Jump to content

skrzynia biegów automat legacy III 2002/impreza 2001

legacypick-up

Recommended Posts

Witam,padła mi skrzynia biegów w legacy III 2.5 automat 2002r,dostałem od imprezy 2001 skrzynie automatyczną i nie wiem czy będzie pasować do legacy,może ktoś już wkładał z imprezy do legacy.pozdrawiam ;)

Witam,padła mi skrzynia biegów w legacy III 2.5 automat 2002r,dostałem od imprezy 2001 skrzynie automatyczną i nie wiem czy będzie pasować do legacy,może ktoś już wkładał z imprezy do legacy.pozdrawiam ;)

Podaj oznaczania obu skrzyń

:/ no nic jutro wrzuce od imprezy i mojego legacy i zobaczymy mam możliwość jeszcze od forka IIgen. 2,5 2004r ale też nwm czy będzie pasować

Nie będą pasować. Zresztą zacznij od liczenia zębów na dyfrach.

a gdzie tej skrzyni szukałeś? Bo z okolicznych szrotów są co najmniej dwa gdzie mają sporo subarowych części i skrzynia powinna się znaleźć.

BTW: jeździsz białym kombi od strony kieźlin co rano?

Skrzynie się muszą zgadzać "fazą" i przełożeniem, poza tym - jak to w Subaru - wszystko pasuje do wszystkiego (prawie) ;) Przerabiam temat w ramach swapu skrzyni do SVX. Warto rzucić okiem:

http://www.ultimatesubaru.org/forum/topic/143575-1999-outback-dohc-but-phase-2-4eat/

Z tego by mi wynikało, że skrzynia z Imprezy lub Gacka H6 POWINNA pod względem elektroniki pasować do Twojego Gacka 2.5, bo to Phase II. Trzeba by jednak faktycznie sprawdzić jej przełożenie - może być różne, a wtedy musiał byś zmienić tylny dyferencjał (i daj Bóg nie półosie, bo np. w SVX nie pasują).

Skrzynia z Gacka H6 dodatkowo może mieć VTD, a to już gra warta świeczki - podział mocy 45/55, znacząco fajniejszy, niż 90/10 w standardowych 4EAT. :)

Proszę, niech mnie ktoś poprawi co do wymienności 4EAT w obrębie jednej Fazy - na forach subarowych z USA twierdzą, że nie ma problemu, i jest P&P.

EDIT: Warto jeszcze poczytać:

Jak rozróżnić Phase II od Phase I, i przełożenia w Outbackach: http://www.ultimatesubaru.org/forum/topic/72953-4eat-transmission-interchange/

Edited by BelegUS

Skrzynia z Gacka H6 dodatkowo może mieć VTD, a to już gra warta świeczki - podział mocy 45/55, znacząco fajniejszy, niż 90/10 w standardowych 4EAT. :)
H6 ma centralny dyfer a w 2,5 ma sprzęgło wielopłytkowe. To są dwie zupełnie różne konstrukcje.

Jak rozróżnić Phase II od Phase I, i przełożenia w Outbackach: http://www.ultimates...on-interchange/

Pisałem abyś wstawił oznaczenia skrzyń. Ja się na tym nie znam, ale wielokrotnie już ten temat był wałkowany.

Szukaj z angola takiej samej i daj sobie spokój, bo i tak wyjdzie na to co Ci tłumaczę.

Dla mnie to EOT!

H6 ma centralny dyfer a w 2,5 ma sprzęgło wielopłytkowe. To są dwie zupełnie różne konstrukcje.

Jak rozróżnić Phase II od Phase I, i przełożenia w Outbackach: http://www.ultimates...on-interchange/

Pisałem abyś wstawił oznaczenia skrzyń. Ja się na tym nie znam, ale wielokrotnie już ten temat był wałkowany.

Szukaj z angola takiej samej i daj sobie spokój, bo i tak wyjdzie na to co Ci tłumaczę.

Dla mnie to EOT!

Wsadzę skrzynię z VTD zamiast takiej z ACT-4 i wyślę Ci fotki z upalania.

Co do reszty - bez komentarza :)

• 2 weeks later...

Jeżeli masz kontrolę trakcji (VDC) to masz skrzynię z VTD i "lepszym" rozkładem inicjalnym. Jeżeli nie masz kontroli trakcji możesz z kolei poprzez włożenie bezpiecznika odłączyć tylny napęd i zrobić ze swojego subaru klasyczne, niepełnosprytne FWD :biglol:

tak mam trakcje VDC bo mnie wkurza w zimie jak co chwile  świeci :P a jak chciałbym ją wyłączyć to mogę wsadzić bezpiecznik w gniazdo? i co sie stanie wył również tylni napęd i ABS czy samo VDC???

Jeżeli masz kontrolę trakcji (VDC) to masz skrzynię z VTD i "lepszym" rozkładem inicjalnym :biglol:

Skrzynie z VTD mają symbol zaczynający się na TV... Natomiast te bez VTD zaczynają się na TZ... Tak wyczytałem na forum. W związku z tym rozumiem ze skrzynie bez VTD których symbol zaczyna się literami TZ nie mają VDC??? Są w ogóle takie gacki??? :) Edited by Wojt_O

W związku z tym rozumiem ze skrzynie bez VTD których symbol zaczyna się literami TZ nie mają VDC???

Skrzynie TZ mają MPT i jest ich większość. TV były tylko w wersji GX.

W związku z tym rozumiem ze skrzynie bez VTD których symbol zaczyna się literami TZ nie mają VDC???

Skrzynie TZ mają MPT i jest ich większość. TV były tylko w wersji GX.

Eee... Adixi miał w SVX skrzynię TZ102YP1BA-K4, ona miała VTD (bezpiecznik DIFFLOCK zamiast FWD w skrzynce bezpieczników). Potem wsadził skrzynię TZ102YBABA-CF z Legacy Twin Turbo - też ma VTD. Taką skrzynię ja właśnie nabyłem.

Wojt_O, daj proszę zdjęcie Twojej skrzynki bezpieczników spod maski.

EDIT:

http://www.subaru-svx.net/forum/showpost.php?p=717498&postcount=10

Tutaj jest post na ten temat.

Edited by BelegUS

Eee...

JDM-y były jakie były. Wersje EU były jak pisałem.

Nie zrozumieliśmy się. SVX od Adixi i ten, którego ja nabywam nie są JDM, a mają VTD w skrzyniach z oznaczeniami TZ.

Eee...

JDM-y były jakie były. Wersje EU były jak pisałem.

Nie zrozumieliśmy się. SVX od Adixi i ten, którego ja nabywam nie są JDM, a mają VTD w skrzyniach z oznaczeniami TZ.

W SVX-ie owszem, w Legacu III takie nie występowały. Zresztą w SVX były TZ z VTD jak i z MPT, to tak żeby było jaśniej. ;)

• Upvote 1