Jump to content

Skrzypiące górne mocowanie amortyzatora

Simon WRC

Recommended Posts

Chciałbym podzielić się ciekawym zjawiskiem, bo jak sądzę jest to dość niecodzienne :).

Od dłuższego czasu próbowałem namierzyć dziwne skrzypienie w okolicach tylnego podszybia w hawku. Pojawiło się pierwszy raz jak jechałem na remont silnika do Carfita w październiku, przy powrocie dostawałem już szewskiej pasji :). Jak auto było zimne w chłodne dni, cisza, po rozgrzaniu wnętrza najpierw delikatne poskrzypywanie a po kilkudziesięciu minutach głośny świerszcz cholernie irytujący.

Rozebrałem pół tyłu, nasmarowałem wszelkie połączenia, dalej to samo. Wreszcie w akcie desperacji nalałem WD40 do górnego mocowania tylnego prawego amortyzatora i... jak ręką odjął :). Problem polega na tym, że efekt działa przez jakieś 2-3 tankowania, poźniej skrzypienie powraca. Najpierw cichutko a poźniej jak zawsze.

Myślałem, że przy wymianie amortyzatorów minie, kazałem sprawdzić mocowanie. Wszystko OK, zamontowali to samo i dalej skrzypi. Już mnie wkurza to zdejmowanie tylnej kanapy i zalewanie WD40, muszę w końcu wymienić :).

Miał ktoś podobny efekt? A może ma podobne objawy i szuka, więc podpowiadam :).

Bo WD40 to chlam :)

Wole CX80 a jeszcze bardziej taki srebrno niebieski olejek w spreju.

Napsikaj smaru motocyklowego jezeli masz od kogo porzyczyc. DObrze penetruje i nie wyparuje po kilku tankowaniach jak WDk.

WD40 i preparaty twgo typu to pomylka. Bo jak cos moze jednoczesnie wyplukiwac i smarowac. Mialem podobnie z piszczacym pedalem sprzegla. Psiknalem WD 40, kilka dni ciszy i znow to samo. Zalalem jakims smarem w spreju i od pol roku spokoj ;)