Jump to content

Zestaw naprawczy zacisku hamulca przedniego

Malkontent

Recommended Posts

Witam,

Mam takie pytania:

1. Czy do mojego Forestera są różne typy zacisków hamulcowych przednich ?

2. Gdzie w PL można kupić zestawy naprawcze, tanio przez net ?

3. Czy można kupić same osłony gumowe tłoczka ?

Szukam na stronach w FR ale widzę że żaby mają ten sam odwieczny problem, zepsuła się gumka - trzeba zmienić zacisk, a najlepiej samochód  :facepalm:

Dokladnie tak jak piszesz. Ja kupuje u Edwina. Szukaj Carfit albo Carsport. We francji jest kilku ktorzy maja czesci do subaru. W srode wracam do domu to ci wyslę linki. Ale i tak od Edwina szybciej dojdzie i bedzie taniej

Gdzie mieszkesz de Francji?

Edited by dzioba
  • Upvote 2

Salut, 

W 43 dép. przeniosłem się 4 lata temu z Le Puy en Velay, kilka km dalej do Rosières.

Czekam zatem na info, może być prv.

Ładną okolicę masz, w 2012 byliśmy na wakacjach w St. Raphael.

Panowie i Panie ponawiam pytanie, czy w modelu 99 był tylko jeden typ czy wiele typów zacisków hamulca przedniego ? Jaki jest ewentualny rozmiar gumki / tłoczka ? Zakładam że dla modelu SF jest to 43mm.

Edited by Malkontent

IMO był jeden. Tzn. szukając do mojego starego SF-a MY01 nie było wyboru ani dylematu - wg. sklepu jeden zestaw pasował i faktycznie tak było.

• 2 weeks later...

Przywiózł mi wczoraj ojciec 2 komplety naprawcze do przednich zacisków, ze sklepu z PL, cena obu 56 zł. Muszę dokupić tarcze, klocki i dot 3 i się za to zabrać.

Takie pytanie przy okazji hamulców, czy zmieniacie i jak często płyn hamulcowy ? Wielu producentów zaleca wymianę co 5 lat. Robię to w motocyklu (nawet częściej niż 5 lat) ponieważ układ jest bardzo krótki a mała ilość płynu szybko się przegrzewa i traci właściwości. 

Mam też książkę serwisową od Laguny (obecnie mojej żony), gdzie zaznaczono 1 wymianę płynu hamulcowego.

Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie ??

• 2 weeks later...

Przywiózł mi wczoraj ojciec 2 komplety naprawcze do przednich zacisków, ze sklepu z PL, cena obu 56 zł. Muszę dokupić tarcze, klocki i dot 3 i się za to zabrać.

Takie pytanie przy okazji hamulców, czy zmieniacie i jak często płyn hamulcowy ? Wielu producentów zaleca wymianę co 5 lat. Robię to w motocyklu (nawet częściej niż 5 lat) ponieważ układ jest bardzo krótki a mała ilość płynu szybko się przegrzewa i traci właściwości. 

Mam też książkę serwisową od Laguny (obecnie mojej żony), gdzie zaznaczono 1 wymianę płynu hamulcowego.

Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie ??

Płyn hamulcowy powinno się wymieniać co 2 lata.