Jump to content

Przegrzewanie lub nie dziwne objawy

JedrulaL

Recommended Posts

W mojej gablocie Forek 2000r 2.0 NA z gazem zaczęły się dziać dziwne rzeczy  z temperaturą zwykle pod koniec trasy (przejście z szybkiej jazdy do wolnej) wskazówka termometru zaczyna się podnosić np. dojade do świateł stanę, luz wskazówka idzie do góry, zielone jedynka, dwójka i temperatura spada, kiedyś z ciekawości zgasiłem silnik i zaraz ponownie odpaliłem i temperatura wzorowo w połowie. Czerwonego nigdy nie było ale bywało blisko, benzyna gaz bez różnicy, może na benzynie trochę mniejsze wahania. Robię ostatnio troche ostrych pojazdów ale i na prostym kilka razy był taki objaw, trochę mnie to niepokoi, UPG w perspektywie.

Poziom płynu ok, miedzy liniami w zbiorniczku, rozrząd i pompa niedawno robione, bąbli w płynie nie widać, może termostat lub czujnik temperatury?

Myślałem żeby wypłukać chłodnicę  jakimś specyfikiem (jaki? :huh: ) i wymienić płyn.

Edited by JedrulaL

Mogą to być wszystkie powyższe a na końcu może być upg ;) Spróbuj przejechać szybko na benzynie, a potem obserwuj czy tak samo się dzieje. Sprawdź czy po takiej jeździe nie wywaliło płynu do zbiorniczka i czy nie lecą bąble. Wskazówka w forku zaczyna rosnąć jak temp płynu ma ok 103-105 stopni. Generalnie sprawdzaj od najtańszych, czyli termostat, chłodnica, ew pompa. Jednak jak lecą bąble do zbiorniczka to może być kuku.

Po trasie płynu w zbiorniczku  wyrównawczym często było więcej niż full ale nie przelewało się.

Jutro dla pewności jeszcze odpowietrzę układ i skoczę na test CO2 i będzie wiadomo co i jak.

duzo wiecej? roznica zimny cieply powinno byc tyle co miedzy minimum i max.

sprawdz czy dailaja wentylatory. Przy wysokich temperaturach powinny chodzic obydwa prawie jak tylko sie zatrzymasz. zobacz czy uklad sie nie zapowietrza (UPG albo nieszczelny korek/korki). 

Zajechałem dziś do ASO, zrobili test na CO2 mówią że gazu  w płynie niet. :yahoo:

Zalecili wymianę korka na oryginał ale nie mieli więc z tego nici dalsze poszukiwania winowajcy trwają własnym sumptem, a raczej stoją do czasu zakupu korka.

Edit.  Przyszło mi jeszcze do głowy czy sprawa może zależeć od LPG, bo reduktor jest wpięty w chłodzenie.

Edited by JedrulaL

Daj znać co pomogło :-)

Zajechałem dziś do ASO, zrobili test na CO2 mówią że gazu w płynie niet. :yahoo:

Zalecili wymianę korka na oryginał ale nie mieli więc z tego nici dalsze poszukiwania winowajcy trwają własnym sumptem, a raczej stoją do czasu zakupu korka.

Edit. Przyszło mi jeszcze do głowy czy sprawa może zależeć od LPG, bo reduktor jest wpięty w chłodzenie.

Korek kupiony i założony przy okazji odpowietrzyłem (chyba) układ metodą podaną przez Grzesiek_67, po tym zrobiłem trasę na, której zwykle  na dojeździe do chałupy temperatura ostro szła do góry, dziś stała zamurowana około połowy skali :D

Zobaczymy co będzie dalej.

Niestety układ zapowietrza się, odpowietrzę, zrobię większą trasę, wywala płyn do zbiornika i na zimnym płyn już do chłodnicy nie wraca.

Mam obawy że w serwisie się nie wyznali i to jednak UPG.