Jump to content

Uciekający plyn chlodniczy - glowice?

koszykbb

Recommended Posts

Możesz mieć gdzieś nieszczelność - sprawdź rury i opaski. Może też puszczać korek na zbiorniczku wyrównawczym.

Z tego co pamiętam, to u mnie też się nie gotował i nie było bąbelków, a okazało się że to jednak UPG

a oleju w silniku przybyło??

u mnie też się nie gotował ale bąbelki po przegazowaniu się pojawiały. W serwisie dowiedziałem się , że do 2500 tys obr motor sam się odpowietrza.

Edited by stijaro

Czy taki test na obecność CO2 w układzie chłodzenia na 100% wyklucza lub na 100% potwierdza że to UPG albo nie?

Zdarzały się sytuacje, że test wyszedł pozytywnie a UPG było OK. Ale w znacznej większości test potwierdza padniętą uszczelkę. U mnie wyszedł na 2-ch głowicach i obydwie były do roboty.

Objawy to pojedyncze pęcherzyki powietrza w zbiorniczku wyrównawczym (tylko po ostrzejszej jeździe) oraz ciemne zabarwienie płynu. U mnie płynu nie ubywało ani oleju nie przybywało, temperatura OK. Nic nie wskazywało, że coś jest nie tak i ponoć dość często właściciele nie wiedzą, że mają padniętą UPG :).

U mnie z kolei była profilaktycznie wymieniona UPG jeszcze na gwarancji (wpis do książki serwisowej) przy przebiegu 35 tys. km i do tej pory (150 tys. km) zero problemów. Auto jeżdżone cywilnie, ale nieemerycko... ;)

Edited by sebachon

Zdarzają się przypadki że jeździ się dalej nawet o tym nie wiedząc.

Skutki:Zapieczenie pierścieni tłokowych, skrzywienie głowicy,zatarciu wału na panewkach. Może się to skończyć wymianą silnika

Edited by abecer

Ciemne zabarwienie plynu moze tez swiadczyc o tym, ze jest on juz 'przepracowany' i domaga sie wymiany.

Takze tutaj bylbym dosc ostrozny przy wyrokowaniu UPG po kolorze plynu.

Edited by Tranquilizer

• 2 weeks later...