Jump to content

dowazanie kół

Młoda5000

Recommended Posts

Korzystacie/korzystaliscie z takich usług? Macie jakies doswiadczenia? Jaki warsztat w Warszawie rekomendujecie. Kolejne pytanie, czy jest sens dowazac kola w forku 2,0 N/A?

Rozumiem, że chodzi Ci o doważanie kół na samochodzie? Jeżeli wyważenie (na dobrym sprzęcie typu Hunter, dobrze skalibrowanym) nie pomaga, to wtedy warto. U mnie było to konieczne i po korekcji dynamicznej jest idealnie.

A jeździsz z prędkościami powyżej 170?
U mnie już przy 130 km/h pojawiały się lekkie drgania mimo idealnych kół i perfekcyjnego Huntera. Doważenie je wyeliminowało w 100 procentach. Przerabiałem temat wielokrotnie. 

Przerabiałem temat wielokrotnie.

Od 35 lat jeżdżę autami i nigdy nie było takie potrzeby a Ty przerabiałeś to wielokrotnie. ;)
No widzisz, jak to człowiek ciagle sie moze czegoś jeszcze nauczyć mimo 35 lat jeżdżenia...:) Edited by sebachon

Jezeli wulkanizator jest dobry tzn chce mu sie przekładac opone na feldze tak aby niewywazenie felgi i opony niwelowały sie to dowazanie dynamiczne nie jest potrzebne. Z doświadczenia wiem ze takich wulkanizatorów jest jak na lekarstwo i sa oni drozsi o te 10 zł na kole. Zazwyczaj wulkanizator zakłada opone na felge jak leci zakłada po 50g ciezarków i maszyna bibczy ze kolo jest wywazone ( a w rzeczywistosci nie jest), bywa tez ze ma farta i założy tak ze ciezarków wogole nie trzeba nabijac. Niemniej jednak w przypadku skorzystania z "taniego" zakładu czasami dowazanie dynamiczne pomaga.

Edited by Karas

• 1 year later...

odnawiam temat , poszukuje takiego warsztatu w Łodzi lub okolicach w promieniu 50 km gdzie rzetelnie podchodzą do wyważania koła ( układanie opony by nie nabijać ciężarków ) lub doważają na samochodzie bo zwiedziłem 4 największe zakłady w łodzi i żaden tego nie robi :(

Witam ponownie w tym wątku, po dzisiejszych wizytach w 2 serwisach jestem załamany że w tej 3 lub 4 co do wielkości miasta w Polsce brak dobrego serwisu gumiarskiego  :( W jednym sprawdzili na wyważarce koła i zero zastrzeżeń i rozłożyli ręce a w drugim gdzie mają huntera z opcją testu drogowego  zbyli mnie twierdząc, że już pracownika nie ma który obsługuje to urządzenie. Szkoda tylko że podali ze pracuje do 16:00 a ja byłem o 15:45 to raz a dwa to stwierdzili bez wykonywania testu że to na pewno opony bo są lekko wytarte brzegi (szkoda tylko ze opony prawie nowe bo kupione w tamtym roku i nie budżetówki a porządne goodyeary). Tak że chciał nie chciał muszę wybrać się do stolicy i teraz pytanko do którego serwisu ?

Witam ponownie w tym wątku, po dzisiejszych wizytach w 2 serwisach jestem załamany że w tej 3 lub 4 co do wielkości miasta w Polsce brak dobrego serwisu gumiarskiego  :( W jednym sprawdzili na wyważarce koła i zero zastrzeżeń i rozłożyli ręce a w drugim gdzie mają huntera z opcją testu drogowego  zbyli mnie twierdząc, że już pracownika nie ma który obsługuje to urządzenie. Szkoda tylko że podali ze pracuje do 16:00 a ja byłem o 15:45 to raz a dwa to stwierdzili bez wykonywania testu że to na pewno opony bo są lekko wytarte brzegi (szkoda tylko ze opony prawie nowe bo kupione w tamtym roku i nie budżetówki a porządne goodyeary). Tak że chciał nie chciał muszę wybrać się do stolicy i teraz pytanko do którego serwisu ?

W Warszawie ASO Rogujski koło Dworca Zachodniego albo SerwisGum na Okaryny 15. Oba serwisy doważają koła na samochodzie, a ten drugi ma również Huntera.

Edited by sebachon