Jump to content

LICZNIK PRZESTAŁ POKAZYWAĆ PRZEBIEG

michal-555

Recommended Posts

Jak w temacie. Od pewnego czasu licznik nie pokazuje przebiegu, a jedynie puste kreski jak przy skasowaniu. Ma to jakiś związek z poprzednio opisywaną przeze mnie usterką, a mianowicie nagłym resetem dziennego przebiegu, który ma miejsce najczęściej w momencie zaistnienia pewnej nieprawidłowości - podczas normalnej jazdy prędkościomierz zaczyna pokazywać zawyżoną prędkość, obrotomierz szaleje, jadę 90-100 km/h, a prędkościomierz dochodzi do 220 km/h i się prawie zamyka, obrotomierz również. Niedawno gdy to wystąpiło, licznik zaczynał mi nabijać przebieg kilka kilometrów na sekundę. Wyłączyłem wtedy silnik podczas jazdy (robiłem tak już kilkukrotnie, ale wówczas bez konsekwencji), włączyłem ponownie i od tego czasu licznik główny przebiegu pokazuje już tylko kreski, a dzienny działa normalnie. Odłączałem akumulator, ale nic się nie zmieniło. W dalszym ciągu raz na jakiś czas resetuje mi się samoczynnie licznik dzienny.

Przekręciłeś licznik ;) Możliwe, że kreski oznaczają przekroczenie zakresu. Skoro zaczął Ci nabijać z taką prędkością. Można by spróbować u jakiegoś majstra od kręcenia liczników sprawdzić co według kompa jest na głównym liczniku, albo samemu jeśli masz jak.

Co do wariowania prędkościomierza i zbyt szybkiego liczenia przebiegu, to zaczął bym od sprawdzenia czujników obrotu koła może któryś powoli siada stąd takie odczyty.
Jakieś kontrolki się świecą, check engine/abs/kontrola trakcji/hamulce ? Walnięty czujnik wpłynie również na pracę ABS i kontroli trakcji więc powinien wywalić błąd, ale może tak być, że czasem przekłamuje ale działa więc błędu nie będzie.

Przerabiałem temat czujników w mazdzie, którą miałem wcześniej, choć mi prędkościomierz nie przekłamywał, ale po odpięci jednego z przednich przestał w ogóle działać. W mojej legacy takich problemów nie miałem i nie zgłębiałem zbytnio tego tematu, tak więc jak by ktoś bardziej doświadczony powiedział, że pisze bzdury to go posłuchaj ;)

Edited by baniakjr

Nie świecą się żadne kontrolki.

Jakieś kontrolki się świecą, check engine/abs/kontrola trakcji/hamulce ? Walnięty czujnik wpłynie również na pracę ABS i kontroli trakcji więc powinien wywalić błąd, ale może tak być, że czasem przekłamuje ale działa więc błędu nie będzie.

Dzięki, sprawdzę :)

Sprawdź też alternator, czy trzyma prawidłowe napięcie.