camel00 Posted July 21, 2015 Share Posted July 21, 2015 (edited) Nie wnikając w szczegóły - jak widać na zdjęciu - mam uszkodzone lusterko. Wersja z migaczem, podgrzewaniem, składane ręcznie. Wisi tylko na przewodzie. Obudowa jest ok, migacz i sterowanie działają, pęknięty wkład, wyrwane mocowania. Może ktoś zerknąć i powiedzieć: - czy poza lusterkiem, uszkodzona jest "trójkąt" do którego lusterko jest przymocowane? - z tego co widzę, jeżeli kupię "lusterko kompletne" w innym kolorze, to da się przełożyć część zewnętrzną w kolorze nadwozia? - czy występują w przyrodzie i da się kupić/przełożyć sam trójkąt mocujący od strony lusterka - jak odłączyć lusterko od samochodu? Po zdjęciach widzę, że dalel jest jakaś kostka, można wyciągnąć przewód czy trzeba się do niego dostać od wewnątrz? - z tego co widzę są wersje na różną ilość PINów w przewodzie. Wiadomo ile może mieć moja? Edited July 21, 2015 by camel00 Link to comment Share on other sites More sharing options...
owad Posted July 21, 2015 Share Posted July 21, 2015 Przerabiałem to ostatnio w forku SH. Ale pewnie u Ciebie będzie podobnie. Lusterko wymontujesz odkręcając je od środka, musisz ściągnąć ten plastik w rogu. Do kostki dostaniesz się od środka ściągając boczek. Ja kupiłem kompletne lusterko w innym kolorze i wymieniłem sam plastik w kolorze nadwozia. Z tego co pamiętam w forku 3, 9 pinowa wtyczka to była ta z kierunkiem w lusterku. Bez kierunku, miała mniej pinów. Lusterko kupiłem razem z tym trójkątem który masz uszkodzony. Pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
camel00 Posted July 21, 2015 Author Share Posted July 21, 2015 Z tego co pamiętam w forku 3, 9 pinowa wtyczka to była ta z kierunkiem w lusterku. Bez kierunku, miała mniej pinów. Z tego co widzę (mogę się mylić) w SG wychodzi tak: - 3 pin - el. sterowanie, bez kierunkowskazu, bez podgrzewania, bez składania - 6 pin - el. sterowanie, kierunkowskaz, bez podgrzewania, bez składania - 8 pin - el. sterowanie, kierunkowskaz, podgrzewane, bez składania - 10 pin - el. sterowanie, kierunkowskaz, podgrzewane, składane Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_555 Posted July 22, 2015 Share Posted July 22, 2015 Uszkodzone są tylko zaczepy, reszta jest ok. Nie musisz wymieniać całego lusterka choć to najłatwiejsza technicznie opcja. Ja miałem identyczną sytuację w swoim Forku. Wykręcasz śruby z tymi "chropowatymi" baryłkami, które były zagnieżdzone w lusterku. Zamiast tych baryłek nadlewasz żywicą epoksydową lub czymś podobnym. Potem lusterko do drzwi mocujesz za pomocą blachowkrętów. U mnie zdało egzamin i jeździło chyba 3 lata bez problemów. Pęknięte szkło spokojnie kupisz nowe jako osobny element. Musisz tylko ocenić jak mocno wyłamane są te zaczepy w obudowie lusterka i czy taka metoda utrzyma cały korpus. Żeby całkowicie zdjąć lusterko musisz zdjąć boczek. Jak dobrze pamiętam sama kostka jest na wierzchu bez konieczności ściagania folii. Przy ściąganiu boczka nic na siłę i nie nerwowo bo sobie spinki pourywasz. Sam boczek jest dosyć trwały, ale im więcej operacji zdjęcia/założenia tym większa szansa na późniejsze trzeszczenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
camel00 Posted July 22, 2015 Author Share Posted July 22, 2015 Pytani poza konkursem, śruby do lusterka są dostępne pod syczkiem (głośnikiem) w rogu drzwi? Jak toto zdjąć, żeby nic nie urwać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_555 Posted July 22, 2015 Share Posted July 22, 2015 Tak, ściągasz prostopadle do szyby (ciągniesz), ewentualnie delikatnie za prawą lub lewą część odginasz. To schodzi lekko. Pod spodem pewnie będą jeszcze zaślepki plastikowe w gniazdach śrub. Delikatnie podważasz małym płaskim śrubokrętem. Też schodzą lekko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
franz Posted July 26, 2015 Share Posted July 26, 2015 Z tego co widzę (mogę się mylić) w SG wychodzi tak: - 3 pin - el. sterowanie, bez kierunkowskazu, bez podgrzewania, bez składania - 6 pin - el. sterowanie, kierunkowskaz, bez podgrzewania, bez składania - 8 pin - el. sterowanie, kierunkowskaz, podgrzewane, bez składania - 10 pin - el. sterowanie, kierunkowskaz, podgrzewane, składane ten model ma zawsze kierunek w lusterku ,ponieważ nie ma w błotniku może mieć tylko składane elektrycznie lub nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts