lkurach Posted February 17, 2015 Share Posted February 17, 2015 (edited) Po dłuższej nieobecności i braku swojego Subaraka w garażu, stwierdziłem, że i mojej jakiś czas temu zakupionej Imprezie, należy się oddzielny wątek Jak to wszystko się zaczęło...? Pierwszym bodźcem chyba był ten model na półce: ale tak na poważnie, jak niektórzy kojarzą, kawałek czasu temu w nielegalu przewijał się mój temat z przekładką swojego pierwszego Subaru. Od tamtego czasu wszystko się tak naprawdę zaczęło. Zachęcam zresztą do zaglądania w tamten temat każdego kto ma również tak szalony pomysł, ponieważ po jego przeczytaniu większość zrozumie czym pachnie solidna przekładka. Bardzo miło wspominam pierwsze kroki w społeczności forumowej i zaprzyjaźnianie się na spotach z Warszawskimi Subarofanatoholikami: i co za tym idzie nabywanie nieuleczalnej choroby związanej z tą marką. Nie ukrywam, że od tamtego czasu jest juz nałogiem zaglądanie na forum i śledzenie wątków. W tym roku mam nadzieję, że nie obęjdzie się od zaliczenia plejad! Niestety, jak to bywa z anglikami przyszedł czas sprzedaży mojego starego wrx-a: ale do dziś trzymam kontakt z właścicielem, chociaż auto w jego rekach dobrze nie skończyło. Po kilku błędach z wyborem kolejnych marek nie mogło być inaczej jak powrót do Subaru. To jest uzależniające! Osobiście zresztą uważam, że te auta nie mają sobie równych w prowadzeniu, i mają swój własny nieporównywalny styl jak i ciekawą rajdową historie . Po dłuższych przemyśleniach, analizach, podliczania budżetu i wyciągniętych wnioskach zdecydowałem się na zakup ,,lanosa". Wiem, wiem, że to ta nieszczęsna buda która straciła dawny styl i do tego to tylko wolnossące 2.0, ale apetyt rośnie i po odbudowaniu zasobności portfela liczę na coś więcej w garażu, a ten rodzynek podejrzewam, że zostanie u drugiej połówki A teraz tak do rzeczy. Autko, jak już wspomniałem to lanosik, lecz w bardzo fajnym zestawieniu. Z takich ciekawszych rzeczy, to według mnie cieszący oko lakier Satin White Pearl i żeby z zewnątrz bidą nie straszyło, to pakiecik WRX (czy tam R) został w nim zamontowany. Do tego jest dostęp bez kluczykowy, nawigacja, xenon, grznie dupska i elektrycznie składane lusterka oraz parę drobnych pierdół. Taki miastowy kompakcik. Pozytywnie zaskoczył mnie sytem hill-hold, z którym wcześniej nie miałem do czynienia a bardzo polecam, bo umila on od czasu do czasu życie kierowcy Oczywiście, długo nie czekając po zakupie zabrałem się za wstępne czynności serwisowe. Wymieniłem olej z filtrem na 5w40, filtr kabinowy, oraz świece irydowe NGK. Żeby również, nie wstyd było się gdzieś pokazać i pstryknąć parę fotek, to od forumowego kolegi zietek kupiłem komplet felg inovit redline 18" w dość specyficznym jasno-niebieskim kolorku W ostatni czasie dzięki pomocy brata udało się zrobić zawieszenie i wyeliminować wszystkie luzy i stuki, oczywiście oem graty Teraz jest cisza, a serce jakby spokojniejsze! Do tego w aucie zamontowałem nowy akumulator, żeby to w zime lepiej mu się paliło. W ASO w Radomiu serwisant był tak miły, że pokazał mi cierpliwie jak wymienić baterie w pilocie (okazało się to banalne), a tak bałem się pilota rozebrać i doradził żeby przeczyścić przepustnice, bo jakoś tak subarak nie równo pracował i to naprawdę pomogło. Po tym wyjeździe doszedł też fajny modzik. Udało się zdobyć mapki do seryjnej nawi. Fakt faktem, ich aktualność budzi duże zastrzeżenia, ale gadżet fajny i czasem się w trasie przydaje Oczywiście nieobeszło by się bez świnek, więc Impreza oklejona jak trzeba, a i już forumowa rozpoznawalność na satysfakcjonującym poziomie: Jak każdy domyśleć się może demonem szybkości to moja Impreza nie jest, ale pod wpływem emocji kupiłem od forumowego kolegi usa kompletny układ hamulcowy, który montowany był w WRX w ASO jako dość popularny upgrade salonowych imprez . W zestawie dostałem : - 2x tarcze pływające Brembo 332 mm - klocki Ferodo ds2500 - zaciski 4-tłoczkowe Brembo: Po zamontowaniu nie tylko dobrze hamuj, ale, też cieszy oko. Jak to na mnie przystało to nie koniec zmian i już jestem na etapie modyfikowania układu wydechowego, bo jak przystało na subaru każde musi odpowiednio ,,bulgotać" Ale fotorelacja dopiero jak ukończę pracę. Mam nadzieje że nie zanudziłem Edited February 17, 2015 by lkurach 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ozzi Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 Hebel wyglada konkret Całokształt zdecydowanie na + nawet kolor felg fajnie siadł z białym nadwoziem. Mimo ze bez suszarki robi robote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szampon Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 Potwierdzam, fajna kompozycja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lkurach Posted February 18, 2015 Author Share Posted February 18, 2015 Miał być niebieski z białymi felgami a wyszedł biały z niebieskimi kołami:P Po czasie stwierdziłem że to jednak nawet lepiej A tu krótki filmik z serii białe z nieba leci. Moje umiejętności nie powalają, ale jak to mówią człowiek uczy się całe życie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Simon WRC Posted February 21, 2015 Share Posted February 21, 2015 Super białas, szukam takiego dla żony . Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinwrxsti Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 (edited) Jak to jest , ze wszyscy, jak nagrywają filmy z takich tańców to raczej kręcą się w lewo.? Przyznam , ze mi to bez roznicy zupelnie.... :-) tak mi sie wydaję:-) Impreza super. Kolor felg mi się strasznie podoba. Wymieniasz cały wydech, czy jego elementy? Edited February 22, 2015 by marcinwrxsti Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek1986 Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 heheh ja czy RHD, czy LHD to też zawsze w lewo Może przyzwyczajenie z ronda Link to comment Share on other sites More sharing options...
lkurach Posted February 23, 2015 Author Share Posted February 23, 2015 Jak to jest , ze wszyscy, jak nagrywają filmy z takich tańców to raczej kręcą się w lewo.? Przyznam , ze mi to bez roznicy zupelnie.... :-) tak mi sie wydaję:-) Impreza super. Kolor felg mi się strasznie podoba. Wymieniasz cały wydech, czy jego elementy? Jak kolega Bartek1986 napisał chyba to kwestia przyzwyczajenia do jazdy po naszych rondach rondach Sprawa z wydechem wygląda tak, że po konsultacjach z kolegą Juras K wleciał kolektor od WRX ale po lekkiej modyfikacji flanszy (przespawana bo prowadziła centralnie w przekładnie) i dziś wymontowałem sam końcowy żeby go przerobić. Po jego rozcięciu okazało się że jest komorwy więc poprostu wstawiłem tam zwykłą rurę podobnej średnicy i zobaczymy jutro po złożeniu jaki będzie efekt. Jak sie nie spodoba to wtedy bede sie martwił Link to comment Share on other sites More sharing options...
drout Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 Ładny co to ca felgi? Super w niebieskim Topotolk Link to comment Share on other sites More sharing options...
lkurach Posted February 24, 2015 Author Share Posted February 24, 2015 (edited) Ładny co to ca felgi? Super w niebieskim Topotolk Felgi to: Inovit Redline 18" ten model wyjeżdżał chyba razem blobami w wersji wr1 A wydech już prawie gotowy tu efekt przeróbek: Dziś jak się uda to będę cieszyć się bulgotem Układ wydechowy własnej roboty skończony. Brat który mi to robił spisał się na medal. Efekt wizualny i dźwiękowy jest więcej jak zadowalający. Na niskich obrotach cichutki a w granicach 3 tys słychać piękny mocny bulgot. Sama końcówka też wygląda lepiej bo oryginalnie zbyt mocno schowana a teraz przesunięta o jakieś 10 cm. Zobaczcie sami: Edited February 24, 2015 by lkurach Link to comment Share on other sites More sharing options...
GiffK Posted February 24, 2015 Share Posted February 24, 2015 No to czekamy na filmik jak gada Link to comment Share on other sites More sharing options...
NonPhixion Posted February 25, 2015 Share Posted February 25, 2015 (edited) Piękna jest :-) Jeżeli byłbym właścicielem tego samochodu hehe... To z modów optycznych grill poleciałby w black piano, obudowy lusterek też i ta listwa z tyłu pomiędzy lampami, a lampy z tyłu okleiłbym w stylu kolegi aki001 z arabskiego lanosa :-P Powodzenia w modyfikacjach i czekam na filmik z bulgotem. Edited February 25, 2015 by NonPhixion Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ozzi Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 Lud się domaga się filmu przyrodniczego o tym jak porozumiewają się świnki podobno bulgotem jak by się kartofle gotowały Link to comment Share on other sites More sharing options...
lkurach Posted March 2, 2015 Author Share Posted March 2, 2015 (edited) Specem od video to ja nie jest ale od bidy dla ludu nagrałem jak to teraz gada tylko się nie śmiać z jakości Jak dorwę lepszy sprzęt to solidnie to nagram jak w trakcie jazdy w środku i na zewnąrz A grill jak widać jest już w czarnym połysku pomalowany co do listwy na klapie to zostaje w oryginale jedyne co to lampy musze zmodyfikować jak u kilku kolegów z forum bo te seryjne to straszną tandetą jadą... Na dniach komplet nowych letniaczków zawita ;D Edited March 2, 2015 by lkurach 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
GiffK Posted March 2, 2015 Share Posted March 2, 2015 Eee nooo ładnie sobie gada Link to comment Share on other sites More sharing options...
NonPhixion Posted March 10, 2015 Share Posted March 10, 2015 Co do świateł tylnych to są 4 normalne opcje: ... a później to już jakieś kosmosy w paski: Link to comment Share on other sites More sharing options...
lkurach Posted March 19, 2015 Author Share Posted March 19, 2015 (edited) Opcja B podoba mi sie najbardziej i pewnie na taką się skusze niedługo Jak narazie auto trzeba doprowadzić do porządku i satysfakcjonującego poziomu technicznego. Z Subaru wyleciał silnik. Robię rozrząd z pompą wody, regulacje zaworów (wydechowe podparte), zmiane świec jak już motor na wierzchu to i nowe sprzęgło. Do tego komplet uszczelek pod dekle nowe uszczelniacze i nowy olej. Do tego wymiana oleju w przednim dyferencjale i to było by na tyle wiosennych prac Jutro jade po części i mam nadzieje do końca tygodnia auto będzie śmigać Miałem malować felgi ale jeszcze się wstrzymam żeby zbytnio budżetu nie obciążyć A tu kilka zdjęć: Klamka zapadł auto i tak uziemione więc zdjąłem felgi i oodałem do prostowania a po odebraniu oddaje je do malowania kolor? NIe wiem po głowie chodzi limonka ale boje się zaryzykować Edited March 18, 2015 by lkurach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ozzi Posted March 19, 2015 Share Posted March 19, 2015 Jeśli chodzi o lampy to zdecydowanie z 4 pierwszych opcja B ! A kolor felg hmmm... Może coś bardziej stonowanego ? Jakiś grafit, palony brąz, czarne ? Może zaryzykować żółty zacisk + grafitowe koło bądź czarne ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lkurach Posted March 23, 2015 Author Share Posted March 23, 2015 Ciekawie wygląda grafit z zółtym zaciskiem Przeglądają oferty lakierni proszkowych widzę że są ciekawe kolory chrom np czarny chrom czy antracyt pieknie się to błyszczy ale z drugiej strony nie chce stracic idywidualnego charakteru auta i mam dyletam a koła juz odebrane felgi poprostowane i gotowe do malowania Auto się powoli składa i czas goni więc decyzję trzeba podjąć.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mamooth Posted March 24, 2015 Share Posted March 24, 2015 ...nie wymiękaj idź w seledyn, pierwsza myśl jest zazwyczaj najlepsza Link to comment Share on other sites More sharing options...
lkurach Posted March 25, 2015 Author Share Posted March 25, 2015 Autko czeka jeszcze na ostatnie graty ale już powoli się składa Tu kilka zdjęć Dziś felgi odwiozłem do lakierni i też została umyta komora silnika ale poprzedni właściciel zabezpieczając profile zamknięte woskiem trochę zaszalał i wszystko dookoła czyli podłużnice gródź tym wypryskał. Odmyć to ciężko nawet mocną chemią i karcherem z gorącą wodą... Ale i tak jest o niebo lepiej Link to comment Share on other sites More sharing options...
lkurach Posted March 29, 2015 Author Share Posted March 29, 2015 Subaru nareszcie złożone i jeździ jak inne auto sprzęgło idealnie pracuje a na silniku można szklankę z wodą postawić No i pod maską czyściutko bo wszystko karcherem wymyte. Jak narazie koła pożyczył brat od forestera a we wtorek będzie już nowe ogumienie a w środę instalacja gazową zajmie się forumowy spec Link to comment Share on other sites More sharing options...
lkurach Posted April 9, 2015 Author Share Posted April 9, 2015 Przyszedł czas żeby pokazać efekt odnowionych letnich kółek Decyzja co do koloru jednak była bliższa rozsądkowi i dobrałem kolor do poprzedniego bo auto fajnie sie prezentowało więc nie kombinowałem i mam ogromna nadzieje że nie tylko mi będzie się podobać Do tego kolega jako zajął się moja instalacją gazową. Auto nareszcie jeździ na gazie tak jak powinno Do wymiany poszły wtryski i oczywiście kalibracja od podstaw. W międzyczasie oddałem też sprężarkę klimatyzacji do regeneracji żeby przygotować już całkowicie auto do wyjazdów wakacyjnych Tu kilka zdjęć : Chyba nie jest najgorzej... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
szampon Posted April 10, 2015 Share Posted April 10, 2015 Elegancko Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amstaff23 Posted April 10, 2015 Share Posted April 10, 2015 Przedostatnia fota kapitalna. Gratuluję auta Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts