Jump to content

Forek SBD,dźwięk silnika-proszę o pomoc

Łukasz Liwoch

Recommended Posts

Witam

Szanowni Forumowicze,jest mi ktoś wstępnie pomóc? Dotyczy Forka SH,rocznik 2009 drugi silnik z przebiegiem 134tyś,całe auto ma 234tyś. Chodzi mi o dźwięk silnika,który dokładnie słychać od 15sec. Z góry przepraszam za jakość.Czy to układ korbowo-tłokowy? tylko wolne obroty i podczas hamowania silnikiem,czuć bicie na drążku,oraz na pedale sprzęgła. Sprzęgło, oraz dwumasa nówka,wymiana nic nie zmieniła. Podczas spuszczania,oleju były drobne opiłki w skrzyni biegów,na wałku zdawczym luzów brak. Dziękuję za ewentualną pomoc. Będę jeszcze próbował skontaktować się z P. Edwinem Mrozem. Na razie nie wiem co począć. Pozdrawiam

http://youtu.be/yuzJfQ7hrAg

Dźwięki i opisywane objawy bardzo niepokojące,ale nie pozwalają na wskazanie przyczyn. :(

Przy wymianie sprzęgła i dwumasy sprawdzony luz wzdłużny wału korbowego i stan uszczelniacza od strony sprzęgła?Rozcięcie filtra oleju silnikowego tez potrafi dużo powiedzieć o stanie panewek.

Uszkodzona dwumasa potrafi nieźle "dudnić" i może poczynić szkody w silniku.

Wizyta w ogarniętym warsztacie wskazana jak najszybciej i jak warsztat w sporej odległości,to chyba ze wskazaniem na lawetę. :(

w dieslu , o ile się nie mylę świec iskrowych (spark plugs) statystycznie brak ... są za to żarowe a one z powietrzem za dużo nie maja wspólnego .. chyba ... :) to tak jak bym napisał że poszła przyczłapka od bulgulatora i dlatego wali i dudni :)

a może to poduszka pod silnikiem ?

zdecydowanie popieram zadanie cybla

Edited by pitravenwolf

Ktoś ogarnięty musi posłuchać na żywo. Mi to trochę przypomina pracę mojego starego OBK, gdzie z takim (podobnym) dźwiękiem przejechałem ponad 60 kkm i samochôd sprzedałem. ASO twierdziło, że głośny jeden z wtryskiwaczy, ale korekty były w normie

Wysłane z ajfona za pomocą tapatoka