Jump to content

Check engine P0137

lordpix

Recommended Posts

3c67e548b6d65d0bm.png

Wyskoczył mi taki błąd. Gdzieś na forum przewinęło mi się, że to sonda lambda.

Czy jako, że u mnie jest przelotówka do błędu się mam przyzwyczaić czy należy coś z tym zrobić?

I druga sprawa przy okazji. Czy zakładając katalizator wycisze trochę wydech?

Dla mnie jest za głośny.

Czy jako, że u mnie jest przelotówka do błędu się mam przyzwyczaić czy należy coś z tym zrobić?

Przede wszystkim zajrzyj pod auto. Jeśli u ciebie jest tak samo jak u mnie w STI GH - to przewód do drugiej sondy lambda jest tak bezsensownie puszczony, że to prędzej czy później musi się przetrzeć o blaszaną osłonę wydechu. U mnie się przetarło już do drutów, ale jeszcze działało (ale taki sam błąd wywalało, sporadycznie).

Ładnie zaizolowałem od nowa, puściłem w silikonowej koszulce + peszel stalowy na zewnątrz - jakiś czas powinno wytrzymać, ale i tak ociera radośnie po krawędzi blachy - więc przetrzeć się będzie chciało. 

Przede wszystkim zajrzyj pod auto. Jeśli u ciebie jest tak samo jak u mnie w STI GH - to przewód do drugiej sondy lambda jest tak bezsensownie puszczony, że to prędzej czy później musi się przetrzeć o blaszaną osłonę wydechu. U mnie się przetarło już do drutów, ale jeszcze działało (ale taki sam błąd wywalało, sporadycznie).

Ładnie zaizolowałem od nowa, puściłem w silikonowej koszulce + peszel stalowy na zewnątrz - jakiś czas powinno wytrzymać, ale i tak ociera radośnie po krawędzi blachy - więc przetrzeć się będzie chciało. 

Z tego co się orientuję to jedna z sond jest podwieszona gdzieś na boku ale raczej nie jest uszkodzona.

Mogę to sprawdzić w sumie. Mam zapasową sondę na wszelki wypadek więc mogę ją też wymienić. Błąd wywaliło mi po raz drugi po dłuższej jeździe. Po kilkunastu kilometrach nic się nie dzieje.

@iskander - może i to dobry pomysł. Po włączeniu silnika dźwięk jest fajny, bulgotający, do 2,5tys obr też. Jednak pomimo 6MT, na trasie chce łeb urwać. Nie mówiąc o przekroczonym limicie hałasu.

Jeszcze zawieszenie trzeba podnieść, komputer wymienić... trochę się szykuje na wiosnę prac. Chyba założę swój temat, żeby mieć później historię forumową co się z autem działo.

Po włączeniu silnika dźwięk jest fajny, bulgotający, do 2,5tys obr też. Jednak pomimo 6MT, na trasie chce łeb urwać. Nie mówiąc o przekroczonym limicie hałasu.

Miałem tak samo na wydechu H&S japstyle (mała puszka), zmieniłem końcowy na Prodrive i auto zrobiło się cywilizowane