hubiks Posted March 2, 2015 Share Posted March 2, 2015 Moi drodzy, pomóżcie. Tydzień temu kupiłem takiego forka. Zrobiłem przegląd w ASO Koper, wszystko działało. Tymczasem dziś pryskam na szyby, a tu nic, wycieraczki chodzą. Ani spryskiwacze reflektorów, ani przedniej szyby. Dolalem plynu, jest full. Tylny spryskiwacz działa, z przodu nic. Przeszukałem forum, ale z reguły są tematy, że nie działają same spryskiwacze reflektorów. U mnie cały przód nie działa. Prośba o podpowiedź : - Jutro sprawdzę bezpieczniki. Dobry trop? - czy jest jedna pompka na przód i tył czy dwie różne i mogła paść ta z przodu? - inne sugestie? Może w ASO przy zmianie oleju/inspekcji coś mogli odłączyć? Z góry dzięki! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arq Posted March 2, 2015 Share Posted March 2, 2015 Są trzy pompki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz77b Posted March 2, 2015 Share Posted March 2, 2015 Do spryskiwaczy z przodu i lamp są dwie odrębne pompki. Może sprawdzić czy z wtyczek chłopaki nie wypięli przez jakiś przypadek. Przypadłością pompek jest też to , że często zachodzą śluzem, trzeba wyczyścić wtyczki. Ale być może i że bezpieczniki, warto sprawdzić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arnoldpe Posted March 2, 2015 Share Posted March 2, 2015 Do spryskiwaczy z przodu i lamp są dwie odrębne pompki. Może sprawdzić czy z wtyczek chłopaki nie wypięli przez jakiś przypadek. Przypadłością pompek jest też to , że często zachodzą śluzem, trzeba wyczyścić wtyczki. Ale być może i że bezpieczniki, warto sprawdzić. Dokładnie są dwa silniczki, osobny na przód i osobny na tył. Wg instrukcji: Washer motor does not operate. (Nie działa silnik spryskiwaczy) PRZYCZYNY: (1) Washer switch (przełącznik) (2) Washer motor (silnik) (3) Wiring harness (przewody) Wiem, że to sporo, ale już możemy zamknąć się tylko w 3 przyczynach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hubiks Posted March 4, 2015 Author Share Posted March 4, 2015 Dzięki wielkie za podpowiedzi. Wczoraj poszedłem do samochodu, wyjalem bezpiecznik, był dobry. Włożyłem z powrotem i już miałem zacząć rozbieranie przodu ale coś mnie tknelo, żeby jeszcze raz sprawdzić, czy działają. No i działają :-) nie wiem czy to jakieś czary czy co. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arnoldpe Posted March 4, 2015 Share Posted March 4, 2015 Dzięki wielkie za podpowiedzi. Wczoraj poszedłem do samochodu, wyjalem bezpiecznik, był dobry. Włożyłem z powrotem i już miałem zacząć rozbieranie przodu ale coś mnie tknelo, żeby jeszcze raz sprawdzić, czy działają. No i działają :-) nie wiem czy to jakieś czary czy co. Czyli może ta 3 opcja przewodów, coś do końca pewnie nie stykało albo zaśniedziało. Ważne, że działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebachon Posted March 4, 2015 Share Posted March 4, 2015 U mnie też już po raz drugi padł chyba silniczek spryskiwaczy reflektorów. Te od szyby działają. Płyn ful, To samo miałem dwa lata temu, ale zdarzyło się w czasie mrozów, więc pewnie było to wynikiem przymarznięcia. Ale teraz? Może tym razem sprawa przewodów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
arnoldpe Posted March 4, 2015 Share Posted March 4, 2015 U mnie też już po raz drugi padł chyba silniczek spryskiwaczy reflektorów. Te od szyby działają. Płyn ful, To samo miałem dwa lata temu, ale zdarzyło się w czasie mrozów, więc pewnie było to wynikiem przymarznięcia. Ale teraz? Może tym razem sprawa przewodów? Jakie objawy ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebachon Posted March 4, 2015 Share Posted March 4, 2015 Wciskam przycisk i działają jedynie spryskiwacze szyby, a przy reflektorach nie wysuwają się nawet dysze i nie słychać żadnego dźwięku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arnoldpe Posted March 4, 2015 Share Posted March 4, 2015 Wciskam przycisk i działają jedynie spryskiwacze szyby, a przy reflektorach nie wysuwają się nawet dysze i nie słychać żadnego dźwięku. Jeżeli wcześniej miałeś podobny objaw zimą to pewnie plastikowa obudowa przymarzła do zderzaka, ale silniczek powinien pracować. Jeżeli silniczek nie pracuje to albo nie ma płynu albo... sprawdź z instrukcji dzisiaj wieczorem Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebachon Posted March 4, 2015 Share Posted March 4, 2015 zimą to pewnie plastikowa obudowa przymarzła do zderzaka Dokładnie tak było 2 lata temu zimą - zapewne przepalił się silniczek, został wymieniony i do tej pory działało. Teraz jednak nie ma mrozu, więc zastanawiam się o co kaman. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tanaka Posted January 27, 2017 Share Posted January 27, 2017 i mnie dopadla ta dolegliwosc mianowicie wciskam przycisk i tylko klikanie w stacyjce gdzie cos kiedys czytalem o tym klikaniu ale zgubilem watek mozna tu mnie naprowadzicie z gory dzieki:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yanas Posted January 27, 2017 Share Posted January 27, 2017 Przełącznik działa,ale padła pompka. Możesz kupić drogą nówkę w ASO, tańszą używkę na portalu aukcyjnym (ok 100zł) lub jeszcze tańszy uniwersalny zamiennik do aut japoński (też na alle..) za około 70zł. U mnie ten ostatni wytrzymał rok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tanaka Posted January 27, 2017 Share Posted January 27, 2017 dzieki juz sie zabieram za to,dzien zakupów najpierw polos teraz pompka jak nic kupuje dzis totka;) akurat na allegro brakuje:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozarek Posted January 28, 2017 Share Posted January 28, 2017 i mnie dopadla ta dolegliwosc mianowicie wciskam przycisk i tylko klikanie w stacyjce gdzie cos kiedys czytalem o tym klikaniu ale zgubilem watek mozna tu mnie naprowadzicie z gory dzieki:) nie używałeś sprysków świateł i złapało pompkę, typowe niestety. Rozbierz wszystko i przekręć ośkę silniczka kombinerkami. Powinno wszystko wrócić do normy, aż znowu zbyt długo nie będziesz używał. Pamiętaj nieużywane organy zanikają Co do zamienników to ja polecam pompkę do świateł od Hondy/Lexusa tu masz wątek https://forum.subaru.pl/index.php?/topic/90718-spryskiwacze-%C5%9Bwiate%C5%82-forek-2003/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
tanaka Posted January 28, 2017 Share Posted January 28, 2017 dzieki za inf jak tylko wejdzie plusowa temperatura bede dlubal Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.