Jump to content

Forester MY03 zawartość pakietu startowego

Ermenegildo

Recommended Posts

Witam Wszystkich serdecznie!

W tygodniu stałem się właścicielem Forka z roku 2003, 92kW, 2.0X, 125KM i chcę zainwestować w pakiet startowy. Wstępnie wybrałem:

Filtry:

1 x Knecht LX 1518
1 x Knecht OC 195
1 x Knecht KL 134
1 x Knecht LA 371 czy LA 452 ??? (kabinowy, producent podaje 2 rodzaje - załącznik)

Rozrząd + pompa wody:

Komplet NTN+SNR+ASSIN

Olej:

Motul X-CLEAN+ 5W-30 5l.

Płyn chłodnicy:

Dynagel 2000 5l.

Co jeszcze warto na start wymienić? Świece? Jakieś uszczelki? Przed zakupem był maglowany 3h w dość profesjonalnej firmie pod względem technicznym (zawias, motor), blacharsko-lakierniczym, podpięty komp - nie było żadnych zastrzeżeń, ale pakiet startowy być musi- :) Będę wdzięczny za podpowiedź!

post-21851-0-84776700-1431062070_thumb.png

Olej lepiej 5w40. No i oleje w dyferencjalach, swiece, przewody swiec, plyn hamulcowy, pasek napedu alternatora i klimatyzacji.

Edited by Legacy96

Do tylnego 0,8L. A przedni zalezy czy automat czy manual. No i warto wymienic olej w skrzyni i wspomaganiu kierownicy.

Edited by Legacy96

• 1 month later...

Historia auta jest kompletnie nie znana że tak wszystko z marszu chcesz wymieniać? Świece wystarczy wykręcić i zobaczyć w jakim są stanie. Podobnie z kablami, jak nie ma problemu z zapłonem to po co to wyrzucać? No chyba że stawiasz grubą, czerwona kreskę i chcesz wyzerować wszystkie materiały eksploatacyjne ;) 

Ja bym sprawdził luzy zaworowe i wywalił SLSy.

A po co wywalać sls-y, jeśli działają??

ps. po zakupie Forka usłyszałem od swojego mechanika, że sls-y padają jak muchy i solidny przejazd leśną drogą je załatwi na amen. Fakt,że jeden na postoju siedzi 2 cm niżej od drugiego, ale tak było przy kupnie już. Autem zrobiłem prawie 20tyś km, w tym setki km poza asfaltem i jakoś SLS-y poddać się nie chcą..

Edited by Yanas

olej wybrałeś beznadzejny do tego silnika

Z ciekawości - dlaczego?

Ostatnio zalałem ECO-nergy 5W-30. Działa. Mam spodziewać się, że przestanie? :)

[edit]

...a, teraz spojrzałem, że autor wątku ma 125KM, a u mnie jest 158KM.

Niemniej podtrzymuję pytanie - Motul 5W-30 jest 'be' ogólnie, czy tylko w przypadku 125KM?

Edited by camel00