AdaSch Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Hej, już kilkukrotnie podchodziłem do tematu ale bez udanego finiszu. SIP nie zmiękł i nadal bez-otworowe czujniki do forka SG kosztują 2k Idzie wiosna garaż pełny gadgetów do instalacji więc przy okazji zajmę się tym tematem. Oczywiście pytałem o to w ASO - to nic nie widzą a serwisant natychmiast odparł, że ze szwagrem niejedną dziurę w zderzaku wywiercił i to działa... Oczywiście takie rozwiązanie wygląda tak szpetnie, że nie byłbym wstanie na to patrzeć...Na szczęście jest Italia, miejsce gdzie kształt i wygląd mają znaczenie więc moje kroki skierowałem w tamtą stronę i znalazłem: Czujniki cofania elekromagnetyczne. Cena nie zabija, rozwiązanie ładne, czyste i bez tych wieśniackich otworów którymi wysypana jest pawie każda fabia. Jakby ktoś był zainteresowany to tutaj link na producenta. http://www.proxel.com/en/parking-sensor-features.html Jak już założę to zdam relacje http://www.proxel.com/en/installation/bumper-sample/parking-sensor-subaru.html link na subaraki, dopytam jutro jak to jest z tym przodem, prawdopodobnie działa cały czas ale na małe odległości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiatrak Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Kup se Alfę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdaSch Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Kup se Alfę. eh taką 159 w kombi bym nie pogardził, ale raczej będzie nowy forek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maddox84 Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 (edytowane) Nie jest złe. Już zacząłem żałować że dałem sobie podziurawić zderzak ale okazuje się że ten wynalazek ma spore problemy z drewnem i plastikiem. Na moim parkingu jest sporo drzew Filmik poglądowy: Edytowane 16 Marca 2015 przez maddox84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akir Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Dlatego lepiej miec kamere niz jakieś pikacze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ALEX Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 (edytowane) Najlepiej mieć jedno i drugie. Ale gdybym miał wybierać, wybrałbym czujniki z wizualizacją na ekranie (takie jak np. Audi). Oczywiście piszę to w oparciu o własne doświadczenia z oboma rozwiązaniami. Edytowane 16 Marca 2015 przez ALEX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szywoj011 Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Najlepiej to jest nauczyć się parkować i czuć gabaryt swojego auta od czujników i kamer się zaczyna a później to każdy by chciał żeby samochód za niego sam zaparkował i może jeszcze sam jechał, i się sam zatrzymywał itp. itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dobi1972 Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Najlepiej to jest nauczyć się parkować i czuć gabaryt swojego auta od czujników i kamer się zaczyna a później to każdy by chciał żeby samochód za niego sam zaparkował i może jeszcze sam jechał, i się sam zatrzymywał itp. itd. Do tego niestety świat zmierza ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logicsys Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 A po co są zderzaki? Żeby przypiertentego Najlepszy czujnik to hak holowniczy, zawsze czuje kiedy pojawi się ściana. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dobi1972 Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 A po co są zderzaki? Żeby przypiertentego Najlepszy czujnik to hak holowniczy, zawsze czuje kiedy pojawi się ściana. Tylko po co te zderzaki są lakierowane Dawno temu w Ładzie miałem takie fajne gumowe oboje na zderzakach o wiadomej funkcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szywoj011 Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 (edytowane) Do tego niestety świat zmierza ... może jeszcze samochód za nas pomyśli... Edytowane 17 Marca 2015 przez szywoj011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ketivv Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 może jeszcze samochód za nas pomyśli... czymże innym są systemy wspomagające takie jak ESP czy EyeSight ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ALEX Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Szczerze? Czujniki i wiele innych "wspomagaczy" są dla mnie super udogodnieniem, które bardzo cenię w normalnym użytkowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ketivv Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 jeśli miałbym wybór kamera czy czujniki osobiście wybieram czujniki żeby podglądnąć obraz z kamery trzeba oderwać wzrok od np. lusterka natomiast pikający sygnał z czujników uzupełnia zmysł wzroku mówiąc inaczej widzisz i słyszysz pozycję auta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akir Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 jeśli miałbym wybór kamera czy czujniki osobiście wybieram czujniki żeby podglądnąć obraz z kamery trzeba oderwać wzrok od np. lusterka natomiast pikający sygnał z czujników uzupełnia zmysł wzroku mówiąc inaczej widzisz i słyszysz pozycję auta Jak masz kamerę to nieużywasz lusterek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ketivv Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Jak masz kamerę to nieużywasz lusterek możliwe, tyle że czasami kamera jest zabrudzona a obraz mało widoczny używałem/używam w życiu jednego jak i drugiego rozwiązania, dla mnie bardziej praktyczne są czujniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akir Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Nie miałem problemów Każdy ma swój typ. Nue będę namawiał. W nocy na kamerze widać jak w dzień dzięki IR. Zabrudzonej nie miałem jeszcze. Jak byl duży mróz to przechodząc do auta naciskałem na nia kciukiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOJO Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Najlepiej to jest nauczyć się parkować i czuć gabaryt swojego auta od czujników i kamer się zaczyna a później to każdy by chciał żeby samochód za niego sam zaparkował i może jeszcze sam jechał, i się sam zatrzymywał itp. itd. Fajnie brzmi. Też BYŁEM takiego samego zdania, dopóki nie zaparkowałem podczas mocnego deszczu i ciemnej nocy na parkingu, przy którym był trawnik usiany głazami narzutowymi. Oczywiście nie muszę dodawać, że jeden z tych głazów był umiejscowiony przy samym krawężniku, a zmuszony byłem parkować tyłem. Lakierowanie zderzaka zrobię przy okazji montażu czujników... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariosol Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Jestem w trakcie zamawiania8"wiesniackich" czujnikow pod kokor:). Potrzebuje kod lakieru ala satyna-zloty. Podpowie ktos jak go odczytac z auta, ks ser.?czy koniecznie trza z vinem zadzwonic do aso? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szywoj011 Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Jestem w trakcie zamawiania8"wiesniackich" czujnikow pod kokor:). Potrzebuje kod lakieru ala satyna-zloty. Podpowie ktos jak go odczytac z auta, ks ser.?czy koniecznie trza z vinem zadzwonic do aso? a przypadkiem nie ma kodu koloru auta na tabliczce znamionowej pod maską Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariosol Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Auto jest biale. Na tabliczce bedzie kod lakieru auta a czy kolor podwozia(zderzakisrakiplastyky)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szociu Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Mam taki zestaw nowy nieużywany czujników parkowania tył dedykowanych do Imprezy / Forka na tasmie tj bez dziurawienia zderzaka. Występował w katalogu akcesorii do forka, jakby ktoś potrzebował chętnie oddam bo u mnie nie doczekał sie montażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szywoj011 Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 (edytowane) @@mariosol, porównaj sobie kod lakieru z tabliczki znamionowej z tym co masz np tu https://www.paintscratch.com i sprawa powinna się wyjaśnić Edytowane 17 Marca 2015 przez szywoj011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariosol Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Dzieki szywoj011:) na tabliczce jest kod lakieru 8k2. "Two tone 51e/89n pure or aspen white i titanium pearl clearcoat" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szywoj011 Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 @@mariosol, nie ma za co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi