Malkontent Posted July 21, 2015 Share Posted July 21, 2015 (edited) Cześć, Od czasu do czasu, zwłaszcza jak jest rezerwa paliwa, silnik zaczyna nierówno pracować, spadają obroty, do nawet około 500 i jest problem z ruszaniem z miejsca, bo auto nie ma mocy. Nie zmienia się to po zatankowaniu. Dopiero po dłuższym czasie eksploatacji, powoli wraca do normalności. Na wyższych obrotach jedzie ale nie ma osiągów (prędkość max 70-80). Żeby wystartować z miejsca, często załączam reduktor. Sprawdzałem różne rzeczy ale najbardziej pasowało mi to na zapchany lub zatarty wtryskiwacz. Przez pewien czas, do każdego tankowania dolewałem trochę oleju do 2-suwa i powiem że pomagało to odzyskać formę. Dziś ponownie problem z brakiem mocy. Wyczyściłem wszystkie wtyczki elektryczne od wtryskiwaczy i co zauważyłem ? Otóż, wypinałem po kolei wtyczki na wtryskach, zawsze tylko 1 i odpalałem silnik. W dwóch przypadkach obroty spadły zdecydowanie, prawie do zatrzymania silnika i wzrosły po zapięciu wtyczki, a przy pozostałych dwóch wtryskach, nic się nie zmieniło. Zakładam zatem, że auto chodzi na 2 może na 2 i pół cylindra. Ciekawe jest to że każdorazowo obroty spadają po wypięciu wtyczki z wtrysku na cylindrze przednim (prawy lub lewy) a praktycznie nic się nie zmienia przy cylindrach tylnych. Zakładam, że albo się te dwa wtryski przytkały jakimś syfem ze zbiornika, albo się lekko przytarły/zaśniedziały. Auto stało ponad rok u poprzedniego właściciela, a u mnie nie odpalane od miesiąca. Na gazie nie jeździ, a na benzynie 15 litrów pali, więc stoi. Moje pytanie brzmi, czy ktoś wyciągał wtryski z tego silnika, bo nie wiem ja je wyjąć aby nie uszkodzić. Może po demontażu je rozruszam (wd40, ON). Tylko nie wiem jak zdemontować, czy jest jakieś zabezpieczenie, czy się je wykręca, czy jak ? P.S. OK zdemontowałem, są na wcisk. Uwaga na oringi. Temat do zamknięcia. Dzięki Edited July 21, 2015 by Malkontent Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts