Jump to content

Wino z czerwonej porzeczki

macias

Recommended Posts

Właśnie przywiozłem około 20 kg owoców.

Poradzicie jak to ogarnąć?

Ktoś robił wino z czerwonej porzeczki? Macie jakąś sprawdzoną recepturę? Da się to zrobić bez drożdży?

Jutro kupię bąbla a nawet dwa ;)

Z góry dziękuje za podpowiedzi

Robiłem tylko z winogron.

Jeśli chodzi o przepis to jest wiele stron poświęconych domowej produkcji wina z różnych owoców. Drożdże będą raczej niezbędne, bo bez nich nie powstanie alkohol. Dodatkowo będzie potrzebny cukier, bo w porzeczkach pewnie nie ma go za dużo.

Drożdże winiarskie, a także inne akcesoria możesz kupić w marketach typu Obi, Praktiker lub np. na www.biowin.pl

Alkohol tworzy sie z owoców cukru i wody drożdże nie są niezbędne, podobno

Ciekawe co ma ten cukier na alkohol przerabiać :P

Btw wino z czerwonej porzeczki jest pyszne, robiłam kiedyś ;)

Ostatnio piłem wino z czerwonej porzeczki robione przez kolegę, wiem, że nie dodawał drożdży i było rewelacyjne. Niestety teraz jest na wakacjach na drugim końcu świata i nie mogę się go poradzić.

Na skórkach owoców są dzikie drożdże. Jak ich nie zabijesz temperaturą albo siarkowaniem, możesz próbować. Tylko ryzyko jest takie, że wcześniej namnożą się pleśnie i zdominują zapach i smak napoju.

Drożdże winne wyselekcjonowane mają tę przewagę, że znoszą wyższe stężenie wyprodukowanego przez siebie alko, to jeszcze ginąc w oparach produktów swojej przemiany materii nie wzbogacają bukietu o tzw "mysi posmak".

Jak nie wyjaławiasz wsadu, dobrze jest namnożyć winne na pożywce. Wtedy masz pewność, że zdominują te dzikie.

Alkohol tworzy sie z owoców cukru i wody drożdże nie są niezbędne, podobno

Nie wypisuj takich bzdur, bo jeszcze ktoś uwierzy :)

Ja za to mam problem z moim winem, które wczoraj nastawiłem. Robię je z wiśni, zrobiłem zgodnie z recepturą, którą znalazłem w Internecie na jakimś forum winiarzy, ale niestety fermentacja nie chce mi ruszyć. Ktoś wie po jakim czasie powinno coś się zadziać?

Jak autem jadę, cukierków nie ruszam. Wodą popiję i na pierwszej kontroli pozamiatane...

Jachu93, jak namnożysz drożdże, to startuje od razu, więc albo drożdże nieżywe, albo temperatura za niska, albo nie ma cukru.

Jak autem jadę, cukierków nie ruszam. Wodą popiję i na pierwszej kontroli pozamiatane...

Jachu93, jak namnożysz drożdże, to startuje od razu, więc albo drożdże nieżywe, albo temperatura za niska, albo nie ma cukru.

Cukier jest, bo dosypywałem. Temperatura jest, bo stoi w pokoju, czyli około 24 stopnie w ciągu dnia. Więc wygląda na to, że źle namnożyłem drożdże. Coś ze starterem zepsułem. Czy jak kupie teraz suche to mogę je dodać od razu do nastawu? Czy lepiej je uwodnić? W przypadku piwa to nie ma znaczenia, ale nie wiem jak to z winem jest.

Ojciec robił kiedyś takie wino. Aby wydrylować szypułki i owoce używał wielkiej 100L beczki i wiertarki z mieszadłem si betonu chyba. Zdało egzamin o ile pamietam :)

Sent with Tapatalk