Jump to content

Witam mój nowy nabytek. Impreza

Daniel20

Recommended Posts

Chciałem wam przedstawić mój nowy Nabytek jakim jest Subaru Impreza 1998rok 115km.

Na chwile obecną planowane poprawki lakierniczo-blacharskie. W późniejszym terminie zwiększenie mocy i drobne dłubanie.

post-21677-0-00037700-1431792609_thumb.jpg

BelgUS trochę agresywnie, ale trafnie :)

Daniel - poczytaj trochę - każdy Ci powie, że taniej (i to o wiele) jest kupić auto z turbem niż dłubać w wolnymssaku.

może znajdzie się pierwszy odważny na forum, który zrobi coś żeby ten silnik jechał, ale wątpię :)

My mamy u nas w grupie Silesian dwóch zapaleńców - dłubnięte 1.6 i 2.0. Jedno z nich już takie z Niemiec przyjechało, przy drugim "bawi się" sam właściciel. Niemniej jednak, potrzeba sporo $ dla kilku KM więcej (choć fakt, czuć różnicę), dużo więcej daje odelżanie konstrukcji, bodaj lekki zamach mają obydwaj... zawias, hamulce, stabilizator z GT to fajne mody, ale poza tym... do 115KM można wsadzić 2.2 136KM z Legacy I, wchodzi P&P, najtańszy mod na moc... ponoć 2.5 też wchodzi bez zabaw z wiązką, pytanie tylko...

... czy jest sens? :)

Dla hamulców, staba, zawiasu duże "TAK", dla zabaw z mocą... chyba niespecjalnie ;)

• Upvote 2

o, to dowiedziałem się czegoś nowego, ale pewnie kasy włożyli sporo :) Po kupnie też myślałem o zwiększeniu mocy, ale po przejrzeniu forum stwierdziłem, że pojeżdżę NA jakiś czas, a potem turbo.

Jakieś herezje siejecie z tym uturbianiem NA, że awykonalne i trzeba kilka furmanek $.

Są projekty, nie tylko Subaru, które jeżdżą na lpg z soft turbo 0,4-0,5 bara i nawet jak silnik robi kaboom to za 500zł kupujesz drugi i dalej ogień.

Wystarczy trochę poczytać, a tematów jest co najmniej kilka.

w takim razie czekam aż podasz jakiś link do takiego tematu gdzie jest to jakoś opisane, a nie tylko wspomniane, że da się tak zrobić :) Nawet jeśli nie będzie tak mocny jak wrx czy gt, co jest pewne to i tak będzie szybsze od wielu samochodów na drodze 

Są dwa tematy na kresce, wpisz w wyszukiwarkę: ej18 prawie jak turbo.

Oba są na Pb, ale nie ma problemu z konwersją takiego setup-u na lpg po zastosowaniu odpowiednich części.

• Upvote 2

Wraca pytanie - po co? :)

Bo;

-ktoś lubi dłubać przy swoim

-po co iść na łatwiznę

-ktoś mówi, że nie opłacalne i się nie da  ;) 

-ktoś ma smykałkę i ogromne serce do takich rzeczy

-dodanie kilku KM sprytem i własną wyobraźnią daje więcej frajdy niż grube projekty do których potrzeba tylko góry kasy a i tak po kilku miesiącach na sprzedaż

-aż milo później czytać, jak np. w/w ej18 mimo, że nie silnik lub skrzynia nie żyją długo...

to tylko kilka przykładów po co :)

Edited by adamski

Budżet na to przeznaczony również.

Z tym, że taki ej18/ej20/ej22 można kupić za 0,5-1k pln, to za cenę remontu 2,5 z XT można mieć kilkanaście takich.

Widzisz różnicę?

Wiadomo nikt bogatemu nie zabroni kupić gotowca, ale satysfakcja z własnoręcznego softturbo i tak jest bezcenna.

P.S. Co do mocy ej18t przy odpowiednim budżecie można uzyskać 103@280KM.

Budżet, budżet!! Po co!!

Po co być tylko właścicielem jedno osobowej swojej firmy, skoro lepiej być odrazu dyrektorem lub prezesem potężnej firmy! Przecież to oczywiste!

Ha Ha, zależy komu co?

Wiadomo z 1.6 nie wyciśniemy tyle co daje nawet oryginalny 2.0 GT.

Sam wiem po sobie jaką satysfakcję daje mi udoskonalenie mojej Imprezy 1.6 NA na Turbo.

Ktoś zapyta znowu o budżet.

Powiem tak, Kolega ma GT-ka i ile kasy w to auto już władował to dawno przekroczyło dwucyfrową liczbę w tysiącach, a dalej jest to tylko oryginał w wyglądzie i w mocy.

Ja po kupnie auta i kosztach przeróbki nawet jeszcze nie doszedłem do połowy kosztu zakupu GT-ka.

Akurat Ja mam taką naturę lubię przerabiać, dorabiać. I nie jest to pierwsze auto udoskonalone własnoręcznie. Na dodatek pracuję(branża motoryzacyjna) w prototypowni gdzie tworzy się coś nowego lub przerabia i dorabia aby udoskonalić produkt.

Chyba wyłazi trochę lenistwo z co niektórych z nas, dlatego to powtarzające się "Po co?" oczywiście bez urazy i proszę nie brać tego do siebie.

Człowiek sprytny i ciekawy efektów swojej pracy i tak zrobi-przerobi bez pytania się "czy warto?"

A Ja mówię WARTO!!!!!

Edited by MacGregor

• 2 weeks later...