Hrumque Posted April 27, 2015 Share Posted April 27, 2015 (edited) Przy chłodnicy klimy, tam gdzie idzie przyłącze z sprężarki - jest taki śmieszny mały biały o-ring (simering?) - niestety u mnie pęknięty i całe ciśnienie uciekło... - tutaj fotka poglądowa takiego przyłącza (ale z innego modelu imprezy) - po prawej stronie klocek przykręcany do chłodnicy, i tutaj jest czarny oring. U mnie był biały - nie wiem czy to oryginał czy jakiś wynalazek Klimownicy się poddali - nie mają czegoś takiego - jest od "typowych" o-ringów 2x grubszy (grubość gumki to około 2.8mm), jest wyjątkowo mięciutki pulchniutki, a równocześnie niewielki średnicą: zewnętrznie jakieś 12mm, wewnętrznie jakieś 6.5mm (ciężko zmierzyć dokładnie, bo mój się rozpadł na pół) Czy to gdzieś występuje w przyrodzie? Czy to u mnie ktoś coś rzeźbił i wsadził coś dziwnego? Edited April 27, 2015 by Hrumque Link to comment Share on other sites More sharing options...
cianbo Posted April 27, 2015 Share Posted April 27, 2015 Poszukaj w okolicy jakiejś hurtowni specjalizującej się w uszczelnieniach. Powinni dobrać odpowiedni o-ring. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hrumque Posted April 28, 2015 Author Share Posted April 28, 2015 Poszukaj w okolicy jakiejś hurtowni specjalizującej się w uszczelnieniach. Powinni dobrać odpowiedni o-ring. Powinni.. ale nie znaleźli niczego pasującego - albo jest czarne z gumy (wątplili, czy to przy klimie zda egzamin, bo ani ta chemia, ani zakres temperatur), albo nie ma takiego rozmiaru (jak jest z silikonu/nitrilu) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gustaf Posted April 28, 2015 Share Posted April 28, 2015 Poszukaj w tym sklepie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hrumque Posted August 8, 2015 Author Share Posted August 8, 2015 Nigdzie nic nie znalazłem sensownego, kupiłem od chińczyka - wyszło taniej i szybciej Kupiłem dwa rozmiary: http://www.aliexpress.com/item/10-x-Red-Silicone-O-Ring-Oil-Seals-Gaskets-Washers-11mm-x-2-5mm/32262292170.html http://www.aliexpress.com/item/10-Pcs-12mm-OD-3mm-Thickness-Red-Silicone-O-Ring-Oil-Seals/32262312845.html ... i nie wiem który z nich przypasował, bo przyszły razem wymieszane w jednym woreczku - wziąłem pierwszy do ręki, zamontowałem, i działa - trzyma ciśnienie ok już miesiąc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
R1damii Posted August 8, 2015 Share Posted August 8, 2015 Ja przy wymianie chłodnicy klimy zapobiegawczo też wymieniłem te oringi. Bez problemu dobrali mi w większym sklepie motoryzacyjnym. Aa i zwykłe czarne niby nie powinny być zakładane do klimy. Są specjalne do klime oringi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts