pbinderr Posted March 4, 2015 Share Posted March 4, 2015 Witajcie Proszę o pomoc podpinając się pod temat skrzyń. Od miesiąca jestem posiadaczem Subaru Outbacka 2,5 AY wersja Usa rok 2003. Pierwszy objaw to taki iż auto nie wie co ma zrobić przy prędkości 50- 60 km/h -delikatna czkawka. Przy przełączaniu z biegu 2 na 3 skrzynia wpada w dziurę, obroty idą do 5 - 6 tyś a auto nie reaguje a po pewnym czasie wyrywa do przodu. Wczoraj wymieniłam filtry i oleje skrzyni lecz problem pozostał. W misie olejowej brak jakichkolwiek zanieczyszczeń. Pali się kontrolka check engine ale to od sondy lambda - brak podgrzewania ( nowa denso ) nie wiem czy to może mieć wpływ( chyba raczej nie ) Proszę Was o pomoc czy ktoś może spotkał się z takim przypadkiem Pozdrawiam Piotr Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczur75 Posted March 4, 2015 Share Posted March 4, 2015 2 na 3 skrzynia wpada w dziurę, obroty idą do 5 - 6 tyś a auto nie reaguje a po pewnym czasie wyrywa do przodu Czy ta przypadłość ujawnia się przy zimnej skrzyni czy cały czas tak jest? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pbinderr Posted March 4, 2015 Author Share Posted March 4, 2015 Przy zimnej skrzyni jest jeszcze gorzej - dłuuuuuugo przeciąga bieg ( przy spokojnej jeździe ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
m_dz Posted April 2, 2015 Share Posted April 2, 2015 Pali się kontrolka check engine ale to od sondy lambda - brak podgrzewania ( nowa denso ) nie wiem czy to może mieć wpływ( chyba raczej nie ) A może jednak Link to comment Share on other sites More sharing options...
Remian Posted April 4, 2015 Share Posted April 4, 2015 Rosnące obroty bez przekładania się na prędkość wspominam z kończącego sie sprzęgła .. było to odczuwalne właśnie na wyższych biegach. ale napewno auto mi potem nie wyrywało do przodu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pbinderr Posted January 31, 2016 Author Share Posted January 31, 2016 Witam po długiej przerwie, No i stało się. Na takim szarpaniu i przęciąganiu biegów przejeżdziłem prawie rok. Aż któregoś ranka wrzuciłem mu R a on do przodu i do przodu.Odczekałem, wróciła do awaryjnego stanu i pojechałem do Lubawy, gdzie została zregenerowana. Na razie odpukać jest dobrze. Tak więc dziękuję za pomoc i porady. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczewiak Posted February 1, 2016 Share Posted February 1, 2016 Jakie koszty takiej regeneracji poniosłeś Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOJO Posted February 1, 2016 Share Posted February 1, 2016 Witam po długiej przerwie, No i stało się. Na takim szarpaniu i przęciąganiu biegów przejeżdziłem prawie rok. Aż któregoś ranka wrzuciłem mu R a on do przodu i do przodu.Odczekałem, wróciła do awaryjnego stanu i pojechałem do Lubawy, gdzie została zregenerowana. Na razie odpukać jest dobrze. Tak więc dziękuję za pomoc i porady. Pozdrawiam Na czym polegała regeneracja? Link to comment Share on other sites More sharing options...
diamond Posted February 7, 2016 Share Posted February 7, 2016 Jestem również ciekaw kosztów i przyczyn !! Proszę o jakieś info Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czlapus Posted February 7, 2016 Share Posted February 7, 2016 Kuzynowi kiedys padla skrzynia w legasiu MY97 2.2l i zaplacil cos ok 3k pln skrzynia chodzi juz chyba z 7 lat i jest wszystko dobrze Link to comment Share on other sites More sharing options...
pbinderr Posted February 18, 2016 Author Share Posted February 18, 2016 Witam, Tak więc za całość zapłaciłem 2500 tyś. Odstawiłem auto poczekałem 10 dni i odebrałem. Była możliwość wysłania im samej skrzyni, wtedy taniej o jakieś 400 zł. Nie ryzykowałem, wymienili konwertery, zalali olej , złożyli i już. Miałem kartkę z zakresem napraw ale gdzieś zapodziałem, jak znajdę to dopiszę,Pisemna gwarancja na rok. Pan Tomek powiedział że tak zajechanej skrzyni dawno nie miał u siebie w warsztacie. Wierzę mu .... bo to co ona wyprawiała to masakra. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
vielebny Posted February 18, 2016 Share Posted February 18, 2016 A napisz mi na PW gdzie była na SPA Twoja skrzynia? Tak na przyszłość... Link to comment Share on other sites More sharing options...
diamond Posted February 21, 2016 Share Posted February 21, 2016 Ja tez poproszę o info na priv gdzie to spa . Link to comment Share on other sites More sharing options...
petronews Posted March 4, 2016 Share Posted March 4, 2016 Super Ci się udało, gratuluję! Także poproszę namiar , w razie W. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek2004 Posted March 30, 2016 Share Posted March 30, 2016 Ja również poproszę o namiar na to SPA od skrzyń. Moja załącza do przodu po dodaniu gazu. Raz trzeba mniej gazu, raz więcej, raz załapie bez gazu. Upierdliwe to bardzo i wypadałoby naprawić. Niestety warsztat, który się tym zajął zaczął od sterownika hydraulicznego, którego naprawiał, ale nie przyniosło to poprawy. Chcieli rozbierać całą skrzynię ale się wycofałem, bo nie potrafili ustalić górnej granicy kosztów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pbinderr Posted March 30, 2016 Author Share Posted March 30, 2016 Hej, Tomasz Krajewski Łążyn 12 Lubawa 14-260 warmińsko-mazurskie Telefon: 603 283 655 Jak nie odbiera, ciśnij, potrafi pomóc też przez telefon. Mialo byc na priv, sorrki Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek2004 Posted March 30, 2016 Share Posted March 30, 2016 dzięki, Link to comment Share on other sites More sharing options...
xyz Posted May 10, 2016 Share Posted May 10, 2016 Też mnie czeka naprawa/wymiana skrzyni, u mnie 4 bieg wchodzi koszmarnie przy większym obciążeniu. Bieg jakby nie może wskoczyć po czym wbija się na siłę szarpiąc i wydając głośne uderzenie. Jeżdżę z tym już prawie 2 lata, teraz też niskie biegi zaczynają być odczuwalne.W Długołęce koło Wrocławia chcą ok 5 tyś za naprawę skrzyni. Jak macie kogoś tańszego do polecenia w okolicy to poproszę bardzo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.