Jump to content

Jak tym w koncu jezdzic?

mly96

Recommended Posts

Posted

Siemka, we wtorek kupilem impreze gd. Jakis czas temu czytalem na jakiejs stronie, ze nie wolno skrecac na postoju bo obciaza to przekladnie kierownicza i ze nie wolno dlugo trzymac sprzegla. Pytam bo wydaje mi sie to co najmniej dziwne, a w razie jakby bylo w tym troche prawdy to lepiej wiedziec.

Posted

A dlaczego konkretnie wydaje Ci się to dziwne?

Co nie zmienia faktu, że generalnie to jeźdź przecież jak Ci tam wygodnie. Twoje auto, Twoja kasa, Ty będziesz wymieniał zużyte częsci. :)

I daleki jestem tutaj od dramatyzowania, bo od razu to się też nic nie zepsuje - ale skoro jakis mechanizm pracuje, zwłaszcza pod jakims tam obciążeniem - to się zużywa. Prędzej lub później. Zależnie od okolicznosci. Takie życie. :)

Pomijam już to, że dla samego kierowcy kręcenie kierownicą na postoju będzie nieco większym wysiłkiem, a od cisnięcia sprzęgła też może w końcu noga rozboleć :)

Posted

Siemka, we wtorek kupilem impreze gd. Jakis czas temu czytalem na jakiejs stronie, ze nie wolno skrecac na postoju bo obciaza to przekladnie kierownicza i ze nie wolno dlugo trzymac sprzegla. Pytam bo wydaje mi sie to co najmniej dziwne, a w razie jakby bylo w tym troche prawdy to lepiej wiedziec.

A czemu wydaje Ci się to "co najmniej dziwne" ?

A co do przekładni i sprzęgła - dotyczy to raczej każdego samochodu, nie tylko Twojego GD ;)

Posted

Nigdy nie widzialem czlowieka ktory najpierw ruszal a potem skrecal np.przy parkowaniu, czy zawracaniu, dlatego wydaje mi sie to dziwne, ale skoro to byla prawda to musze tego przestrzegac :)

Posted

Nigdy nie widzialem czlowieka ktory najpierw ruszal a potem skrecal np.przy parkowaniu

Ja jeszcze nigdy nie widziałem samochodu, który by skręcał nie ruszając ;)

Posted

A bo to wszystko zależy kto i jak nas uczy jeździć. Mi na kursie na prawo jazdy instruktor kładł do głowy żeby nie kręcić w miejscu-miałem powoli ruszyć a ruch kierownicą czynić jednocześnie(tylko że to było dawno i pewnie się coś zmieniło;)- ale jak czasami podglądam innych kierowców to widzę że teraz uczą inaczej.Myślę, że też nie bez znaczenia jest to że dzisiaj w wszystkich autach jest wspomaganie. No spróbój kręcić w miejscu bez wspomagania...

Posted

Macie racje, mnie wlasnie na kursie nauczyli inaczej, dobrze ze teraz wiem co i jak :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...