Jump to content

Wymiana actuatora kilka pytań

sc00by

Recommended Posts

Witam

Zamierzam wymienić actuator, ponieważ obecny jest w dość opłakanym stanie poza tym dość ciężko chodzi i wydaje mi się ze możem być przyczyną iż turbo nie odcina jak powinno a więc przeładowania. Solenoid jest nowy wężyk sprawdzone kilka razy, jeden mechanik który to oglądał stwierdził że w turbo juz więcej nie ma jeśli chodzi o odcięcie a wiec zostaje actuator. Chce go sam wymienić, jednak mam kilka pytań ponieważ nie wiem czy np warto zainwestować w jakis dobry zawór np Kinugawa czy kupić jakiś po prostu actuator i tyle. Nie wiem na jakie ciśnienie kupić ponieważ są od 1 Bar aż do 1.7 Bar, turbina jak widzę standardowa czyli TD04 a na moim actuator ze nic nie pisze, swoją drogą szukałem kiedyś jakiejś rozpiski odnośnie max ciśnienia ładowania w różnych wersjach i na różnych mapach i nie mogę nic znaleźć. Ale odnośnie actuatora jakiego szukam, na jakie ciśnienie jest mi potrzebny, czy coś musze wiedzieć jeszcze przed zmianą?

Dzięki i pozdrawiam

0.7 bara jest seria zdaje sie (EDIT: a moze nawet i 0.5bara?). Sprobuj go moze troche przeczyscic. Jak nie pomoze, to moze po prostu szukaj jakiegos zabitego turbo.

Ew. zapytaj w jakims Turbo Dynamics czy gdzies, czy nie serwisuja. Pewnie bedzie to lepszy pomysl niz zakup tuningowej chinszczyzny.

Edited by AMI

To przeladowanie stało się tak nagle nic nie wymieniałem porostu tak samo z siebie, dzisiaj sprawdzałem kompresorem i obecny actuator otwiera się przy około 0.6 bar a więc ok, restryktor itp wszystko tak jak było, nie mam pojęcia gdzie jest problem... Ale profilaktycznie wymienię chyba na nowy...

Nie wydech oryginalny nic nie dłubany moze coś nieszczelne musze jeszcze raz chyba sprawdzić wężyk i inne duperele bo tam już nic nie ma chyba więcej jeśli chodzi o turbo.