pawel9222 Posted May 7, 2015 Share Posted May 7, 2015 Proszę o poradę gdzie regenerować zaciski do mojej imprezy- sedan 06r. Hamulce w standardzie: przód 2- tłoczkowe, tył 1-tłoczkowy tarczo-bęben. Przy manewrowaniu na np. parkingu zaciski trzymają i trzeba mocniej ruszyć aby puściły. Ja nie mam z tym problemów, ale żona często pali sprzęgło, gdy nie może delikatnie ruszyć. Szukam warsztatu, który zrobi to profesjonalnie i w miarę tanio. Najlepiej w okolicach Szczecina, ale z demontażem i wysyłką w Polskę nie będzie problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nrb Posted May 7, 2015 Share Posted May 7, 2015 (edited) Wiem że to nie odpowiedź na Twoje pytanie, ale... jeśli jesteś na tyle techniczny żeby samemu wykręcić zaciski, to myślę że nie będziesz miał żadnego problemu żeby zrobić to samemu. Wystarczy zestaw naprawczy Autofren za ok. 30 zł/szt, w sklepie internetowym znajdzie się nawet za około 20 i smar do zacisków. Wystarczy wyjąć tłoczki, wyczyścić ładnie w środku, nasmarować i załozyć nowe gumki. Ewentualnie jeśli tłoczki są skorodowane to kupić nowe. Edited May 7, 2015 by nrb Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qba25 Posted May 7, 2015 Share Posted May 7, 2015 Przy manewrowaniu na np. parkingu zaciski trzymają i trzeba mocniej ruszyć aby puściły. Nieco dziwny objaw, gdyby hamulce nie odbijały, grzały by się w czasie jazdy. Objawy, o których piszesz są bardzo podobne do hill-holdera (hamulce trzymają do pełnego puszczenia sprzęgła)... Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel9222 Posted May 8, 2015 Author Share Posted May 8, 2015 Dzięki za rady. Z samodzielną regeneracją nie będzie problemu bo już odkręcałem zaciski przy wymianie tarcz i klocków. Chciałem zrobić to w jakimś zakładzie aby przy okazji wypiaskować i pomalować na nowo zaciski, żeby były ładne:) W takim razie dzisiaj jadę po zestawy naprawcze i w sobotę coś podziałam. P.S. zaciski nie grzeją się w czasie jazdy, a moja impreza nie ma hill-holdera... niestety. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qba25 Posted May 8, 2015 Share Posted May 8, 2015 zaciski nie grzeją się w czasie jazdy, a moja impreza nie ma hill-holdera... niestety. Hm... Dlaczego nie ma, skoro wszystkie miały? Link to comment Share on other sites More sharing options...
qbutek Posted May 9, 2015 Share Posted May 9, 2015 Przy regeneracji zacisków warto wypolerować, przeczyścić i nasmarować także prowadnice. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts