Lopez Posted July 27, 2015 Share Posted July 27, 2015 Witajcie, chciałbym przewieźć 2 rowery moją Imprezą GD sedan ale nie mam relingów. Są jakieś bagażniki do sedana abym mógł zamontować jakieś belki czy coś aby przewieźć te rowery? Wiecie gdzie można kupić taki zestaw do montażu? Jeśli ktoś wie gdzie ewentualnie takie coś kupić, dostać proszę o link lub info Z góry dzięki za odpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
bmarcin Posted July 27, 2015 Share Posted July 27, 2015 Jesli nie ma haka - Dedykowane podstawki do Subaru pod relingi na dach + rynny. Taki zestaw miałem kilka lat i działał. Jesli jest hak - bagażnik na tył, mniej targania kg na dach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qba25 Posted July 27, 2015 Share Posted July 27, 2015 Tańszej opcji na hak chyba nie znajdziesz: BAGAŻNIK Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sworek Posted July 27, 2015 Share Posted July 27, 2015 Ja jednak zalecam nie kierowanie się ceną... Niska cena to prawie pewna niska jakość. A zbieranie rowerów z ulicy po tym jak je zerwie, to nic przyjemnego (jeżeli nie trafi w inne auto). Wariant na hak: + teoretycznie jest bezpieczniejszy + nie przeszkadza przy wjeździe do garażu podziemnego + nie powoduje dużych oporów powietrza - musisz dorobić tablicę rejestracyjną, nie regulowaną naszym kulawym prawem - max 2 rowery - musisz mieć hak Wariant na dach: + popularny system + większa szansa na trafienie używanego, uniwersalnego i dobrze wykonanego zestawu na portalach aukcyjnych + lepiej zabezpieczony przed kradzieżą - stawia większy opór - czulszy na przechyły auta (ale kto szaleje z rowerami na dachu) - trzeba pamiętać o dodanej wysokości zestawu - środek ciężkości wędruje w górę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
powerhorse Posted July 27, 2015 Share Posted July 27, 2015 Z tego co sie orientuje bagaznik na hak nie moze zaslaniac tablicyy rejestracyjnej. Inaczej mozesz sie zdziwic podczas kontroli Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lopez Posted July 27, 2015 Author Share Posted July 27, 2015 Panowie niestety nie mam haka, więc w grę chodzi tylko opcja na dach. Gdzie mogę takie coś znaleźć? Szukałem na popularnych serwisach aukcyjnych ale zbytnio nic nie znalazłem.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bmarcin Posted July 27, 2015 Share Posted July 27, 2015 nie jest łatwo trafić używke do Subaru, ja do forka chyba ze 2 m-ce szukalem... ale sie udało. do imprezy kupiłem nowy, nie doczekałem się ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_555 Posted July 27, 2015 Share Posted July 27, 2015 Z tego co sie orientuje bagaznik na hak nie moze zaslaniac tablicyy rejestracyjnej. Inaczej mozesz sie zdziwic podczas kontroli Jak dobrze pójdzie to lada moment ta sprawa będzie już uregulowana prawnie i będzie można zamówić trzecią tablicę rejestracyjną na potrzeby montowania bagażnika na haku. Co do bagażnika na dach to polecam rozwiązania THULE. Ok, nie należą do tanich, ale mają wiele zalet, które docenisz. Prostota montażu i demontażu, zabezpieczenie przed spontanicznymi złodziejami (kluczyk), w razie zmiany samochodu zmieniasz tylko KIT albo KIT i Stopy i masz bagażnik w innym aucie. W Imprezie stopa chwyta za specjalny czarny rant nad drzwiami dzięki czemu nie ma problemu z szybami, uszczelkami i w konsekwencji przeciekiem co niestety spotkało mnie w Audi jak się uszczelka ugniotła od bagażnika. Zestaw Thule do Hawka to wydatek 800zł za bazę + uchwyty rowerowe. Uchwyty rowerowe kupiłem innej firmy za 85zł sztuka i spełniają moje oczekiwania w 100%. Link to comment Share on other sites More sharing options...
powerhorse Posted July 27, 2015 Share Posted July 27, 2015 masz gdzies foty jak to wyglada? Jak to sie montuje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bmarcin Posted July 27, 2015 Share Posted July 27, 2015 (edited) @powerhorse - mniej wiecej tak jak na foto ponizej. i zgadzam się z Tomesz_555 odnośnie Thule. Edited July 27, 2015 by bmarcin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_555 Posted July 27, 2015 Share Posted July 27, 2015 @@bmarcin, mam dokładnie taki sam zestaw bazowy Niestety nie posiadam fotek bo mam teraz kolano w remoncie i nie wożę rowerów Link to comment Share on other sites More sharing options...
bmarcin Posted July 28, 2015 Share Posted July 28, 2015 @Tomasz_555 to jest zdaje standardowy i podstawowy zestaw do SI GD. Sprawdzał się przez 3 lata. kolano w remonciepowrotu do formy życze :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
powerhorse Posted July 28, 2015 Share Posted July 28, 2015 Zastanawialem sie czy to sie czepia wneki drzwi czy tylko wyzlobienia na dachu. Tutaj wyglada jakby bylo przypocowane i tu i tu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lopez Posted July 28, 2015 Author Share Posted July 28, 2015 Ale gdzie taki zestaw Thule kupić? Znalazłem parę ofert ale czy one będą pasować? http://allegro.pl/bagaznik-dachowy-baza-thule-subaru-impreza-2001-i5550734395.html http://allegro.pl/bagaznik-dachowy-baza-thule-subaru-impreza-2001-i5550734919.html Będą pasować do mojej Imprezy GD sedan? A może ktoś znalazł gdzieś taniej takie zestawy Thule? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bmarcin Posted July 28, 2015 Share Posted July 28, 2015 @ powerhorse - to sie czepia uszczelki nad szybą w drzwiach. Na dachu bagażnika nie przyczepiasz. @ Lopez - miałem zestaw z pierwszego linka, cena podobna. Jeśli taniej to tylko używka w necie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
its.joshua Posted July 28, 2015 Share Posted July 28, 2015 (edited) Spokojnie znajdziesz używane belki 769 oraz Rapid System 754 w bardzo atrakcyjnej cenie. Kit mocujący 1210 trudno dostać używany. Dopiero Taurus znalazł mi gdzieś jakąś ostatnią sztukę na magazynie (płaciłem mniej niż 100 zł), dlatego polecam pytać w większych sklepach z bagażnikami. Poza tym wykorzystasz te belki na boksa, czy bagażnik na narty zimą. Edited July 28, 2015 by its.joshua Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts