Jump to content

My97 - szyby stukaja.

jurpaw

Recommended Posts

Witam. Posiadam imprezę my97. Gdy odsunąć szybę i zamykam drzwi to coś się tam tłucze. Cała szyba lata na boki. Delikatnie, ale szyba stuka. Mam tak z każdymi drzwiami. Pomoże demontaż boczna i dokręcania prowadnic lub coś innego? Czy to juz prowadnice są wyrobione? Proszę o jakąś poradę. :)

Też to mam ale tylko na przodzie, podobno trzeba pozdejmować boczki i dokręcić. Ja poległem bo jednego boczka nie mogłem zdjąć coś na wysokości podłokietnika trzymało i za cholere nie mogłem znaleźć co. 

Po zdjęciu boczka na górze całego profilu drzwi są "dociski" szyby. Posiadają regulację - śruba M6 na klucz 10. Z tym trzeba pokombinować bo szyba nie w każdym położeniu ma taki sam luz co wynika z krzywizny szyby + dokładności prowadzenia mechanizmu podnoszenia szyby więc można szybę za bardzo ścisnąć i wtedy silniczek podnoszenia szyby będzie miał ciężko.

Te "dociski" posiadają miękki materiał na styku z szybą - ale jak są nowe :) - teraz prawdopodobnie jest on bardziej sztywniejszy i jak już skasujesz luz szyby to owy materiał potrafi szybę rysować w momencie opuszczania i podnoszenia szyby.

Moznaby sie pofatygowac i kupic nowe elemnty dociskajace szybe. Wtedy nie porysujesz, widzialem ze ktos.nawet prał te elementy. A to co trzymało Twój boczek Hiszpanu to sruba która jest ukryta pod tym plastikiem w ktorym sa przyciski od ppdnoszenia szyb. Demontujesz go podwazajac go od przodu- tylko sobie boczkow nie porysuj :)

• Upvote 1

Moznaby sie pofatygowac i kupic nowe elemnty dociskajace szybe. Wtedy nie porysujesz, widzialem ze ktos.nawet prał te elementy. A to co trzymało Twój boczek Hiszpanu to sruba która jest ukryta pod tym plastikiem w ktorym sa przyciski od ppdnoszenia szyb. Demontujesz go podwazajac go od przodu- tylko sobie boczkow nie porysuj :)

Mozna kupic nowki szczoteczki i to najlepsze rozwiazanie. Koszt ok 700 za przednie drzwi.

Edited by dirkdiggler