Papkin Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 (edited) Witam ostatnio po dłuższej jeździe na autostradzie auto zaczęło przerywać i redukować biegi (automat h6 2010r). Zastanowiło mnie to bo poziom wskaźnika paliwa nie dochodził do minimum nie świeciła się rezerwa po 20 km dotankowalem do pełna weszło 55 litrów po czym problem zanikł. Co może być jeszcze przyczyną takiego zachowania,samochod użytkuje od nowości nigdy czegoś takiego nie zaobserwowałem. Natomiast objawy były jak by brakowało paliwa. Edited February 23, 2015 by Papkin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dobi1972 Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 Witam ostatnio po dłuższej jeździe na autostradzie auto zaczęło przerywać i redukować biegi (automat h6 2010r). Zastanowiło mnie to bo poziom wskaźnika paliwa nie dochodził do minimum nie świeciła się rezerwa po 20 km dotankowalem do pełna weszło 55 litrów po czym problem zanikł. Co może być jeszcze przyczyną takiego zachowania,samochod użytkuje od nowości nigdy czegoś takiego nie zaobserwowałem. Natomiast objawy były jak by brakowało paliwa. Mnie się też to przytrafiło już dwa razy - też po długiej jeździe autostradowej, też w okolicy rezerwy (OBK MY10 H6) W serwisie nie zaleziono przyczyny problemu (brak błędów). Po zatankowaniu problem mija. Z tego co się dowiedziałem w serwisie problem może wynikać z konstrukcji zbiornika paliwa jest on jakby dwu komorowy i w pobliżu rezerwy może być tak, że pompa paliwa wybierze paliwo z jednej części (to przelewanie obawa się podczas ruchu i jak jest za spokojnie to są problemy). Tyle teoria zasłyszana w serwisie czy to prawa nie wiem. Podobno pomaga gwałtowne przyhamowanie (w jednym przypadku pomogło w drugim nie). Zdaje się, że TTTM. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lojszczyk Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 A może wystarczy otworzyć na chwilę korek zbiornika? Mnie tak się stało w innym aucie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dobi1972 Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 A może wystarczy otworzyć na chwilę korek zbiornika? Mnie tak się stało w innym aucie. Też o tym pomyślałem. Tyle, że za drugim razem po zatrzymaniu samochodu (bez gaszenia silnika) i ponownym ruszeniu samo przeszło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts