its.joshua Posted June 21, 2015 Share Posted June 21, 2015 Przytrafiło mi się coś dziwnego. Sprzęgło nie dawało o sobie znać, docisk prawidłowo działał. Ogólnie nic nie wskazywało na jakieś zużywanie się sprzęgła. Podczas jazdy w mieście zassało mi pedał sprzęgła do deski. Od tego momentu zaczęło coś gruchotać na sprzęgle charakterystycznie brzęcząc przy delikatnym dotknięciu pedału. Potem było już tylko gorzej. Z zewnątrz słychać charakterystyczny "metaliczny" dźwięk, jakby ocierać dwie płaskie powierzchnie metaliczne o siebie. Słychać to tak jakby od samego dołu. W dodatku przy wkręcaniu na obroty, gdzieś przy 2krpm na dwójce, trójce zaczyna bardzo wibrować pedał sprzęgła, wydając głośny dźwięk "brumienia", po lekkim dotknięciu pedału ustaje , po czym wraca jak puszczam mechanizm. Problem byłby dla mnie jasny, gdyby sprzęgło stopniowo dawało o sobie znać, natomiast to się stało nagle. Nigdy nie piłowałem auta itp. korzystam w normalny sposób przemieszczając się z punktu A do B. Czy te objawy wskazują na uszkodzenie tarczy? Zamierzam tam zajrzeć w przyszłym tygodniu (do tego czasu nie zamierzam z samochodu korzystać).pacjent GD 1.6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dareckiislandia Posted June 21, 2015 Share Posted June 21, 2015 Uszkodzone łożysko dociskowe albo połamane ramiona docisku. Bez rozebrania możemy gdybać tylko . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts