilnego druta na dach i ma zasięg 200-300metrów ? Ja mam sirio triflex. Wywaliłem antenę radiową, a wstawiłem właśnie triflexa. I mam trzy w jednym: antenę FM, CB i GSM. Wygląda jak zwykła antena FM. A radio zamontowałem pod sufitem, więc w ogóle nie widać, że auto doposażone w CB. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ayu Posted November 6, 2015 Share Posted November 6, 2015 (edited) Mam to, czyli LAFAYET VENUS ( edit po poście @chojny) i sprawuje się bardzo dobrze: http://allegro.pl/cb-radio-lafayette-venus-poprawione-2xgratis-w-wa-i5130123511.html Antena typu: http://allegro.pl/oryginalna-antena-cb-president-georgia-sklep-fvat-i5546377483.html Cb traktuje teraz bardzo awaryjnie, w dobie sprawnych navi i yanosika uważam za coraz mniej przydatne. Edited November 6, 2015 by Ayu Link to comment Share on other sites More sharing options...
diuk Posted November 6, 2015 Share Posted November 6, 2015 CB bardzo ładnie uzupełnia się z yanosikiem. są sytuacje, gdzie CB nas nie uratuje, tylko yanosik (w nocy, gdy użytkowników z CB jest bardzo mało) ale spotkałem się z sytuacją, że na Cb dostałem info, a w yanosiku jeszcze nie było zaznaczone, albo na yanosiku jest zaznaczone miejsce suszenia, ale droga jest dwujezdniowa i nie wiadomo, w którą stronę suszą - a na CB jak wiedzą to powiedzą podsumowując: dobrze jest mieć obydwa urządzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
szywoj011 Posted November 6, 2015 Share Posted November 6, 2015 Yosan micro jako typowy antymisiek wystarczy sam mam z anteną yosan missouri (bodajże 72 cm) i spokojnie mogę polecić taki zestaw obsługa banalna, małe rozmiary, niezły zasięg no cena też w normie Link to comment Share on other sites More sharing options...
chojny Posted November 6, 2015 Share Posted November 6, 2015 president johnny II lub harry II z asc i pokrętłem RF gain szczególnie jak jeździsz po mieście. co do anteny zasada jest prosta - im dłuższa tym z dalsza zgarnia sygnał. w praktyce polecam na tyle długą żeby jeszcze nie rysować sufitów i instalacji podsufitowych w galeriach i garażach podziemnych Potwierdzam, mam podwieszone nad lusterkiem radyjko Johny II, jest małe i działa bardzo dobrze ale "antenka" raczej z tych dłuższych Ewentualnie LAFAYET VENUS gdzie sterowanie masz w gruszce ale nie wiem jak się to sprawuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
matt1992 Posted November 6, 2015 Author Share Posted November 6, 2015 Dzięki wielkie za tyle odpowiedzi. Chyba będę zainteresowany tym LAFAYET VENUS, i do tego antenę krótka 30-40 cm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henryk82 Posted November 6, 2015 Share Posted November 6, 2015 (edited) ja posiadam to LAFAYET VENUS ale pamiętaj że te radyjko nie posiada rf-gain a bez tego ciężko użytkować radia w miesicie gdzie duże zakłócenia są. Ja ten problem rozwiązałem montując zewnętrzny https://www.google.pl/search?q=rf+gain+zewn%C4%99trzny&hl=pl&gbv=2&prmd=ivns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CDUQsARqFQoTCOPIsIji-8gCFUGVFAod92QDZA w podłokietniku i tam też mam gniazdo rj45 do podłączenia gruszki z radiem. w zestawie będziesz mieć to gniazdo ale jego nie używaj bo ma luzy i w nim wtyczka lata i często przez to radio się zawiesza , kup osobno porządne gniazdo rj45. Edited November 6, 2015 by ipsx82 Link to comment Share on other sites More sharing options...
szamot Posted November 7, 2015 Share Posted November 7, 2015 antenę krótka 30-40 cm http://www.ceneo.pl/26159962 zasięg 200-300metrów ? trochę mało, ktoś jadący w przeciwnym kierunku nie zdąży Ci odpowiedzieć, będzie już po za zasięgiem Yosan micro jako typowy antymisiek wystarczy moim skromnym zdaniem bije na łeb markę na P Jakoś wykonania i trwałość jest zdecydowanie wyższa Link to comment Share on other sites More sharing options...
szywoj011 Posted November 7, 2015 Share Posted November 7, 2015 LAFAYET VENUS moim zdaniem jest wbrew pozorom mało poręczne wszystkim sterujesz z gruszki - wiadomo kwestia przyzwyczajenia ale jednak ja wole mojego Yosana Micro - sterowanego trochę klasycznie, a trochę z gruszki moim skromnym zdaniem bije na łeb markę na P Jakoś wykonania i trwałość jest zdecydowanie wyższa taką miałem nadzieję przy zakupie i od jakichś 6-7 miesięcy użytkowania nie mogę powiedzieć złego słowa na Yosana Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henryk82 Posted November 8, 2015 Share Posted November 8, 2015 gruszka nie jest do zabawy podczas jazdy jak chcesz poustawiać radio to robisz to na parkingu przed rozpoczęciem podroży. Użytkuje to radio ponad 2 lata i jeszcze nigdy nie miałem potrzeby coś zmieniać w ustawieniach. Jedynie co ruszam to pokrętło od tego zewnętrznego rf-gain a to robi sie intuicyjne bez odrywania wzroku od drogi w czasie jazdy. Tak że polecam to radyjko tym bardziej ze można je zamocować w bagażniku bo długość kabli na to pozwala. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Max 84 Posted November 8, 2015 Share Posted November 8, 2015 Ja w co prawda, Forku SF5. Pozbyłem się, popielniczki z racji. Nie palenia, i taki oto Alan, wszedł "prawie". Bez problemu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baro Posted November 8, 2015 Share Posted November 8, 2015 Jak cos to dysponuję takim Johny II i mogę odsprzedać, bo od jakiegoś czasu leży i sie kurzy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szamot Posted November 8, 2015 Share Posted November 8, 2015 gruszka nie jest do zabawy podczas jazdy jak chcesz poustawiać radio to robisz to na parkingu przed rozpoczęciem podroży. Niestety ale warunki bardzo często się zmieniają (ciśnienie, temperatura, ukształtowanie terenu, zakłucenia itp itd) Ważne by radio miało automatyczny squelch. Oczywiście czasami wraz z szumami wytnie jakąś ważną informację ale wygodne toto jest Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts