AC/DC Posted June 2, 2015 Share Posted June 2, 2015 (edited) Mojej butli 62L (50L) leci ostatni rok legalizacji i chociaż aktualnie zasięg na pełnym zbiorniku jest zadowalający zastanawiam się nad nową większą butlą, z tego co znalazłem w necie, największa jaka wchodzi w miejsce koła zapasowego to 78L (63L) Irene PZTZP/U 680/220. Jakie macie największe pojemności zamontowanych butli w miejscu koła zapasowego? Edited June 2, 2015 by AC/DC Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yanas Posted June 2, 2015 Share Posted June 2, 2015 Też mam SG i butlę 52l po poprzednim właścicielu. Chętnie bym zmienił na większą, dlatego pytam - taka butla IRENE 78l mieści się w miejscu koła zapasowego Forka bez przerabiania pokrywy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
akir Posted June 2, 2015 Share Posted June 2, 2015 Mam podniesiona płytę bagażnika butla 78l Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiatrak Posted June 2, 2015 Share Posted June 2, 2015 Fotkę prosimy. A tak z innej beczki, dlaczego butla w kole zapasowym musi mieć kształt toroidu i nie może być w środku wykorzystana przestrzeń? Wtedy to by ze 100 l weszło... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hipek Posted June 2, 2015 Share Posted June 2, 2015 Mi ostatnio w SG montowali butlę - twierdzili, że większa niż 59l (47l) nie wejdzie i taką zamontowali... Link to comment Share on other sites More sharing options...
AC/DC Posted June 2, 2015 Author Share Posted June 2, 2015 Fotkę prosimy. A tak z innej beczki, dlaczego butla w kole zapasowym musi mieć kształt toroidu i nie może być w środku wykorzystana przestrzeń? Wtedy to by ze 100 l weszło... Ta 78L Irena tak właśnie ma, wielozawór jest wtedy na zewnątrz, na ich stronie jest nawet fotka zabudowanej butli http://www.irene.pl/samochody/subaru/subaru%20forester%20pzt680x220.jpg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiatrak Posted June 2, 2015 Share Posted June 2, 2015 No i zajebiście Też na taką za rok wymienię. Dzwoniłeś tam? Jaka cena? Mi ostatnio w SG montowali butlę - twierdzili, że większa niż 59l (47l) nie wejdzie i taką zamontowali...Dałeś się wkręcić Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozarek Posted June 2, 2015 Share Posted June 2, 2015 Ta 78L Irena tak właśnie ma, wielozawór jest wtedy na zewnątrz, na ich stronie jest nawet fotka zabudowanej butli http://www.irene.pl/... pzt680x220.jpg ale to się nie przykryje fabryczną podłogą bagażnika... Ja mam chyba 68l wodnej, wchodzi ok 55l LPG i to jest chyba max jaki się przykryje normalnie podłogą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yanas Posted June 2, 2015 Share Posted June 2, 2015 Ozarek - jakiej firmy masz butlę? Znasz model? Ciekaw jestem jaki byłby koszt wymiany, bo zyskanie 12-13l pojemności zbiornika lpg bardzo by mi uprzyjemniło życie Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozarek Posted June 2, 2015 Share Posted June 2, 2015 któregoś Bormecha z zewnętrznym osprzętem. Koszt wymiany samej butli (przy założeniu ze pasuje wielozawór) to ca 500,- Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yanas Posted June 2, 2015 Share Posted June 2, 2015 Tzn. robota+nowa butla+wielozawór ze starej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozarek Posted June 2, 2015 Share Posted June 2, 2015 dokładnie. Kumaty warsztat LPG dobierze większą butlę do wielozaworu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daroot Posted June 2, 2015 Share Posted June 2, 2015 Wielozawór dopasowuje się do wysokości butli (chodzi o wskazania), więc jeśli teraz do obecnego wielozaworu założycie wyższą butlę, to będzie przekłamywał wskazania. Natomiast jego praca pod względem wydajności nie zostanie zachwiana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AC/DC Posted June 3, 2015 Author Share Posted June 3, 2015 Mam podniesiona płytę bagażnika butla 78l Masz opisywaną butlę Irene ? o ile masz podniesioną tą płytę, możesz jakieś foty udostępnić jak to wygląda? Link to comment Share on other sites More sharing options...
akir Posted June 3, 2015 Share Posted June 3, 2015 Mam podniesiona płytę bagażnika butla 78l Masz opisywaną butlę Irene ? o ile masz podniesioną tą płytę, możesz jakieś foty udostępnić jak to wygląda? Tak zrobię wam fotki, nie mam pojęcia jakiego to producenta butla. Na pewno nic polskiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozarek Posted June 3, 2015 Share Posted June 3, 2015 Masz 100% racji, ale wskazania poziomu i tak są strasznie orientacyjne i trzeba się ich ''nauczyć'' więc można przywyknąć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
talon Posted June 3, 2015 Share Posted June 3, 2015 Ja do swojego s-turbo zapakowałem butlę 70L (63L) też podnosiłem środkową płytę o jakieś 5cm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daroot Posted June 3, 2015 Share Posted June 3, 2015 Talon, podasz proszę wymiary tej butli? Link to comment Share on other sites More sharing options...
AC/DC Posted June 8, 2015 Author Share Posted June 8, 2015 Dziwne z tym podnoszeniem płyty podłogi, mam aktualnie w SG zbiornik o wymiarach 630/250 (62/50L) i na wysokość jest idealna a wokół butli jest jeszcze sporo miejsca. Myślę, że powinna zmieścić się butla 680/220 (78/63L) to "tylko" 2,5 cm więcej na promieniu i jest dodatkowo niższa o 3cm. Jest jeszcze większy zbiornik 680/240 (85/68L) Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiot Posted June 8, 2015 Share Posted June 8, 2015 panowie moze z innej beczki w imprezie jest taka sama podłoga bagażnika wchodzą takie same butle mam butle 38 do jazdy trochę mało Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiatrak Posted June 8, 2015 Share Posted June 8, 2015 wejdź sobie na stronkę www.irene.pl i zobacz, wynika, że wchodzi nawet o litr większa... Link to comment Share on other sites More sharing options...
suberet Posted June 8, 2015 Share Posted June 8, 2015 A ja ma chyba butlę elastyczną, bo poj. całkowita jest 55L, a raz weszło 56. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozarek Posted June 8, 2015 Share Posted June 8, 2015 przez całkowitą rozumiesz tzw. wodną czy zazwyczaj Ci wchodziło 55l? Link to comment Share on other sites More sharing options...
AC/DC Posted June 9, 2015 Author Share Posted June 9, 2015 A ja ma chyba butlę elastyczną, bo poj. całkowita jest 55L, a raz weszło 56. To nie butla tylko stacja ma elastyczne podejście do ilości też tak kiedyś zatankowałem, stacji już nie ma bo klienci już drugi raz tam nie wracali Link to comment Share on other sites More sharing options...
akir Posted June 9, 2015 Share Posted June 9, 2015 A ja ma chyba butlę elastyczną, bo poj. całkowita jest 55L, a raz weszło 56.55l max wejdzie 46. Musisz miec 75l Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts