Jump to content

Impreza MY2005 - gdzie podłączyć kamerę samochodową?

FastLane

Recommended Posts

Witam Subarowiczów,

Mam zamiar wyposażyć się w kamerę samochodową za lusterkiem, ale w miarę możliwości bez kabli na widoku. Proszę o Waszą pomoc, jak najlepiej puścić kabel i dokąd. Subaru Impreza GX MY2005, blobeye z tą nowszą konsolą środkową. Koniecznie musi być po stacyjce, żebym miał pewność, że nie będzie żarło prądu na postoju. Najbliżej byłoby do podsufitki, ale czy tam jest podłączenie po stacyjce w tym modelu? Lampki pod sufitem świecą się czy z kluczem czy bez, z tym że tylna w trybie 'auto' reaguje na zamknięte drzwi po czasie, ale to chyba żadna pomoc. Jeśli nie da rady pod sufit, to gdzie najprościej poprowadzić kabel do zasilania?

Dzięki z góry za przydatne info. Jakby ktoś przypadkiem miał schemat elektryki do SI mojego modelu, byłoby super.

Najprościej wyjąć radio, zrobić podłączenie kabla z tyłu a dalej poprowadzić kabel słupkiem i podsufitką. Kamerę mam przymocowaną do uchwytu lusterka. Ja akurat wyprowadziłem sobie dodatkowe gniazdko w schowku i wszystkie kable mam pochowane. W wątku o kamerkach były nawet zdjęcia.

Po co Ci schemat? Toż to proste jak budowa cepa. Przy podłączeniu radia masz kabel ze stałym plusem (od pamięci, bodaj żółty) i z plusem po stacyjce (czarny). 

Najprościej wyjąć radio, zrobić podłączenie kabla z tyłu a dalej poprowadzić kabel słupkiem i podsufitką. Kamerę mam przymocowaną do uchwytu lusterka. Ja akurat wyprowadziłem sobie dodatkowe gniazdko w schowku i wszystkie kable mam pochowane. W wątku o kamerkach były nawet zdjęcia.

Po co Ci schemat? Toż to proste jak budowa cepa. Przy podłączeniu radia masz kabel ze stałym plusem (od pamięci, bodaj żółty) i z plusem po stacyjce (czarny). 

Dzięki. Do radia, fakt, w miarę łatwy dostęp. W takim razie tylko jak przeprowadzić kabel kamery ze słupka za radio? U Ciebie, piszesz, idzie przez schowek? Rozejrzę się za tym wątkiem o kamerkach.

Pytałem o schemat bo gdyby był, mógłbym wiedzieć na pewno czy jest plus po stacyjce gdzieś pod sufitem, bez rozbierania go ;)

Inną opcją do której ja się przymierzam (ale brak czasu na wizytę u elektryka) jest wyprowadzenie kabla ze skrzynki bezpieczników. Stamtąd bardzo łatwo, całkowicie ukrywając kabelek pod uszczelką, plastikami słupka i podsufitką wyprowadzić sobie końcówkę. Waham się czy zrobić sobie tam wtyczkę zapalniczkową czy też wtyk USB co eliminuje konieczność zastosowania zasilacza 12V-->5V.

Pamiętaj o dodatkowym bezpieczniku po drodze - nawet markowe kable mini/microUSB są kiepskiej jakości.

Inną opcją do której ja się przymierzam (ale brak czasu na wizytę u elektryka) jest wyprowadzenie kabla ze skrzynki bezpieczników.

Waham się czy zrobić sobie tam wtyczkę zapalniczkową czy też wtyk USB co eliminuje konieczność zastosowania zasilacza 12V-->5V.

Jeśli wejdziesz już z tyłu, do radia, to masz dwie możliwości - podłączenie się pod zasilenie radia (i wybierasz, czy stały +, czy też po stacyjce), oraz podłączenie się pod zasilanie zapalniczki (+ po stacyjce).

Ja wybrałem opcję ze stałym plusem, z osobnym bezpiecznikiem, bo

nawet markowe kable mini/microUSB są kiepskiej jakości.

i w schowku zamontowałem coś takiego, z osobnym wyłącznikiem:

big_Rozdzielacz_gniazda_zapalniczki_z_2x 

(zdjęcie poglądowe, mój jest nieco inny). Warto dopłacić, bo podstawowa chińszczyzna nie jest w stanie zapewnić odpowiedniej mocy wielu urządzeniom.

Zamontowałem  to "do góry nogami", przyklejając taśmą dwustronną po lewej stronie schowka przed pasażerem. Jak otwierasz schowek masz dostęp do wszystkich wtyczek.

Zasilanie kamerki mam z kolei wyprowadzone od gniazda zapalniczki (z którego nie korzystam, bo w schowku mam wystarczającą ilość gniazdek). Dzięki temu kamera jest bezobsługowa - włącza się i wyłącza przy uruchamianiu i gaszeniu samochodu...

czy jest plus po stacyjce gdzieś pod sufitem

Niestety, nie ma. Jest tam tylko zasilanie do lampek - stałe. 

A jak wygląda u Ciebie kwestia interferencji z sygnałem radia. Zdaje się, że ta siatka na szybie przy lusterku to antena. Masz kamerę zapewne po środku.

Ja się bardziej skłaniam ku lewej stronie auta - bliżej środka jezdni. Myślę, że montaż w rogu mniej pokusi złodzieja. Niestety moja kamera zamontowana w okolicy lusterka sygnał przy obecnym kablu - pewnie słabo ekranowanym - zakłóca.

to co zamieściłeś jest całkiem ok - rozumiem że wtyk do gniazda zapalniczki usunąłeś i wlutowałeś się w 12V w instalacji?możesz zamieścić fotkę schowka?

Muszę jeszcze trochę poplanować jak to zrobić by nie kaleczyć auta.

A jak wygląda u Ciebie kwestia interferencji z sygnałem radia. Zdaje się, że ta siatka na szybie przy lusterku to antena. Masz kamerę zapewne po środku.

Nie wiem czy u Ciebie nie jest inaczej, ale w mojej 2005 (5d) antena jest w tylnej szybie. Wygląda to jak podgrzewanie szyby, tyle, że przy górnej krawędzi, i bliżej siebie przewodniki.

Ja mam puszczony kabelek z podsufitki, obok lampek w podsufitce sobie go wypuściłem zakończyłem wtykiem USB. Od wewnątrz gniazda zapalniczki poprzez bezpiecznik 3A mam podłączony przetwornik 12V->5V do którego podłączony drugi koniec z podsufitki i w taki sposób mam 5V USB i do kamerki mam tylko kabelek około 10cm , fakt dużo trochę pracy ale efekt jest OK i mam USB gdzie mogę podłączyć czy kamerę czy nawigację, czy inne urządzenie.

Ja u taty w Foresterze montowałem kamerę trochę amatorsko bo kabel upychałem gdzie się da, a na końcu puściłem pod schowkiem i do zapalniczki.

Nie o tym jednak chciałem...

Kamerkę ma tą:

i powiem, że jakość nagrań jest bardzo dobra, a największą zaletą jest to, że kamera ma bardzo fajny kształt i nigdzie nie odstaje od szyby nie zwisa pod lusterkiem itp.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...