Jump to content

obudowa rozrządu 2.2

truskawinski

Recommended Posts

Witam, czy wiecie może czy pokrywa paska rozrządu jest taka sama w silnikach 2.0, 2.2 i 2.5 ? moje auto to legacy II 2.2 z 94 roku.

Mam dziurę na wylot w obudowie a mało na rynku osłon wyjętych z 2.2 - stąd pytanie czy przypasuje od innego silnika ?

Pod koniec miesiąca będę mógł sprawdzić, bo vede wyjmował 2.2 z auta, a w magazynie lezą od 2.0.

Wiem, ze jakieś różnice były miedzy 2.0, a 2.2, ale wydaje mi sie, ze jakbyś miał komplet od 2.0 to podejdzie.

Sorki, nie doczytałem treści ogłoszenia...

Tu jest osłona z mojego. Wygląda identycznie.

20150527_204624.jpg

Przypuszczam, że środkowa część jest taka sama, natomiast boki są inne. W DOHC są po prostu szersze, ukształtowane na podwójny wałek ;)

Ta od turbo wygląda identycznie ( no, pomijając napis "turbo"  ;) ) wydaje się że będzie cacy choć jeszcze nie zamontowałem.

Ale smutek wielki bo brakuje mi uszczelki tej co się montuje w górnej części osłony. Jest może ktoś w stanie poratować ? :)

Zadzwonię rano do ASO ale jakoś nie mam przekonania, że sukces to przyniesie.

przejrzałem dokumentację... na dole też powinna być uszczelka...  :wacko: są braki

Te uszczelki miękną od oleju i się rozsypują. Ja na osłonie zrobiłem fajnego węża z masy uszczelniającej poczekałem aż zastygnie i zrobiła się fajna uszczelka :) Zwróć uwagę, że w osłonie są na dole dziurki spustowe i ich nie można zaklejać.

W turbo są duże osłony na wałki na głowicę i na pewno nie będą pasować. Na motor się nie wypowiadam. A dziury w osłonie to niestety częsta przypadłość.

Uszczelki udało się załatwić w ASO. Natomiast już wiem, że osłona od turbo nie pasuje. W turbo musi być inna pompa wody. :wacko:

Mam coś w razie czego

Zatem jestem zainteresowany  B)

Przy okazji ogłoszenie: mam na sprzedaż osłonę środkową rozrządu do wersji turbo. stan bdb. :)

Uszczelki udało się załatwić w ASO. Natomiast już wiem, że osłona od turbo nie pasuje. W turbo musi być inna pompa wody. :wacko:

Mam coś w razie czego

Zatem jestem zainteresowany  B)

Przy okazji ogłoszenie: mam na sprzedaż osłonę środkową rozrządu do wersji turbo. stan bdb. :)

W której części nie pasuje?  :o

Płaszczyzna przylegająca do obudowy pompy wody jest wyprofilowana w moim, natomiast w wersji turbo jest płaska. Z przodu obudowy różnic nie widać.

Mam dobre zdjęcie, które ukazuje różnice ale nie wiem jak je wkleić na forum..... prośba o podwpowiedź

Płaszczyzna przylegająca do obudowy pompy wody jest wyprofilowana w moim, natomiast w wersji turbo jest płaska. Z przodu obudowy różnic nie widać.

Mam dobre zdjęcie, które ukazuje różnice ale nie wiem jak je wkleić na forum..... prośba o podwpowiedź

No to mnie zdziwiłeś. Człowiek się jednak całe życie uczy ;)