Jump to content

Czyszczenie suchym lodem

woyt

Recommended Posts

Witam,

Czy ktoś z Was miał doświadczenia mycia silnika, podwozia i generalnie elementów auta suchym lodem?

Przymierzam się ostro do regeneracji nadwozia, podwozia, czyszczenia wszystkiego i rozmawiałem z kilkoma osobami, które raczej polecają ten sposób czyszczenia.

Dajcie znać

woyt

Nigdy nie czyściłem aut suchym lodem, ale w mojej branży taki zabieg na maszynach (które są znacznie bardziej precyzyjne i skomplikowane niż samochód) jest powszechnie stosowany. Skutek jest więcej niż dobry, specjalnie niepożądanych efektów też się nie obseruje, poza wypadającymi czasem sylikonowymi uszczelnieniami.

Wysłane z ajfona za pomocą tapatoka

Ta techogie stosuje sie do czyszczenia skomplikowanych części jak formy wtryskowe. Możesz tym czyścić blachy tylko cena za ta usługę moze być zabójcza.

Edited by 4mamut

Poczytaj jeszcze o sodowaniu.

Technika podobna, medium inne, generalnie interesuje mnie "coś" co może być użyte do czyszczenia głównie silnika i to bez jego rozbierania (za wyjątkiem części które się łatwo demontuje)

Na YT jest sporo filmików pokazujących czyszczenie silnika suchym lodem, efekt widać od razu.

Skutek jest więcej niż dobry, specjalnie niepożądanych efektów też się nie obseruje, poza wypadającymi czasem sylikonowymi uszczelnieniami.

Martwi mnie głównie to, czy tak wysokie ciśnienie nie pourywa lub nie poniszczy niektórych delikatniejszych elementów ale jest to pewnie kwestia doświadczenia operatora i odpowiedniego wyregulowania maszyny

Ta techogie stosuje sie do czyszczenia skomplikowanych części jak formy wtryskowe. Możesz tym czyścić blachy tylko cena za ta usługę moze być zabójcza.

cena w tym momencie nie jest najważniejsza, liczy się efekt.

Spróbuję doświadczyć takiego eksperymentu na swoim aucie (może w sierpniu) - silnik, bagażnik, być może po zerwaniu tapicerki również wnętrze.

Dam znać (ze zdjęciami)

Żeby umyć silnik nie wystarczą płyny

W tej technologii płynów się raczej nie używa.

wyglada elegancko :o

Tak, tak to właśnie działa ;)

Wszystko jest fajnie, tylko że koszt takiego czyszczenia jest absurdalny - roboczogodzina około 450 PLN (dzwoniłem do jednej z firm warszawskich). :drool: :drool: :drool::blink::D

Mogę Ci wyczyścić wszystko jeszcze lepiej specjalnym związkiem chemicznym wodoru i tlenu tzw. H2O, za 300PLN, Pasuje? :D

Edited by vince_snd

Wszystko jest fajnie, tylko że koszt takiego czyszczenia jest absurdalny - roboczogodzina około 450 PLN (dzwoniłem do jednej z firm warszawskich). :drool: :drool: :drool::blink::D

To jest absurdalne w stosunku do ceny samochodu. Jak czyścisz maszynę, gdzie rata leasingowa wynosi 40 czy 50 kPLN miesięcznie, to się inaczej odbiera ;)

To jest absurdalne w stosunku do ceny samochodu. Jak czyścisz maszynę, gdzie rata leasingowa wynosi 40 czy 50 kPLN miesięcznie, to się inaczej odbiera ;)

no i pytanie ile takie czyszczenie zajmie ... patrząc na filmik to w 10 minut się zmieszczą ;-)  gdyby w takim wypadku policzyli faktycznie 75 PLN to jeszcze, jeszcze ;-))

5 litrów nitro + pędzle i szmata całość 50 pln - w formach ma to sens bo wpływa na jakość wyprasek czy opon i tworzą się grady lub wyplywy natomiast w silniku czy skrzyni sensu nie i nic nie da poza lżejszym portfelem

soł łot? Absurdalna nie absurdalna, pisałem że cena nie jest kryterium wyboru na tę chwilę.

Będę miał możliwość przeprowadzenia testów, cena będzie duuużo niższa niż rynkowa.

Chciałem poznać opinie osób, które być może przymierzały (przymierzają) się lub robiły taką operację na swoich gratach.

Jeśli kiedyś dzień będzie miał 36 godzin to wtedy zastanowię się nad ręcznymi robótkami, teraz próbuję procesy automatyzować ;)

Niestety nie wiem bo dopiero co kupili wtedy tę maszynę (polar jet coś tam) i może mi to nawet zrobili w ramach eksperymentu, a byłem na corocznym przeglądzie powłoki ceramicznej. To czyszczenie było przy okazji. Efekt, jak wspominałem, przezaje ;)

Tutaj masz filmik ich autorstwa, jest też nazwa firmy, to ewentualnie zapytaj, bardzo mili ludzie.

A ja czyszczenie muszę przesunąć, zaczął się właśnie urlop znajomego który sprzętem dysponuje, za kilka tyg powrócę z tematem i rezultatem czyszczenia

• 9 months later...

Pomarudzę trochę.

Na filmikach to wygląda jakby skuteczność oczyszczania dotyczyła jedynie powierzchni bezpośrednio potraktowanych strumieniem. Czyli wszędzie tam, gdzie on nie sięgnie brud pozostaje? Np. jakaś tam rurka jest czysta tylko z góry, a od spodu po staremu?

No i kwestia ceny. Tylko jakiej, bo wszyscy, którzy już wiedzą nie chcą się tą tajemnicą podzielić. Dlaczego?

Mnie się wydaje, że wszystko było wyczyszczone, nie tylko "z góry". Ceny niestety nie znam bo kiałem to "dorzucone" przy okazji corocznej konserwacji powłoki. Firma dopiero co kupiła to urządzenie i takie tam. Na pewno można zapytać, ale Olsztyn, z racji odległości, to pewnie żaden punkt odniesienia dla Ciebie?

• 1 year later...