Jump to content

Legacy II "zdycha"

BROZ

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów  ;)

Mam problem z '97 Legacy II, mianowicie samochód gaśnie przy zapalaniu, szarpie gdy jest zimny. Po zapaleniu silnika gdy jest zimny, to po dodaniu gazu samochód "zdycha" i gaśnie. Ale gdy jest już się rozgrzeje, to wszystko jest OK i takie problemy się nie pojawiają. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu tej irytującej, a zarazem przykrej sprawy.

Prawdopodobnie zawory do regulacji , objawy książkowe. W tym modelu były dwie opcje odnośnie regulacji luzów zaworowych. Napisz datę produkcji to coś sie wyjaśni.

A jaki może być koszt takiej regulacji i jak długo mogę jeszcze jeździć (o ilę mogę) bez wyregulowania?

Koszt nieduży - Myśle, że ze 100 - 150 pln + koszt nowych uszczelek. Jak długo jeździć? W takim stanie jak jest teraz to już wcale nie jeździć. Możesz uszkodzić zawory lub gniazda zaworowe, a to już gruba sprawa.

2.5 legacy 1997 jest na śróbki?...

A kto mówi o 2,5? Autor pytania ma w opisie 2,0.

A 2,5 faktycznie jest na płytkach... 

Ja mam jeszcze takie wątpliwości, czy to napewno jest wina zaworów, bo ktoś mi powiedział, że to może być coś od ssania. Co o tym myślicie? ;)

Jeżeli przez ostatnie 40-50kkm nie było zaglądane do zaworów to bym z tym nie zwlekał, bo może się okazać za jakiś czas ,że wypali Ci gniazda zaworowe  i zamiast 200-300pln będzie jedno zero więcej. Pozdro.

• 2 weeks later...

Kilka dni temu Legaś wrócił od lekarza  :)  Mechanik powiedział, że były strasznie luźno zawory ssące... Teraz samochodzik śmiga, tak jak powinien :)