Jump to content

Komputer pokladowy

pawel_zf2003

Recommended Posts

Ma ktos moze jakas instrukcje do obslugi tego komputera, ? Chodzi o Legacy MY06 165KM.

Wlasnie pozbylem sie instalacji gazowej :) zeby pozbyc sie klopotow (na gazie poprzednik przejechal na szczescie tylko 20tys km). I chcialbym poobserwowac na kompie jakies spalania (chwilowe, srednie itp). Doszedlem (nie bylo to zbyt trudne) jak sie przelaczac miedzy wskazaniami, ale nie wiem czy to wszystkie. pokazuje mi chwilowe, ile do przejechania, srednie spalanie i cos jeszcze o czym nie mam pojecia. Troche malo :(. Czy mozna jakos wyzerowac srednie spalanie ?. Chcialbym zobaczyc ile mniej wiecej trace na paliwie po przejsciu na benzyne.

jedyny wiarygodny sposób mierzenia spalania to tankowanie do pełna i zliczanie wg licznika przebiegu ile km udało się pokonać od ostatniego tankowania na zużytym paliwie. idealnie byłoby tankować zawsze przy tym samym dystrybutorze (i ufać jego wskazaniom).

to co pokazuje komputer jest delikatnie mówiąc średnio dokładne.

komputer w legacy pokazuje:

- spalanie chwilowe

- spalanie średnie (u mnie zaniża o około 0,5 l/100 km)

- dystans pozostały do pokonania na pozostałym paliwie

- czas od włączenia silnika

- temperaturę na zewnątrz.

Średnie spalanie jest liczone w oparciu o licznik podróży/odcinka czy jak to nazwać. Dlatego możesz w zasadzie liczyć dwa niezależne średnie spalania dla licznika A i B. Pokazuje dla tego co aktualnie masz wyświetlany. Jak go wyzerujesz to średnie też się wyzeruję .

• 4 years later...

Witam

Średnie spalanie resetuję się za każdym razem po tankowaniu i o ile dobrze pamiętam to resetujesz przebieg podróży "od - do tankowania" przyciskiem i dopiero jak przejedziesz kawałek zaczyna ponownie zliczać średnią spalania.

A czy ktoś mi powie do czego jest funkcja kompa pokładowego na zakładce ze spalaniem chwilowym i średnim, jest tam ikona info display a w niej ikona dystrybutora i można to włączyć lub wyłączyć :) Jak auto jedzie to to info display jest nieaktywne. Co to za funkcja?

• 1 year later...

Witam, trochę odgrzeję temat. Legacy iv 2003. Oczywiście zegarek padł. Dostałem inny z wersji polift i Anglika czyli mpg. Pokazuje mi spalanie ale jakoś dziwnie bo przy przyspieszaniu dystans rośnie a na spadku maleje i nijak nie ma się to do rzeczywistości bo i mpg głupoty wychodzą i teoretycznie l/100 głupoty.

Czy ktoś może to przerabiał i wie jak interpretować czy poprostu dać sobie spokój? Aha i czy można jakoś bright'a dołożyć, bo polift nie posiada tej ekskluzywnej funkcji:/. Pozdrawiam.

Edited by Nerqo

W dniu 23.02.2022 o 22:26, Nerqo napisał:

Witam, trochę odgrzeję temat. Legacy iv 2003. Oczywiście zegarek padł. Dostałem inny z wersji polift i Anglika czyli mpg. Pokazuje mi spalanie ale jakoś dziwnie bo przy przyspieszaniu dystans rośnie a na spadku maleje i nijak nie ma się to do rzeczywistości bo i mpg głupoty wychodzą i teoretycznie l/100 głupoty.

Czy ktoś może to przerabiał i wie jak interpretować czy poprostu dać sobie spokój? Aha i czy można jakoś bright'a dołożyć, bo polift nie posiada tej ekskluzywnej funkcji:/. Pozdrawiam.

Polift brighta ma w rolce po lewej stronie od kierownicy i ma on wpływ na podświetlenie całego kokpitu łącznie z wyświetlaczem zegarka.