Jump to content

Przedni napęd przestałdziałać (Justy I )

Zajackrk

Recommended Posts

Witajcie Koledzy!

Wczoraj za nie wielkie pieniądze (1000zl) kupiłem Justy 1 z 1990r.

Ssmochód z zewnątrz w stanie fatalnym, skorodowany i poobijany w każdym miejscu (chociaż podłoga i kielichy wyglądają zadziwiająco dobrze jak na stan zewnętrzny)nie mniej jest opłacony do przyszłego roku więc mam trochę czasu na zabawę :) (potem najwyżej pójdzie na złom)

Ale do rzeczy.... Sprzedawca chyba zbyt uczciwy nie był ponieważ dzisiaj najnormalniej w świecie przestał działać przedni napęd... czyli:

Na 2wd nie dzieje się nic kiedy dodam gazu(obroty rosną, nie jedzie), jednak po puszczeniu sprzęgła słychać dość wyraźnie jak cos gdzieś się kręci i hmm, ociera?

Po załączeniu 4wd dźwięk chrobotania/kręcenia znika a samochód ma napęd jedynie na tylną oś.

I druga sprawa: Jeśli rzeczywiście coś złego się podziało w napędzie i przywrócenie 4wd będzie nieopłacalne w moim przypadku, to czy duże szkody wyrządzam Justynie , dając jej wycisk np na szutrze ?

Jutro Justy jedzie do mechanika, jednak chciałem się u niego pojawić z jaką kolwiek wiedzą teoretyczną, zatem pomożecie?

Pozdrawiam 

Edited by Zajackrk

Najprościej to sprawdzić przeguby zewnętrzne albo węwnętrzne. Albo któryś się zerwał, a może po prostu wypiął ze skrzyni, mi kiedyś przy 140km/h podczas wyprzedzania wypadła półoś - od tamtej pory nie jeżdżę tak szybko :D

A co do RWD, jeździłem tak pół roku wcale nie oszczędzając samochodu (nawet KZK zaliczyłem) i nic się nie działo.

Michal_ dzięki za odpowiedź, trochę mnie uspokoiłeś :)

Justyna u mechanika, w poniedziałek się dowiem, czy w ogóle opłaca mi się w nią wkładać jakie kolwiek pieniądze.

• 2 weeks later...