Jump to content

stuki puki na benzynie słyszalne w kabinie

Grzegorz Wojtalik

Recommended Posts

Witam, jestem posiadaczem Gacka od listopada( kupiony od forumowicza ) . Gacek od tego czasu nieprzerwanie dostarcza mi skrajnych emocji od zachwytu ( wiadome wszystkim zalety) :) do przerażenia ( piston slap, upg .....)

Od początku oprócz pistona słychać było głuche stukanie i to głównie w kabinie. Co dziwne tylko na benzynie. Na lpg stukanie zanikało. Po przypadkowym rozładowaniu aku musiałem od nowa programować sterownik lpg ( stag 300 ) i okazało się, że te stuki to ....wtrysk nr 3 !. Ale po zamianie wtrysków okazało się,że każdy z wtrysków w tym miejscu wydawał te dźwięki. Hipoteza postawiona przez gazownika : Paliwo uderza w miejsce w wiercenia się instalacji lpg ( wtrysku ) i stąd te stuki. Przy okazji sprawdzone wszystkie wtryski pb i lpg. Teoretycznie trudni się nie zgodzić. Ale mało się znam. Dlatego ten wątek. Czy ktoś spotkałbsię z czymś podobnym ?

Zawór zwrotny hmmm. Czy to może być groźne ? dodam tylko, że w trakcie diagnozy wyłączając wtrysk nr 3 stuki ustawały.
No to raczej nie zawór. Chyba rzeczywiście nie ma się czym przejmować, wygląda na to że gazownik ma rację :)