Jump to content

Uszczelka przedniej szyby - forester 2000

stk

Recommended Posts

Posted

Witam!

Wymieniłem przednią szybę w moim Foresterze 2,0 rocznik 2000. Po wymianie zgubiłem uszczelkę górną.

Założyli nową w ramach reklamacji. Po upływie 2 tygodni zgubiłem prawą uszczelkę tej samej szyby. Czy to się zdarza? W serwisie (Nord Glass) powiedzieli, że nie mieli takiego przypadku.

Gdzie można kupić taką uszczelkę?

Pozdrawiam

stk

Posted

Można kupić z metra ale gdzie to nie podpowiem bo nie wiem. Mi też w poprzednim Forku 2001r. ktoś tak szybę wkleił, że nie założyli najpierw uszczelki i wkleili szybę a uszczelkę na sylikon na szybę :toobad:  Przy 180 na trasie mi ją oderwało :facepalm:  Musiał ktoś spatrolić przy wstawianiu szyby. Prawą uszczelkę??? Tam są zaczepy więc albo połamali i ją przykleili albo źle zapięli ale raczej połamali i ni kupili drugich.

Posted

zdarza sie i to często

też zgubiłem prawą uszczelke na antystradzie, podkreśle że była nowa na nowych zaczepach i a i tak przy 160km/h ją wyrwało, jak kupie następną to zamontuję ją na kleju do szyb i tego już pęd powietrza nie ruszy. 

Co do źródeł kupna odpuść sobie ASO - cena kosmos, filuj dział "sprzedam" albo aledrogo.pl, łatwo nie będzie - rzadki temat.

Posted

cena tych bocznych uszczelek w ASO wcale nie powala ~110,- /str + spinki ~10,-/szt potrzeba 4szt.

Po upływie 2 tygodni zgubiłem prawą uszczelkę tej samej szyby. Czy to się zdarza? W serwisie (Nord Glass) powiedzieli, że nie mieli takiego przypadku.

zostawili stare spinki, a one są jednorazowe z założenia. Czasami da się założyć drugi raz ale nie trzymają już dobrze i pęd powietrza może listwę zdmuchnąć. Też zgubiłem prawą i po analizie używek w cenach ~50-70 PLN+przesyłka wybór nówki za niewiele więcej był oczywisty.

• 2 weeks later...
Posted

Witam!

Kończę ten temat. Dziękuję za odpowiedzi.

Kupiłem na allegro używaną listwę za 40 zł w b. dobrym stanie poza spinkami mocującymi.

W serwisie wymienili wszystkie spinki na nowe - chyba w ramach reklamacji, bo nic nie zapłaciłem.

Rację mają Kryształ i Ozarek - te spinki są jednorazowe - po demontażu trzeba je wymienić na nowe, nie ma innej opcji. 

Pzdr

stk

• 3 years later...
Posted

Odświeże kotleta. Forster 98 - czy żeby wymienić samą uszczelke górną przedniej szyby trzeba ściągać szybę? Dziękuję 

• 2 years later...
Posted

podbijam! 

Kolejny raz odleciała mi uszczelka górna przedniej szyby. Stukała o dach i zdążyłem się zatrzymać i ją zawinąć do bagażnika. Oryginalna zaginęła w trasie jakiś czas temu - ta obecna jest produkcji saint Gobain. W niskich temperaturach robi się dość sztywna. 

Ona fabrycznie jest na "wcisk", ale co myślicie o nałożeniu cienkiej warstwy kleju w miejscu, w którym wchodzi na szybę? 

Przerabiał to ktoś ?

Posted
podbijam! 
Kolejny raz odleciała mi uszczelka górna przedniej szyby. Stukała o dach i zdążyłem się zatrzymać i ją zawinąć do bagażnika. Oryginalna zaginęła w trasie jakiś czas temu - ta obecna jest produkcji saint Gobain. W niskich temperaturach robi się dość sztywna. 
Ona fabrycznie jest na "wcisk", ale co myślicie o nałożeniu cienkiej warstwy kleju w miejscu, w którym wchodzi na szybę? 
Przerabiał to ktoś ?
Ja, jakieś 2-3tyg temu. Cienko nałożyłem kleju takiego do szyb samochodowych. Trzyma jak głuchy drzwi.
Posted
W dniu 12.04.2021 o 21:34, ewemarkam napisał:
W dniu 12.04.2021 o 21:31, fidel25 napisał:
podbijam! 
Przerabiał to ktoś ?

Ja, jakieś 2-3tyg temu. Cienko nałożyłem kleju takiego do szyb samochodowych. Trzyma jak głuchy drzwi.

Dzięki! wypróbuję.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...