woyt Posted July 21, 2015 Share Posted July 21, 2015 Witam, Czy ktoś z Was miał doświadczenia mycia silnika, podwozia i generalnie elementów auta suchym lodem? Przymierzam się ostro do regeneracji nadwozia, podwozia, czyszczenia wszystkiego i rozmawiałem z kilkoma osobami, które raczej polecają ten sposób czyszczenia. Dajcie znać woyt Link to comment Share on other sites More sharing options...
elias Posted July 21, 2015 Share Posted July 21, 2015 polaczam sie pod pytanie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
gryka Posted July 21, 2015 Share Posted July 21, 2015 Poczytaj jeszcze o sodowaniu. http://www.sodablast.pl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
sjak Posted July 21, 2015 Share Posted July 21, 2015 Nigdy nie czyściłem aut suchym lodem, ale w mojej branży taki zabieg na maszynach (które są znacznie bardziej precyzyjne i skomplikowane niż samochód) jest powszechnie stosowany. Skutek jest więcej niż dobry, specjalnie niepożądanych efektów też się nie obseruje, poza wypadającymi czasem sylikonowymi uszczelnieniami. Wysłane z ajfona za pomocą tapatoka Link to comment Share on other sites More sharing options...
4mamut Posted July 21, 2015 Share Posted July 21, 2015 (edited) Ta techogie stosuje sie do czyszczenia skomplikowanych części jak formy wtryskowe. Możesz tym czyścić blachy tylko cena za ta usługę moze być zabójcza. Edited July 21, 2015 by 4mamut Link to comment Share on other sites More sharing options...
woyt Posted July 22, 2015 Author Share Posted July 22, 2015 Poczytaj jeszcze o sodowaniu. Technika podobna, medium inne, generalnie interesuje mnie "coś" co może być użyte do czyszczenia głównie silnika i to bez jego rozbierania (za wyjątkiem części które się łatwo demontuje) Na YT jest sporo filmików pokazujących czyszczenie silnika suchym lodem, efekt widać od razu. Skutek jest więcej niż dobry, specjalnie niepożądanych efektów też się nie obseruje, poza wypadającymi czasem sylikonowymi uszczelnieniami. Martwi mnie głównie to, czy tak wysokie ciśnienie nie pourywa lub nie poniszczy niektórych delikatniejszych elementów ale jest to pewnie kwestia doświadczenia operatora i odpowiedniego wyregulowania maszyny Ta techogie stosuje sie do czyszczenia skomplikowanych części jak formy wtryskowe. Możesz tym czyścić blachy tylko cena za ta usługę moze być zabójcza. cena w tym momencie nie jest najważniejsza, liczy się efekt. Spróbuję doświadczyć takiego eksperymentu na swoim aucie (może w sierpniu) - silnik, bagażnik, być może po zerwaniu tapicerki również wnętrze. Dam znać (ze zdjęciami) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Dziedzic Posted July 22, 2015 Share Posted July 22, 2015 Grubo Link to comment Share on other sites More sharing options...
woyt Posted July 22, 2015 Author Share Posted July 22, 2015 Grubo a co!! jak się bawić to na całego Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzej007 Posted July 22, 2015 Share Posted July 22, 2015 Żeby umyć silnik nie wystarczą płyny Link to comment Share on other sites More sharing options...
KamilP Posted July 22, 2015 Share Posted July 22, 2015 wyglada elegancko Link to comment Share on other sites More sharing options...
woyt Posted July 23, 2015 Author Share Posted July 23, 2015 Żeby umyć silnik nie wystarczą płyny W tej technologii płynów się raczej nie używa. wyglada elegancko Tak, tak to właśnie działa Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebachon Posted July 23, 2015 Share Posted July 23, 2015 Wszystko jest fajnie, tylko że koszt takiego czyszczenia jest absurdalny - roboczogodzina około 450 PLN (dzwoniłem do jednej z firm warszawskich). :drool: Link to comment Share on other sites More sharing options...
vince_snd Posted July 23, 2015 Share Posted July 23, 2015 (edited) Wszystko jest fajnie, tylko że koszt takiego czyszczenia jest absurdalny - roboczogodzina około 450 PLN (dzwoniłem do jednej z firm warszawskich). :drool: Mogę Ci wyczyścić wszystko jeszcze lepiej specjalnym związkiem chemicznym wodoru i tlenu tzw. H2O, za 300PLN, Pasuje? Edited July 23, 2015 by vince_snd Link to comment Share on other sites More sharing options...
sjak Posted July 23, 2015 Share Posted July 23, 2015 Wszystko jest fajnie, tylko że koszt takiego czyszczenia jest absurdalny - roboczogodzina około 450 PLN (dzwoniłem do jednej z firm warszawskich). :drool: To jest absurdalne w stosunku do ceny samochodu. Jak czyścisz maszynę, gdzie rata leasingowa wynosi 40 czy 50 kPLN miesięcznie, to się inaczej odbiera Link to comment Share on other sites More sharing options...
vonda Posted July 23, 2015 Share Posted July 23, 2015 Wszystko jest fajnie, tylko że koszt takiego czyszczenia jest absurdalny - roboczogodzina około 450 PLN (dzwoniłem do jednej z firm warszawskich). :drool: To jest absurdalne w stosunku do ceny samochodu. Jak czyścisz maszynę, gdzie rata leasingowa wynosi 40 czy 50 kPLN miesięcznie, to się inaczej odbiera no i pytanie ile takie czyszczenie zajmie ... patrząc na filmik to w 10 minut się zmieszczą ;-) gdyby w takim wypadku policzyli faktycznie 75 PLN to jeszcze, jeszcze ;-)) Link to comment Share on other sites More sharing options...
4mamut Posted July 23, 2015 Share Posted July 23, 2015 5 litrów nitro + pędzle i szmata całość 50 pln - w formach ma to sens bo wpływa na jakość wyprasek czy opon i tworzą się grady lub wyplywy natomiast w silniku czy skrzyni sensu nie i nic nie da poza lżejszym portfelem Link to comment Share on other sites More sharing options...
woyt Posted July 24, 2015 Author Share Posted July 24, 2015 soł łot? Absurdalna nie absurdalna, pisałem że cena nie jest kryterium wyboru na tę chwilę. Będę miał możliwość przeprowadzenia testów, cena będzie duuużo niższa niż rynkowa. Chciałem poznać opinie osób, które być może przymierzały (przymierzają) się lub robiły taką operację na swoich gratach. Jeśli kiedyś dzień będzie miał 36 godzin to wtedy zastanowię się nad ręcznymi robótkami, teraz próbuję procesy automatyzować Link to comment Share on other sites More sharing options...
B-52 Posted July 29, 2015 Share Posted July 29, 2015 (edited) Ja czyściłem silnik, kapitalnie to wychodzi i polecam każdemu, kto to rozważa. Edited July 29, 2015 by bartosz51 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bombur Posted July 31, 2015 Share Posted July 31, 2015 Ja czyściłem silnik, kapitalnie to wychodzi i polecam każdemu, kto to rozważa. Ile finalnie to kosztowało? Link to comment Share on other sites More sharing options...
B-52 Posted July 31, 2015 Share Posted July 31, 2015 Niestety nie wiem bo dopiero co kupili wtedy tę maszynę (polar jet coś tam) i może mi to nawet zrobili w ramach eksperymentu, a byłem na corocznym przeglądzie powłoki ceramicznej. To czyszczenie było przy okazji. Efekt, jak wspominałem, przezaje Tutaj masz filmik ich autorstwa, jest też nazwa firmy, to ewentualnie zapytaj, bardzo mili ludzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bombur Posted July 31, 2015 Share Posted July 31, 2015 Nie moje rejony ale wygląda zachęcająco. Link to comment Share on other sites More sharing options...
woyt Posted August 3, 2015 Author Share Posted August 3, 2015 A ja czyszczenie muszę przesunąć, zaczął się właśnie urlop znajomego który sprzętem dysponuje, za kilka tyg powrócę z tematem i rezultatem czyszczenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
suberet Posted June 2, 2016 Share Posted June 2, 2016 Pomarudzę trochę. Na filmikach to wygląda jakby skuteczność oczyszczania dotyczyła jedynie powierzchni bezpośrednio potraktowanych strumieniem. Czyli wszędzie tam, gdzie on nie sięgnie brud pozostaje? Np. jakaś tam rurka jest czysta tylko z góry, a od spodu po staremu? No i kwestia ceny. Tylko jakiej, bo wszyscy, którzy już wiedzą nie chcą się tą tajemnicą podzielić. Dlaczego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
B-52 Posted June 5, 2016 Share Posted June 5, 2016 Mnie się wydaje, że wszystko było wyczyszczone, nie tylko "z góry". Ceny niestety nie znam bo kiałem to "dorzucone" przy okazji corocznej konserwacji powłoki. Firma dopiero co kupiła to urządzenie i takie tam. Na pewno można zapytać, ale Olsztyn, z racji odległości, to pewnie żaden punkt odniesienia dla Ciebie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
renkom Posted March 6, 2018 Share Posted March 6, 2018 W dniu 21.07.2015 o 22:12, gryka napisał: Poczytaj jeszcze o sodowaniu. http://www.sodablast.pl/ Kolega pomylił pojęcia Sodowanie i Czyszczenie Suchym Lodem to dwa różne pojęcia . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts