Tommi1 Opublikowano 5 Marca 2015 Opublikowano 5 Marca 2015 Witam. Chcialbym sie dowiedziec czy jesli wymienie koncowki wydechu marki obojetnej to utrace gwarancje na pojazd. Dodam ze w gre wchodzi zmiana ukladu od "za" katalizatora do elementu koncowego jakim sa koncowki wydechu....
Ojciec Założyciel ex-Dyrekcja Opublikowano 11 Marca 2015 Ojciec Założyciel Opublikowano 11 Marca 2015 Cóż, w Formule 1 usterka wydechu powoduje, ze samochód przestaje "jechać". Oczywiście układ wydechowy samochodu seryjnego ma się nijak do cytowanej formuły. Niemniej pewne zasady obowiązują. I tak ze względu na homologajce ew. zastępczy układ powinien posiadac homologajcę części do danego typu samochodu. W innym przypadku homologacja wygasa. Naturalnie nie wygąsnie gwarancja na lakier. Nie "skasujemy" także gwarancjo ogólnej. Ale gdy okaże się, że zmiana wydechu mogła mieć wpływ na pracę silnika ( np. za duże ciśnienie w układzie ), katalizatora itp. to może się zdarzyć, że przy istniejących powiązaniach przyczynowo - skutkowych za ew naprawę trzeba będzie niestety zapłacić. Przykro mi, że nie mogę udzielić odpowiedzi na zasadzie Tak/Nie, ale sprawa jest ( jak opisałem ) nieco bardziej skomplikowana, czy też niejednoznaczna. Pozdrowienia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.