Jump to content

Mam kilka problemów z moim subaru

Mateusz Piotrowski

Recommended Posts

Hej! Od około 2 tygodni jestem posiadaczem Suabru Imprezy GX 2.0 125km (kombi)

Mam pare problemów:

1. Mocne szarpnięcie przy odpuszcaniu gazu i nieco mniejsze przy dodaniu gazu, szczególnie, na wyższych obrotach i krótich przełożeniach.

2. Stukot - przy odpuszcaniu gazu słyszalne jest takie ciche "tu-dum" Najpierw z przodu potem z tyłu. Nie jest to jakieś mega głośne, a przy spokojnej jeździe praktycznie nie słychać w ogóle.

3. Jak spadaja obroty z 3500rpm to słychać taki "fajny" rzęch - nie wiem czy to tłumik tak fajnie  rzyga czy coś mam popsute;)

4. Czy przy maksymalnym wychyleniu kierownicy lekkie " wycie" przy ruszaniu jest normalne? Wystarczy że odpuszcze kiere o pare stopni i jest cisza kompletna)

5. Jak załączam klimatyzacje to pod maską widać, że załącza się dodatkowy pasek napędowy - ale nie chodzi on cały czas tylko co jakiś czas się włącza i wyłącza - tak powinno być?

Szukałem coś na forum, ale jestem dość świeży w temacie subaru. Z tego co widzę to mogą być to poduszki? Jak to sprawdzić? Mechanik nie był w stanie stweirdzic - powiedział że poduszki są może kapke za miękkie ale żadna nie jest jakoś zdewastowana, mówił też, że  może być problem z napędem. Cięzko chyba w Toruniu o jakiegoś speca od Subaru - może ktoś poleci coś? 

No i szukałem na allegro poduszek do skrzyni i silnika, ale same używki - gdzie można kupić nowe i jaki to koszt?

Dzięki i pozdro!

Tu fota mojego suba:

7PVWDC6.jpg

Edited by Mateusz Piotrowski

Ad. 1 Trzeba pokombinować z czujnikiem położenia przepustnicy.

- przepustnica max. zamknięta 4,3V

- przepustnica max. otwarta 0,5V

Jeżeli na chwilę obecną te wartości są zbliżone to i tak pokombinować czyli poprzestawiać czujnik :) Po przestawieniu trzeba zresetować ECU czyli klema z akumulatora i czekamy jakiś tam czas.

Ad 4. Pompa wspomagania -mogą pojawiać się takie objawy w skrajnych położeniach kierownicy.

Ad. 5. Tak ma być.

• Upvote 1

Ad. 1 Trzeba pokombinować z czujnikiem położenia przepustnicy. - przepustnica max. zamknięta 4,3V - przepustnica max. otwarta 0,5V Jeżeli na chwilę obecną te wartości są zbliżone to i tak pokombinować czyli poprzestawiać czujnik :) Po przestawieniu trzeba zresetować ECU czyli klema z akumulatora i czekamy jakiś tam czas.

Niestety popiętroliło ci się kompletnie. Twoja rada (i wskazane wartości) dotyczą modelu GC/GF, a nie GD.

Wyrzuca z fotela? Może zacznij płynnie operować gazem. W subaru silnik praktycznie leży na poduszkach i uszkodzićpoduchę w n/a to trzeba nie wiem co zrobić bo jeszcze o takim przypadku nie słyszałem. Gwałtowne odpuszczanie/dodawanie gazu w ośce powoduje że silnik mocno potrafi szarpnąć ale że jest podwieszony na poduchach to nie czujesz tego tak bardzo, w subaru poduszki nie muszą mieć takiego zakresu pracy bo to bokser i nie generuje takich wibracji jak klasyczna rzędówka w ośce. Popracuj nad techniką jazdy, płynnie operuj gazem, sprzęgłem. 

4. Czy przy maksymalnym wychyleniu kierownicy lekkie " wycie" przy ruszaniu jest normalne? Wystarczy że odpuszcze kiere o pare stopni i jest cisza kompletna)

7PVWDC6.jpg

może to nie pompa, tylko wystarczy zmienić płyn we wspomaganiu.

• 4 weeks later...
  • 6 months later...

1. Mocne szarpnięcie przy odpuszcaniu gazu i nieco mniejsze przy dodaniu gazu, szczególnie, na wyższych obrotach i krótich przełożeniach.

2. Stukot - przy odpuszcaniu gazu słyszalne jest takie ciche "tu-dum" Najpierw z przodu potem z tyłu. Nie jest to jakieś mega głośne, a przy spokojnej jeździe praktycznie nie słychać w ogóle.

3. Jak spadaja obroty z 3500rpm to słychać taki "fajny" rzęch - nie wiem czy to tłumik tak fajnie  rzyga czy coś mam popsute;)

5. Jak załączam klimatyzacje to pod maską widać, że załącza się dodatkowy pasek napędowy - ale nie chodzi on cały czas tylko co jakiś czas się włącza i wyłącza - tak powinno być?

Może komuś się przyda:

1. Przepustnica wymagała czyszczenia

2. Tu problem tkwił w zawieszeniu - został wymieniony drążek albo tuleja sam już nie pamiętam, od razu było zrobione.

3. Luźna osłona katalizatora - trzeba było podspawać

4. Dolałem płynu i jest ok

5. Tak powinno być:)

5. Tak powinno być :)

Pasek śmiga cały czas. Jedyne co się załącza, to sprzęgło kompresora klimatyzacji.