kowalk Posted March 5, 2015 Share Posted March 5, 2015 (edited) Proszę wszystkich dobrych ludzi, którzy dysponują zdjęciami lub głowicami którzy mogą zrobić zdjęcia w dobrej jakości, o podesłanie fotek. Z góry dziękuję! P.S. Interesuje mnie wersja jeszcze ze skośnym intercoolerem Edited March 5, 2015 by kowalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
szociu Posted March 5, 2015 Share Posted March 5, 2015 skośny IC był 94-96 czyli głowice do EJ20G, 97/98 to do EJ20K Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowalk Posted March 5, 2015 Author Share Posted March 5, 2015 (edited) Ok, czyli w 96 pozbyli się hydrauliki? Bo mam głowice na skośny ic, dekle bez oznaczeń (bez 16 valve) i bez hydrauliki... wiesz może jaki był rev limit na silnikach z takimi głowicami i czy różniły się wałkami od wersji z hydrauliką? Edited March 5, 2015 by kowalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shabat Posted March 5, 2015 Share Posted March 5, 2015 Czego potrzebujesz się konkretnie dowiedzieć ? W STI V4 (GC8E4ED) z 1998. roku są seryjnie głowice z regulacją hydro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowalk Posted March 5, 2015 Author Share Posted March 5, 2015 Cała druga część pytania.... jaki był rev limit na silnikach z takimi głowicami i czy różniły się wałkami od wersji z hydrauliką? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shabat Posted March 5, 2015 Share Posted March 5, 2015 (edited) Rev limit, czyli jak myślę odcięcie jest warunkowane przecież przez ECU - przy STI V4 jest na bodaj 8000 z hakiem obrotów (obrotomierz jest do 9000) - przy silniku ej20k przygotowanym pod 280KM seryjne wałki są inne niż w przypadku GT Edited March 5, 2015 by Shabat Link to comment Share on other sites More sharing options...
szociu Posted March 6, 2015 Share Posted March 6, 2015 W EJ20G 94-96 stosowane były 2 rodzaje głowic: GT WRX STI na hydraulicznych popychaczach STI RA i tylko ten model inne zawory, wałki, szklanki i pastylki pod szklankami do regulacji luzu Link to comment Share on other sites More sharing options...
GFR Posted March 7, 2015 Share Posted March 7, 2015 Ja mam sti v5 z 98 roku. Mogę zrobić zdjęcia glowic o ile cos pomogę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowalk Posted March 7, 2015 Author Share Posted March 7, 2015 Tak naprawdę potrzebuję stwierdzić jakie to głowice (mają mocowania na kolektor który ma śruby w jednej lini)... dodatkowo na wałkach wydechowych ma oznaczenie A5 i R4EX, natomiast na ssących A6 i R4IN ... na zaworach odpowiednio HE i HI Link to comment Share on other sites More sharing options...
szociu Posted March 7, 2015 Share Posted March 7, 2015 sciagnij wałki i zobacz jakie sa popychacze, czy hydrauliczne czy są całe szklanki i podkladki pod nimi Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowalk Posted March 8, 2015 Author Share Posted March 8, 2015 (edited) Są płytki i nie ma hydrauliki, sprężynki są progresywne. Edited March 8, 2015 by kowalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
szociu Posted March 8, 2015 Share Posted March 8, 2015 płytki sa na szklankach czy pod nimi ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowalk Posted March 9, 2015 Author Share Posted March 9, 2015 Płytki są na szklankach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szociu Posted March 9, 2015 Share Posted March 9, 2015 ok - masz zwykłe głowice z GT 97/98 w głowicach z silnika EJ20K czyli WRX lub STI podkładki są pod szklankami w postaci małej pastylki, reguluje sie na nich luz. W GT97-00 szklanki maja wymienne od góry (od strony wałka rozrządu) płaskie podkładki . Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowalk Posted March 9, 2015 Author Share Posted March 9, 2015 Mam blok od ej20g (tłoki lekko wystają) i nie chcę zmieniać kolektora ssącego (otwory do śrub montażowych kolektora w jednej lini) czy da się dopasować głowice ej20K które również miały otwory montażowe w jednej lini? I czy to czasem nie tylko type ra miał pestki zamist płytek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts