Jump to content

Forester MY07 – mechanizm podnoszenia szyb

trzymek

Recommended Posts

Takie mam zapytanie do Państwa. Czy silniczek z prawej strony pasuje bez problemu do lewej? Na portalach przeróżnistych są tylko, jak już, całe mechanizmy podnoszenia szyby, ale od strony pasażera. Od strony kierowcy brak. A może ktoś ma sam silniczek na zbyciu? I drugie pytanie. Czy przyczyną może być tylko silniczek. Pytam, bo awaria powstawała dziwnie. Raz opuszczało szybę, raz nie. I nagle w ogóle przestało. Na początku obstawiałem przekaźnik (zielony, zresztą od Nissana ;) ).. Po rozbiórce drzwi do tzw. „spodu” okazało się, że silniczek przypominał siódme nieszczęście. Jak by w wodzie leżał od początku jak auto powstało. Jednak będąc w tak złym stanie działał. Reaktywacja…Działa…Przez tydzień… :(  Czy jest możliwe, że coś jeszcze „nie łączy”. Gdzie szukać? Co sprawdzić?

Borykam się z tym samym problemem. Założyłem "prawy" silnik do "lewych" drzwi i nie bardzo to pasuje.

Silnik "patrzy" w inną stronę i wygina prowadnicę, szyba pracuje ciężko albo wcale.

Szczotki są niewymienne, stan silnika też wskazuje na kontakt z wodą, niżej jest głośnik z podobnymi śladami.

Nowy silnik to wydatek rzędu 600 pln i długi czas oczekiwania.

Jeśli masz uszkodzony moduł sterowania w drzwiach, to mam nowy na zbyciu.

Kupiłem wcześniej, a błąd był w silniku.....

Caly silnik z przekladnia nie pasuje, ale mozna prawy silnik ze szczotkami przelozyc do lewej przekladni. A szczotki sa wymienne, tylko trzeba je gdzies kupic.

• 2 weeks later...

nie kombinujcie tylko jedzcie do waszego mechanika i niech wam zalozy nowy ja tak zrobiłem zpłaciłem pare stowek i mam kolopot z glowy, na allegro mozna cos kupic ale jest ryzyko...

nie kombinujcie tylko jedzcie do waszego mechanika i niech wam zalozy nowy ja tak zrobiłem zpłaciłem pare stowek i mam kolopot z glowy, na allegro mozna cos kupic ale jest ryzyko...

właściwie, to lepiej byłoby kupić nowego Forestera ino pozostaje kwestia kasy  ;)

U mnie problem pojawił się jakiś czas temu. Idę zaraz wymontować ten silniczek i zobaczymy co się da zrobić  :).

Jeśli to moduł, @@Subary, odezwę się  ;)

W siłownikach zamków jest podobny problem. Silniczka w tej konkretnej specyfikacji w PL ani EU nie znalazłem. Tylko USA, ale koszt wysyłki ogromny. Natomiast kupiłem podobny silnik o nieco innych parametrach na allegro i przełożyłem "dupkę" ze szczotkami i śmiga jak ta lala. Zaoszczędziłem kilkaset złotych. Przypuszczam, że w przypadku silnika szyb będzie podobnie.

Wyjmij silnik i odczytaj markę/numer, wrzuć w google i kombinuj. :)