Malkontent Posted March 29, 2015 Share Posted March 29, 2015 Witam, Mam takie pytania: 1. Czy do mojego Forestera są różne typy zacisków hamulcowych przednich ? 2. Gdzie w PL można kupić zestawy naprawcze, tanio przez net ? 3. Czy można kupić same osłony gumowe tłoczka ? Szukam na stronach w FR ale widzę że żaby mają ten sam odwieczny problem, zepsuła się gumka - trzeba zmienić zacisk, a najlepiej samochód Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzioba Posted March 29, 2015 Share Posted March 29, 2015 (edited) Dokladnie tak jak piszesz. Ja kupuje u Edwina. Szukaj Carfit albo Carsport. We francji jest kilku ktorzy maja czesci do subaru. W srode wracam do domu to ci wyslę linki. Ale i tak od Edwina szybciej dojdzie i bedzie taniej Gdzie mieszkesz de Francji? Edited March 29, 2015 by dzioba 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malkontent Posted March 30, 2015 Author Share Posted March 30, 2015 (edited) Salut, W 43 dép. przeniosłem się 4 lata temu z Le Puy en Velay, kilka km dalej do Rosières. Czekam zatem na info, może być prv. Ładną okolicę masz, w 2012 byliśmy na wakacjach w St. Raphael. Panowie i Panie ponawiam pytanie, czy w modelu 99 był tylko jeden typ czy wiele typów zacisków hamulca przedniego ? Jaki jest ewentualny rozmiar gumki / tłoczka ? Zakładam że dla modelu SF jest to 43mm. Edited March 30, 2015 by Malkontent Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yanas Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 IMO był jeden. Tzn. szukając do mojego starego SF-a MY01 nie było wyboru ani dylematu - wg. sklepu jeden zestaw pasował i faktycznie tak było. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malkontent Posted March 30, 2015 Author Share Posted March 30, 2015 Dzięki. Sprawdzałem na różnych stronach i faktycznie wychodził mi tylko jeden model z tłoczkami 43mm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malkontent Posted April 12, 2015 Author Share Posted April 12, 2015 Przywiózł mi wczoraj ojciec 2 komplety naprawcze do przednich zacisków, ze sklepu z PL, cena obu 56 zł. Muszę dokupić tarcze, klocki i dot 3 i się za to zabrać. Takie pytanie przy okazji hamulców, czy zmieniacie i jak często płyn hamulcowy ? Wielu producentów zaleca wymianę co 5 lat. Robię to w motocyklu (nawet częściej niż 5 lat) ponieważ układ jest bardzo krótki a mała ilość płynu szybko się przegrzewa i traci właściwości. Mam też książkę serwisową od Laguny (obecnie mojej żony), gdzie zaznaczono 1 wymianę płynu hamulcowego. Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sqx Posted April 22, 2015 Share Posted April 22, 2015 Przywiózł mi wczoraj ojciec 2 komplety naprawcze do przednich zacisków, ze sklepu z PL, cena obu 56 zł. Muszę dokupić tarcze, klocki i dot 3 i się za to zabrać. Takie pytanie przy okazji hamulców, czy zmieniacie i jak często płyn hamulcowy ? Wielu producentów zaleca wymianę co 5 lat. Robię to w motocyklu (nawet częściej niż 5 lat) ponieważ układ jest bardzo krótki a mała ilość płynu szybko się przegrzewa i traci właściwości. Mam też książkę serwisową od Laguny (obecnie mojej żony), gdzie zaznaczono 1 wymianę płynu hamulcowego. Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie ?? Płyn hamulcowy powinno się wymieniać co 2 lata. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts