Jump to content

Poszukuję specjalisty od kotłów gazowych.

Misiek

Recommended Posts

Swojego Junkersa kupowałem w BKT Dyrek z Pruszkowa. Zwłaszcza młody właściciel sensownie utwierdził mnie w przekonaniu, że do domu 220 mkw moc 14kW będzie wystarczająca. Cena kotła 5 lat temu była dobra, nieco wyższa niż na allegro.

Jak chcesz coś solidnego, to polecam Brotje WHBC. Montuję tę markę od lat - zero problemów.

Ja sprzedaję ponad tysiąc kotłów marki Vaillant rocznie i również zero problemów:) Sam mam taki zamontowany w 2006 również nic się nie dzieje.

Jak chcesz coś solidnego, to polecam Brotje WHBC. Montuję tę markę od lat - zero problemów.

Ja sprzedaję ponad tysiąc kotłów marki Vaillant rocznie i również zero problemów:) Sam mam taki zamontowany w 2006 również nic się nie dzieje.

Ty sprzedajesz, ale czy również serwisujesz? Nie neguję jakości Vaillanta, też ich sporo montowałem. Do czasu.

Kilka lat temu, klientowi po 8 latach padła pompa. Zdarza się. Nie w tym problem. Schody zaczęły się kiedy ja, nie autoryzowany, chciałem kupić i zamontować klientowi nową pompę. Serwis Vaillanta odmówił mi sprzedarzy tej pompy, bo kupić i wymienić może ją tylko autoryzowany serwisant. Wkurzyłem sie nie tylko ja, ale i ów klient, a także WSZYSCY moi klienci, użytkownicy tej marki, którym o tym genialnym pomyśle marki powiedziałem.

Wcześniej Vaillant nie robił problemów w takich sytuacjach. 

Widzę, że masz auto z rocznika 2003. Jak byś się czuł, gdybyś dożywotnio był uwiązany z ASO? Nawet głupich kliocków nie kupił byś i nie wymienił poza ASO. Tak właśnie postępuje Vaillant.

Chyba, że zmądrzeli....

A klient? Cóż....., nie miał innego wyjścia, jak kupić i zapłacić za wymianę pompy (max. 10 min. pracy) chorą i bandycką cenę wg. stawki autoryzowanego serwisu Vaillant. Na takim podejściu do pogwarancyjnych kotłów nie jeden producent się przejechał.

Junkers to już nie junkers. Natomiast przy wyborze kotła gazowego,a  raczej producenta - należy kierować się serwisem. Co z tego że kocioł super, jak w zimie przy -30 padnie kocioł a serwis powie: " za 5 dni będą części - musisz pan zaczekać" :) 

Ja też siedzę w tej branży, na rynku producentów jest pełno. Vaillant jest ok, junkersa nie polecam, buderus porażka, ariston dobry kompromis, immergas również polecany.

Każdy instalator poleci to co montuje bo się na tym zna :) 

Co do serwisu, a raczej sprzedaży części zamiennych - to chyba tylko vaillant przyjął taką taktykę, nie słyszałem w innych przypadkach.

buderus porażka

Na czym polega ta porażka?

Sprzedajemy i montujemy ich kilkadziesiąt rocznie. Wszystkie części mam na miejscu od ręki. Do naprawy jadę tego samego lub następnego dnia. Przez kilkanaście lat miałem cztery awarie. Każda z usterek usunięta w ciągu 48 godzin.

O co chodzi?