Jump to content

Spryskiwacze przód forek 2006 xt

hubiks

Recommended Posts

Moi drodzy, pomóżcie.

Tydzień temu kupiłem takiego forka. Zrobiłem przegląd w ASO Koper, wszystko działało. Tymczasem dziś pryskam na szyby, a tu nic, wycieraczki chodzą. Ani spryskiwacze reflektorów, ani przedniej szyby. Dolalem plynu, jest full. Tylny spryskiwacz działa, z przodu nic.

Przeszukałem forum, ale z reguły są tematy, że nie działają same spryskiwacze reflektorów. U mnie cały przód nie działa. Prośba o podpowiedź :

- Jutro sprawdzę bezpieczniki. Dobry trop?

- czy jest jedna pompka na przód i tył czy dwie różne i mogła paść ta z przodu?

- inne sugestie? Może w ASO przy zmianie oleju/inspekcji coś mogli odłączyć?

Z góry dzięki!

Do spryskiwaczy z przodu i lamp są dwie odrębne pompki. Może sprawdzić czy z wtyczek chłopaki nie wypięli przez jakiś przypadek. Przypadłością pompek jest też to , że często zachodzą śluzem, trzeba wyczyścić wtyczki. Ale być może i że bezpieczniki, warto sprawdzić. 

Do spryskiwaczy z przodu i lamp są dwie odrębne pompki. Może sprawdzić czy z wtyczek chłopaki nie wypięli przez jakiś przypadek. Przypadłością pompek jest też to , że często zachodzą śluzem, trzeba wyczyścić wtyczki. Ale być może i że bezpieczniki, warto sprawdzić. 

Dokładnie są dwa silniczki, osobny na przód i osobny na tył.

Wg instrukcji:

Washer motor does not operate. (Nie działa silnik spryskiwaczy)

PRZYCZYNY:

(1) Washer switch (przełącznik)
(2) Washer motor (silnik) 
(3) Wiring harness (przewody)

:) Wiem, że to sporo, ale już możemy zamknąć się tylko w 3 przyczynach. 

Dzięki wielkie za podpowiedzi. Wczoraj poszedłem do samochodu, wyjalem bezpiecznik, był dobry. Włożyłem z powrotem i już miałem zacząć rozbieranie przodu ale coś mnie tknelo, żeby jeszcze raz sprawdzić, czy działają. No i działają :-) nie wiem czy to jakieś czary czy co.

Dzięki wielkie za podpowiedzi. Wczoraj poszedłem do samochodu, wyjalem bezpiecznik, był dobry. Włożyłem z powrotem i już miałem zacząć rozbieranie przodu ale coś mnie tknelo, żeby jeszcze raz sprawdzić, czy działają. No i działają :-) nie wiem czy to jakieś czary czy co.

Czyli może ta 3 opcja przewodów, coś do końca pewnie nie stykało albo zaśniedziało. Ważne, że działa. 

U mnie też już po raz drugi padł chyba silniczek spryskiwaczy reflektorów. Te od szyby działają. Płyn ful, To samo miałem dwa lata temu, ale zdarzyło się w czasie mrozów, więc pewnie było to wynikiem przymarznięcia. Ale teraz? Może tym razem sprawa przewodów?

U mnie też już po raz drugi padł chyba silniczek spryskiwaczy reflektorów. Te od szyby działają. Płyn ful, To samo miałem dwa lata temu, ale zdarzyło się w czasie mrozów, więc pewnie było to wynikiem przymarznięcia. Ale teraz? Może tym razem sprawa przewodów?

Jakie objawy ?

Wciskam przycisk i działają jedynie spryskiwacze szyby, a przy reflektorach nie wysuwają się nawet dysze i nie słychać żadnego dźwięku. :rolleyes:

Jeżeli wcześniej miałeś podobny objaw zimą to pewnie plastikowa obudowa przymarzła do zderzaka, ale silniczek powinien pracować. Jeżeli silniczek nie pracuje to albo nie ma płynu albo... sprawdź z instrukcji dzisiaj wieczorem :D

zimą to pewnie plastikowa obudowa przymarzła do zderzaka
Dokładnie tak było 2 lata temu zimą - zapewne przepalił się silniczek, został wymieniony i do tej pory działało. Teraz jednak nie ma mrozu, więc zastanawiam się o co kaman. :)

• 1 year later...

Przełącznik działa,ale padła pompka. Możesz kupić drogą nówkę w ASO, tańszą używkę na portalu aukcyjnym (ok 100zł) lub jeszcze tańszy uniwersalny zamiennik do aut japoński (też na alle..) za około 70zł. U mnie ten ostatni wytrzymał rok.

i mnie dopadla ta dolegliwosc mianowicie wciskam przycisk i tylko klikanie w stacyjce gdzie cos kiedys czytalem o tym klikaniu ale zgubilem watek mozna tu mnie naprowadzicie z gory dzieki:)

nie używałeś sprysków świateł i złapało pompkę, typowe niestety. Rozbierz wszystko i przekręć ośkę silniczka kombinerkami. Powinno wszystko wrócić do normy, aż znowu zbyt długo nie będziesz używał. Pamiętaj nieużywane organy zanikają ;)

Co do zamienników to ja polecam pompkę do świateł od Hondy/Lexusa tu masz wątek https://forum.subaru.pl/index.php?/topic/90718-spryskiwacze-%C5%9Bwiate%C5%82-forek-2003/

gallery_8091_811_591459.jpg

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...