Jump to content

Subaru Impreza 2.0 R White Pearl

lkurach

Recommended Posts

Po dłuższej nieobecności i braku swojego Subaraka w garażu, stwierdziłem, że i mojej jakiś czas temu zakupionej Imprezie, należy się oddzielny wątek :) Jak to wszystko się zaczęło...? Pierwszym bodźcem chyba był ten model na półce:

4a7bd7616eb97612.jpg

ale tak na poważnie, jak niektórzy kojarzą, kawałek czasu temu w nielegalu przewijał się mój temat z przekładką swojego pierwszego Subaru. Od tamtego czasu wszystko się tak naprawdę zaczęło. Zachęcam zresztą do zaglądania w tamten temat każdego kto ma również tak szalony pomysł, ponieważ po jego przeczytaniu większość zrozumie czym pachnie solidna przekładka. Bardzo miło wspominam pierwsze kroki w społeczności forumowej i zaprzyjaźnianie się na spotach z Warszawskimi Subarofanatoholikami:

4c839c9c4364a22b.jpg

af9ef98402952953.jpg

i co za tym idzie nabywanie nieuleczalnej choroby związanej z tą marką. Nie ukrywam, że od tamtego czasu jest juz nałogiem zaglądanie na forum i śledzenie wątków. W tym roku mam nadzieję, że nie obęjdzie się od zaliczenia plejad!

Niestety, jak to bywa z anglikami przyszedł czas sprzedaży mojego starego wrx-a:

b50c0cc7104a71cc.jpg

ale do dziś trzymam kontakt z właścicielem, chociaż auto w jego rekach dobrze nie skończyło. Po kilku błędach z wyborem kolejnych marek nie mogło być inaczej jak powrót do Subaru. To jest uzależniające! Osobiście zresztą uważam, że te auta nie mają sobie równych w prowadzeniu, i mają swój własny nieporównywalny styl jak i ciekawą rajdową historie :wub: .

Po dłuższych przemyśleniach, analizach, podliczania budżetu i wyciągniętych wnioskach zdecydowałem się na zakup ,,lanosa". Wiem, wiem, że to ta nieszczęsna buda która straciła dawny styl i do tego to tylko wolnossące 2.0, ale apetyt rośnie i po odbudowaniu zasobności portfela liczę na coś więcej w garażu, a ten rodzynek podejrzewam, że zostanie u drugiej połówki :D

A teraz tak do rzeczy. Autko, jak już wspomniałem to lanosik, lecz w bardzo fajnym zestawieniu. Z takich ciekawszych rzeczy, to według mnie cieszący oko lakier Satin White Pearl i żeby z zewnątrz bidą nie straszyło, to pakiecik WRX (czy tam R) został w nim zamontowany. Do tego jest dostęp bez kluczykowy, nawigacja, xenon, grznie dupska i elektrycznie składane lusterka oraz parę drobnych pierdół. Taki miastowy kompakcik. Pozytywnie zaskoczył mnie sytem hill-hold, z którym wcześniej nie miałem do czynienia a bardzo polecam, bo umila on od czasu do czasu życie kierowcy :P

Oczywiście, długo nie czekając po zakupie zabrałem się za wstępne czynności serwisowe. Wymieniłem olej z filtrem na 5w40, filtr kabinowy, oraz świece irydowe NGK. Żeby również, nie wstyd było się gdzieś pokazać i pstryknąć parę fotek, to od forumowego kolegi zietek kupiłem komplet felg inovit redline 18" w dość specyficznym jasno-niebieskim kolorku ;)

c76179ab47266111.jpg

4654f4565fe22872.jpg

fa95049af8542444.jpg

W ostatni czasie dzięki pomocy brata udało się zrobić zawieszenie i wyeliminować wszystkie luzy i stuki, oczywiście oem graty B) Teraz jest cisza, a serce jakby spokojniejsze! Do tego w aucie zamontowałem nowy akumulator, żeby to w zime lepiej mu się paliło.

W ASO w Radomiu serwisant był tak miły, że pokazał mi cierpliwie jak wymienić baterie w pilocie (okazało się to banalne), a tak bałem się pilota rozebrać i doradził żeby przeczyścić przepustnice, bo jakoś tak subarak nie równo pracował i to naprawdę pomogło.  Po tym wyjeździe doszedł też fajny modzik. Udało się zdobyć mapki do seryjnej nawi. Fakt faktem, ich aktualność budzi duże zastrzeżenia, ale gadżet fajny i czasem się w trasie przydaje :P

Oczywiście nieobeszło by się bez świnek, więc Impreza oklejona jak trzeba, a i już forumowa rozpoznawalność na satysfakcjonującym poziomie:

ac87f32871287a4b.jpg

c47741b8aab4b85d.jpg

8e648c85bc1641c8.jpg

58bcf1e96bf646c8.jpg

80e5b27f9ca237c5.jpg

954c1193a3d902be.jpg

Jak każdy domyśleć się może demonem szybkości to moja Impreza nie jest, ale pod wpływem emocji kupiłem od forumowego kolegi usa kompletny układ hamulcowy, który montowany był w WRX w ASO jako dość popularny upgrade salonowych imprez . W zestawie dostałem :

- 2x tarcze pływające Brembo 332 mm

- klocki Ferodo ds2500

- zaciski 4-tłoczkowe Brembo:

36f5310028af6a56.jpg

eac3080e57864fbc.jpg

f45f1cc2691e44de.jpg

Po zamontowaniu nie tylko dobrze hamuj, :yahoo:  ale, też cieszy oko.

Jak to na mnie przystało to nie koniec zmian i już jestem na etapie modyfikowania układu wydechowego, bo jak przystało na subaru każde musi odpowiednio ,,bulgotać" :D Ale fotorelacja dopiero jak ukończę pracę. Mam nadzieje że nie zanudziłem :P

Edited by lkurach
  • Upvote 1

Miał być niebieski z białymi felgami a wyszedł biały z niebieskimi kołami:P Po czasie stwierdziłem że to jednak nawet lepiej :)

A tu krótki filmik z serii białe z nieba leci. Moje umiejętności nie powalają, ale jak to mówią człowiek uczy się całe życie :)

Jak to jest , ze wszyscy, jak nagrywają filmy z takich tańców to raczej kręcą się w lewo.? Przyznam , ze mi to bez roznicy zupelnie.... :-) tak mi sie wydaję:-)

Impreza super. Kolor felg mi się strasznie podoba. Wymieniasz cały wydech, czy jego elementy?

Edited by marcinwrxsti

Jak to jest , ze wszyscy, jak nagrywają filmy z takich tańców to raczej kręcą się w lewo.? Przyznam , ze mi to bez roznicy zupelnie.... :-) tak mi sie wydaję:-)

Impreza super. Kolor felg mi się strasznie podoba. Wymieniasz cały wydech, czy jego elementy?

Jak kolega Bartek1986 napisał chyba to kwestia przyzwyczajenia do jazdy po naszych rondach rondach :P

Sprawa z wydechem wygląda tak, że po konsultacjach z kolegą Juras K wleciał kolektor od WRX ale po lekkiej modyfikacji flanszy (przespawana bo prowadziła centralnie w przekładnie)

5e4934a47fee9e13.jpg

374bcc6c89589395.jpg

1642dbecc5bcc678.jpg

i dziś wymontowałem sam końcowy żeby go przerobić. Po jego rozcięciu okazało się że jest komorwy więc poprostu wstawiłem tam zwykłą rurę podobnej średnicy i zobaczymy jutro po złożeniu jaki będzie efekt. Jak sie nie spodoba to wtedy bede sie martwił :D 

Ładny co to ca felgi? Super w niebieskim

Topotolk

Felgi to: Inovit Redline 18" :) ten model wyjeżdżał chyba razem blobami w wersji wr1

A wydech już prawie gotowy tu efekt przeróbek:

0745a461cb45d66b.jpg

d999e22a7870ae8b.jpg

d3189a41eeef1caf.jpg

Dziś jak się uda to będę cieszyć się bulgotem :)

Układ wydechowy własnej roboty skończony. Brat który mi to robił spisał się na medal. Efekt wizualny i dźwiękowy jest więcej jak zadowalający. Na niskich obrotach cichutki a w granicach 3 tys słychać piękny mocny bulgot. Sama końcówka też wygląda lepiej bo oryginalnie zbyt mocno schowana a teraz przesunięta o jakieś 10 cm. Zobaczcie sami:

14febc2ae91616f2.jpg

3fe4614bbb87df05.jpg

308e3a5a79d8683a.jpg

5067c54e2f02fc07.jpg

7952471b55b5853f.jpg

82eb5829d27b6c64.jpg

8143ce9ace7df061.jpg

Edited by lkurach

Piękna jest :-)

Jeżeli byłbym właścicielem tego samochodu hehe... To z modów optycznych grill poleciałby w black piano, obudowy lusterek też i ta listwa z tyłu pomiędzy lampami, a lampy z tyłu okleiłbym w stylu kolegi aki001 z arabskiego lanosa :-P

Powodzenia w modyfikacjach i czekam na filmik z bulgotem.

Edited by NonPhixion

Specem od video to ja nie jest ale od bidy dla ludu nagrałem jak to teraz gada :) tylko się nie śmiać z jakości :P Jak dorwę lepszy sprzęt to solidnie to nagram jak w trakcie jazdy w środku i na zewnąrz :D

A grill jak widać jest już w czarnym połysku pomalowany :) co do listwy na klapie to zostaje w oryginale jedyne co to lampy musze zmodyfikować jak u kilku kolegów z forum bo te seryjne to straszną tandetą jadą...

Na dniach komplet nowych letniaczków zawita ;D

Edited by lkurach
  • Upvote 1

• 2 weeks later...

Opcja B podoba mi sie najbardziej i pewnie na taką się skusze niedługo :D

Jak narazie auto trzeba doprowadzić do porządku i satysfakcjonującego poziomu technicznego. Z Subaru wyleciał silnik. Robię rozrząd z pompą wody, regulacje zaworów (wydechowe podparte), zmiane świec jak już motor na wierzchu to i nowe sprzęgło. Do tego komplet uszczelek pod dekle nowe uszczelniacze i nowy olej. Do tego wymiana oleju w przednim dyferencjale i to było by na tyle wiosennych prac :P Jutro jade po części i mam nadzieje do końca tygodnia auto będzie śmigać :) Miałem malować felgi ale jeszcze się wstrzymam żeby zbytnio budżetu nie obciążyć :)

A tu kilka zdjęć:

d1e758db74a662bd.jpg

b02e4bc638f38a7f.jpg

06c3eeac7bfdefa2.jpg

914c570f7f71f405.jpg

Klamka zapadł auto i tak uziemione więc zdjąłem felgi i oodałem do prostowania a po odebraniu oddaje je do malowania :P kolor? NIe wiem po głowie chodzi limonka ale boje się zaryzykować :D

Edited by lkurach

Jeśli chodzi o lampy to zdecydowanie z 4 pierwszych opcja B ! A kolor felg hmmm... Może coś bardziej stonowanego ? Jakiś grafit, palony brąz, czarne ? Może zaryzykować żółty zacisk + grafitowe koło bądź czarne ? 

5058585.jpg

se7e6a3y.jpg

Ciekawie wygląda grafit z zółtym zaciskiem :) Przeglądają oferty lakierni proszkowych widzę że są ciekawe kolory chrom np czarny chrom czy antracyt :P pieknie się to błyszczy ale z drugiej strony nie chce stracic idywidualnego charakteru auta i mam dyletam a koła juz odebrane felgi poprostowane i gotowe do malowania :P Auto się powoli składa i czas goni więc decyzję trzeba podjąć....

Autko czeka jeszcze na ostatnie graty ale już powoli się składa :) Tu kilka zdjęć :P

f1dfed6d334f3211.jpg

f7f47b232e4e9dd3.jpg

5ddecc6026c66466.jpg

f5c3f7fafe033014.jpg

Dziś felgi odwiozłem do lakierni i też została umyta komora silnika ale poprzedni właściciel zabezpieczając profile zamknięte woskiem trochę zaszalał i wszystko dookoła czyli podłużnice gródź tym wypryskał. Odmyć to ciężko nawet mocną chemią i karcherem z gorącą wodą... Ale i tak jest o niebo lepiej :)

cf85cc3fc91fd790.jpg

Subaru nareszcie złożone i jeździ jak inne auto :) sprzęgło idealnie pracuje a na silniku można szklankę z wodą postawić  B) No i pod maską czyściutko bo wszystko karcherem wymyte. Jak narazie koła pożyczył brat od forestera a we wtorek będzie już nowe ogumienie a w środę instalacja gazową zajmie się forumowy spec :D

49cadbd97c984078.jpg

3c2155a74c5d869f.jpg

• 2 weeks later...

Przyszedł czas żeby pokazać efekt odnowionych letnich kółek :) Decyzja co do koloru jednak była bliższa rozsądkowi i dobrałem kolor do poprzedniego bo auto fajnie sie prezentowało więc nie kombinowałem i mam ogromna nadzieje że nie tylko mi będzie się podobać:P 

Do tego kolega jako zajął się moja instalacją gazową. Auto nareszcie jeździ na gazie tak jak powinno :) Do wymiany poszły wtryski i oczywiście kalibracja od podstaw. W międzyczasie oddałem też sprężarkę klimatyzacji do regeneracji żeby przygotować już całkowicie auto do wyjazdów wakacyjnych :)

Tu kilka zdjęć :

aed419aeb7e1d6f0.jpg

fb0fc87aec9ecf79.jpg

bf9f4d7545f68886.jpg

b6d130862546f41b.jpg

Chyba nie jest najgorzej...

• Upvote 1