Jump to content

Zaolejony filtr powietrza / zalane swiece

Recommended Posts

Witam,

Więc tak posiadam Subaru 2.0 Gx 125 km N/A i od pewnego czasu spadal mu moc trochę wiec zaczołem wszystko sprawdzac i tak jak w temacie natkolem sie na zaolejony filtr powietrza ktory wymienilem czyszczac przy tym przepsutnice zaraz.post-22065-0-39432000-1433863679_thumb.jpgpost-22065-0-71405900-1433863637_thumb.jpgTeraz biore sie za uczelki gniazdy swiec gdyz jest tam olej i wg mnie moze gubi iskre dlatego rozebralem oba dekle tak to wyglada 

post-22065-0-14805300-1433863180_thumb.jpg 

post-22065-0-96299600-1433863214_thumb.jpg

i tu moje pytanie czy tam olej powinien byc na tej misce ?? bo niby tam sa przed wychodzace do fitra powietrza 

Mysle ze sie myle ale jak swiece sa w oleju to moze iska uciekac i moze byc slabszy przebieg 104 000 km. 

i ostanie pytanko gdzie jest odma czyli cos co odpowietrza silnik gdzie to sie znajduje post-22065-0-42361900-1433863447_thumb.jpg

dobra panowie zakonczylem wczoraj wymiane gum wokol swiec i moc wrocila autko ladnie sie zbiera iskra nie ucieka tak jak myslalem ;) tak ze polecam jak by komus cos sie dzialo ze mulilo by autko wiec polecam wymiane tych gum ;) konce po obu stron z odmy puscilem wolno nie wpinalem w dolot zeby zapobiec zabrudzeniu sie filtra ;)

dobrze wiedziec a wiesz moze o dlaczego przez te odmy idzie olej do filtra? ;)

Ilosc oparow/mgielki olejowej wydostaje sie przez odmy zalezy od stanu silnika, gatunku oleju (pelnosyntetyczny mniej paruje) i poziomu oleju (wystarczy przelac troche ponad max i wywala).

• 2 weeks later...

dobra juz jeszcze na dodatek wymienilem swiece kupilem szczelina 1mm orginalne ngk

autko wrocilo do swoich osiagow teraz super idzie :) wczesniej mialem bosha swiece irydowe szczelinka 0.5 tak gazownik kazal jednak wszystkim polecam orginaly to jest to :)

• 3 months later...

Witam,

Naktknalem sie na was post bo mam tez problem z powolnym ruszaniem mojego Legacy 2007 165KM automat. Zamiescilem post na "forum techniczne - legacy" zatytulowane "Bardzo powolne ruszanie Legacy 2007 165KM Automat". Czy kots moglby rzucic okiem na opis problemu i moze cos poradzic...

Uzywam auta od nowosci i nigdy nie mialem problemow az do teraz :( przebieg 135000km.