mly96 Posted March 5, 2015 Posted March 5, 2015 Siemka, we wtorek kupilem impreze gd. Jakis czas temu czytalem na jakiejs stronie, ze nie wolno skrecac na postoju bo obciaza to przekladnie kierownicza i ze nie wolno dlugo trzymac sprzegla. Pytam bo wydaje mi sie to co najmniej dziwne, a w razie jakby bylo w tym troche prawdy to lepiej wiedziec.
AMI Posted March 5, 2015 Posted March 5, 2015 A dlaczego konkretnie wydaje Ci się to dziwne? Co nie zmienia faktu, że generalnie to jeźdź przecież jak Ci tam wygodnie. Twoje auto, Twoja kasa, Ty będziesz wymieniał zużyte częsci. I daleki jestem tutaj od dramatyzowania, bo od razu to się też nic nie zepsuje - ale skoro jakis mechanizm pracuje, zwłaszcza pod jakims tam obciążeniem - to się zużywa. Prędzej lub później. Zależnie od okolicznosci. Takie życie. Pomijam już to, że dla samego kierowcy kręcenie kierownicą na postoju będzie nieco większym wysiłkiem, a od cisnięcia sprzęgła też może w końcu noga rozboleć
555marcin Posted March 5, 2015 Posted March 5, 2015 Siemka, we wtorek kupilem impreze gd. Jakis czas temu czytalem na jakiejs stronie, ze nie wolno skrecac na postoju bo obciaza to przekladnie kierownicza i ze nie wolno dlugo trzymac sprzegla. Pytam bo wydaje mi sie to co najmniej dziwne, a w razie jakby bylo w tym troche prawdy to lepiej wiedziec. A czemu wydaje Ci się to "co najmniej dziwne" ? A co do przekładni i sprzęgła - dotyczy to raczej każdego samochodu, nie tylko Twojego GD
mly96 Posted March 5, 2015 Author Posted March 5, 2015 Nigdy nie widzialem czlowieka ktory najpierw ruszal a potem skrecal np.przy parkowaniu, czy zawracaniu, dlatego wydaje mi sie to dziwne, ale skoro to byla prawda to musze tego przestrzegac
Urabus Posted March 5, 2015 Posted March 5, 2015 Nigdy nie widzialem czlowieka ktory najpierw ruszal a potem skrecal np.przy parkowaniu Ja jeszcze nigdy nie widziałem samochodu, który by skręcał nie ruszając
szczypior Posted March 5, 2015 Posted March 5, 2015 A bo to wszystko zależy kto i jak nas uczy jeździć. Mi na kursie na prawo jazdy instruktor kładł do głowy żeby nie kręcić w miejscu-miałem powoli ruszyć a ruch kierownicą czynić jednocześnie(tylko że to było dawno i pewnie się coś zmieniło;)- ale jak czasami podglądam innych kierowców to widzę że teraz uczą inaczej.Myślę, że też nie bez znaczenia jest to że dzisiaj w wszystkich autach jest wspomaganie. No spróbój kręcić w miejscu bez wspomagania...
mly96 Posted March 5, 2015 Author Posted March 5, 2015 Macie racje, mnie wlasnie na kursie nauczyli inaczej, dobrze ze teraz wiem co i jak
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.