Lookash Posted May 12, 2015 Share Posted May 12, 2015 Witam , pewnie ten temat już był gdzieś poruszany ale ze względu na objętość forum nie mogłem znaleźć. Mianowicie chodzi mi czy po wymianie sezonowej całych kól (opona + felga) to również wyważacie koła nawet jeżeli wszystko wydaje się ok? Gdzieś czytałem że powinno się wyważać niezależnie co 10k km ale z doświadczenia wiem że czasem po wyważeniu to miałem gorzej niż przed i musiałem jeździć poprawiać. Zwykle stosowałem metodę że jak nie ma drgań to nie ruszam , ale przy nowym samochodzie może powinienem wykazać więcej troski Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Dziedzic Posted May 12, 2015 Share Posted May 12, 2015 To że jest ciężarek na feldze , nie oznacza że jest ok, trzeba sprawdzić, skorygować, i ew. zamienić tył z przodem, i tak co pół roku Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebachon Posted May 12, 2015 Share Posted May 12, 2015 U mnie tuz przed zmianą było idealnie, więc nie doważałem i okazało się, że po ponownym założeniu jest super. Znaczy reguły nie ma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mly96 Posted May 13, 2015 Share Posted May 13, 2015 A ja mam takie glupie pytanie, chce pomalowac felgi, czy musze jechac je wywazyc od nowa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ADK90 Posted May 13, 2015 Share Posted May 13, 2015 Felgi trzeba wywazyc po kazdym sezonie tym bardziej jak chcesz je malowac bo musisz sciagnac opony, nalozyc lakier, zalozyc opony i po wszystkim wywazyc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mly96 Posted May 13, 2015 Share Posted May 13, 2015 (edited) Chodzi mi o sezonowe rozwiazane plasti dipem, bez sciagania, czy po tym tez trzeba wywazyc? Edited May 13, 2015 by mly96 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lookash Posted May 13, 2015 Author Share Posted May 13, 2015 Czyli z tego co widzę ogólne stanowisko jest takie że należy wyważać niezależnie czy jest bicie czy nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
rysiop Posted May 13, 2015 Share Posted May 13, 2015 Ja zawsze wyważam po sezonowej wymianie ,czyli 2 razy do roku. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karas Posted May 13, 2015 Share Posted May 13, 2015 W moim poprzednim aucie wywazalem miałem 2 komplety koł osobne na zimówkach i osobne na lenich . Wywazałem co 2 lata ale robiłem to profilaktycznie pomimo ze nie biły ( zazwyczaj jak koło jest nie wywazone to bije powyzej 120km/h ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mly96 Posted May 13, 2015 Share Posted May 13, 2015 A co po psiknieciu plasti dipem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOJO Posted May 13, 2015 Share Posted May 13, 2015 A co po psiknieciu plasti dipem? Nic. Osobiście jestem zdania, że wyważanie robię przy zakładaniu nowych opon na felgi. Jak są założone poprawnie i wyważone, to sezonowo zmieniam koła bez ponownego wyważania. Przy zmianie kół kontroluję czy ciężarki są na swoich miejscach. Gdybym się musiał martwić o wyważanie po każdym powrocie z błotnistej drogi, to zabrakłoby mi środków na życie, bo wszystkie zostawiłbym u wulkanizatora. Więc przy "malowaniu" też nie powinno być problemu. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebachon Posted May 13, 2015 Share Posted May 13, 2015 W moim poprzednim aucie wywazalem miałem 2 komplety koł osobne na zimówkach i osobne na lenich . Wywazałem co 2 lata ale robiłem to profilaktycznie pomimo ze nie biły ( zazwyczaj jak koło jest nie wywazone to bije powyzej 120km/h )Ja zazwyczaj wyważam po każdej przekładce ale tym razem tego nie zrobiłem, bo tuż przed zdjęciem robiłem korektę. No i nie bije nawet przy 200 km/h... Link to comment Share on other sites More sharing options...
KamilP Posted May 13, 2015 Share Posted May 13, 2015 A co po psiknieciu plasti dipem? Jezeli "malujesz" tylko front bez sciagania ciezarkow i opon to nie musisz wywazac raz jeszcze. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mly96 Posted May 13, 2015 Share Posted May 13, 2015 oki dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts