Jump to content

Głośny wydech Impreza 2.0 N/A a wyjazd zagranicę.

Protix

Recommended Posts

Witam. Posiadam taki tłumik jak na zdjęciu razem z kolektorem różnoodległościowym. Rzecz jasna dźwięk jest fajny ale w niedalekiej przyszłości wybieram się m.in do Niemiec, może i do Czech.
Jak to jest u nich z takimi przeróbkami i hałasem? Był ktoś i wie z autopsji może? Jest się czego obawiać czy śmiało bez jakiegokolwiek silencera jechać?
A jeśli już trzeba wyciszyć to możecie coś polecić?

Dzięki :)

tlumik-sportowy-wm-93833_17783.jpg

Przez Niemcy sie udalo, w Szwajcarii tez mnie nie aresztowali - ale fakt, na dluzsza mete te glosne wydechy sa po prostu meczace.

No i mimo wszystko wydech mam glosny, ale nie jakis ekstremalny.

A predzej czy pozniej, przy pewnym poziomie niefartu ktos jednak sie moze przyczepic tez, ze glosno.

Edited by AMI

Krótkie pytanie: czy wydech mieści się w ramach przepisów obowiązujących w RP? Czyli po ludzku - legalnie przechodzi przegląd? (jeśli nie jesteś pewien podjedź na SKP i sprawdź to sobie za ok. 20 zł).

Jeśli tak, to MOGĄ SIĘ CO NAJWYŻEJ ZAPYTAĆ, CZY NIE BOLI CIĘ OD HAŁASU GŁOWA.

Zgodnie z Wiedeńską Konwencją O Ruchu Drogowym z 1968, której sygnatariuszami jest większość państw europejskich, samochód ma spełniać wymogi stosowne do kraju, w którym jest zarejestrowany (z wyposażeniem włącznie). Dlatego też Słowacy nie mają prawa czepiać się o wyposażenie apteczki, a polska policja nie ma prawa wlepić Niemcowi mandatu za brak gaśnicy...

Już samo przypomnienie policjantom tego przepisu najczęściej gasi wszelkie spory. Oczywiście, jeśli przyłapią Cię na przekroczeniu prędkości o 100 km/h to słaby to będzie argument i raczej nie będzie warto się wykłócać...

Chodzi raczej o zdrowy rozsądek i kwestie praktyczne, czy jazda z (tak) głośnym tłumikiem nie będzie męcząca...

Edited by Qba25
  • Upvote 2

Pewnie będzie patrząc na dystans. Na SKP podjadę bo tak myślę że bulgot z końcowym zostało zamontowano już PO przeglądzie tak więc pojadę i sprawdzę.
Dzięki za wszelką pomoc. Wychodzi na to że jak na SKP przejdę normalnie to śmiało mogę jechać w świat :P

Tak czy siak tłumika nie chcę zmieniać tylko lekko wyciszyć. Może ktoś polecić jakiś silencer do tego? ;/

Mam podobny zestaw i po przejechaniu 100 km mam dosc, ale tez specjalnie nigdzie dalej sie nim nie wybieram. Jak nie chcesz, zeby farba Ci uszami poszla to polecam stopery ;)

Jest spawany na całej długości. Nie pytaj mnie czemu. Po prostu już tak było :P Oczywiście do silnika nie ale żeby zmienić sam końcowy tak czy siak trzeba uciąć i dospawać nowy :)

Polecisz jakiś ewentualnie podobny do tego co mam? :)

Edited by Protix

Tak szczerze mowiac to najlepsza bylaby pewnie normalna, porzadna puszka. Chocby i od jakiegos gt czy wrx'a - da sie pewnie za grosze wyrwac.

Popieram, sam mam wsadzoną dwururkę z WRXa.

Jeśli będziesz się podejmował zmiany, zawsze możesz zamontować końcową puszkę na szybkozłączce - 10 minut i masz wymieniony wydech wg potrzeb i oczekiwań. Głośne są fajne na miejscu, ale na dłuższe wyjazdy uciążliwe, a rzadko się trafiają modele ciche przy prędkościach podróżnych... 

Z tego samego powodu wyrzuciłem magnexa i wsadziłem prodrive. Słychać i przyjemnie bulgocze ale głowa nie boli po pół godzinie na autostradzie i nie słychać mnie na dwa kilometry kiedy odpalam rano.. Za stary na takie wiadra się robię chyba.

Silencer, w sensie lejka w koncowke, jest rozwiazaniem troche bez sensu. Albo sie chce miec cicho, albo sie nie chce miec cicho. A nie robic mape na jakims setupie, a potem wciskac ograniczenie w wydech.

Mozna rowniez kartofla wlozyc, moze bedzie ciszej :)

Edited by AMI

Spokojnie mozesz jechac po calym kontynencie a do odglosu mozna sie przyzwyczajac,mialem ten sam problem za 1 razem ,a teraz po prostu nie slysze tego bo stalo sie norma a jade ok.3500km ;)