Jump to content

Sprzęgło pchane a ciągane...

zygmunt3waza

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie co trzeba przerobić w wrx 2.5 2007 żeby że sprzęgła pchanego ciągane zrobić. Ze skrzyni która mam wystaje po stronie sprzęgła jakiś bolec, a z nabytej nie. Pozdrawiam i dzięki

Pull - wszystkie wersje turbo JDM oraz EU, Push - wszystkie NA + WRX US. Różnica jest zdaje się jeszcze w obudowie.

Przy normalnej ciąganej EU czy JDM skrzyni jest bolec przy łapie sprzęgła, przy pchanej jest łapa sprzęgła zakładana na jabłko z tego co pamietam.

Podaj numery skrzyń, będzie łatwiej...i co opisz dokładniej masz na aucie i co kupiłeś i z której skrzyni na którą chcesz przejść.

Zerknij na tabelki http://home.gci.net/~cowdookey/818/TransmissionIDChart_Public.pdf.

One różnią się przełożeniami dupce skrzyni zamiast 1:1 jest 1:1.1 więc musisz przełożyć wałki z dupki skrzyni lub dyfer

Jak wyjmiejsz skrzynię będziesz widział różnicę, na pewno róznią się obudowy, prawdopodbnie sprzęgło i łożysko oporowe + łapa. Przynajmniej tak było w pchanych N/A. 

W seriach TY754 w którymś roku zmieniły się uszczelniacze z 30 na 35 mm z kołnierzem, nie powiem czy są zmiany w przegubach bo ich nie widziałem ale weź to pod uwagę.

Najtaniej będzie przełożyć środek skrzyni z jednej do drugiej obudowy jak już kupiłeś.

Mam jakąś obudowę od TY754 wersję US - sprawdzę jej numer, może uda się przełożyć bez rozbierania starej

USDM Impreza WRX MY06-07 TY754VW7AA

3.454
1.947
1.366
0.972
0.738
3.333
1.000
3.700

USDM Impreza WRX MY05 TY754VZ6AA

3.454
1.947
1.366
0.972
0.738
3.333
1.100
3.900

Można zmienić uszczelniacze półosi - 20 pln/szt (są Lewe i Prawe) oraz uszczelniacz wałka sprzęgłowego - 25 pln/szt.

Uszczelek nie używam, składam skrzynie na silikon lub Loctite 518.....Szkoda kasy

I tak ją musisz otworzyć aby podmienić wałki z dupki skrzyni bo nie zgrasz przełożeń

Ja bym otworzył obie i zmienił łożyska w dyfrze przednim, wiskozie i dupce skrzyni + wyczyścił wszystko. Może też starą da się uratować.

Na 90% powinno pasować chociaż subaru nie ułatwia z ich ilością skrzyń biegów. I tak jest taniej niż zmiana łożyska oporowego chyba sprzęgła i wysprzęglika.

Auto na tydzień odstrzelisz ale będziesz miał skrzynie po rewizji.

Znalazłem obudowę przednią od TY754VW7AA i uszczelniacze są nowego typu - 35 mm i jabłko na łapę sprzęgła takie ja w N/A.

Zobacz jakie są w uszczelniacze w starej - jak 30 mm to jest jeszcze różnica w pólosiach albo dyfrze, w starym typie są pierścienie osadcze w nowszej pierścień rozprężny.

Edited by 4mamut