Jump to content

Szarpanie przy cofaniu na skręconych kołach

Contor

Recommended Posts

Witam

Tak jak w temacie, zauważyłem że przy powolnym cofaniu (parkowanie tyłem) na maksymalnie skręconych kołach lewo lub prawo pojawia się szarpanie (drganie) takie cykliczne szarpnięcia, nie wiem co może być przyczyną, proszę o porady.

Auto z roku 2000 przebieg 230 000 km, tydzień temu wyciągnąłem z dużego śniegu okularnika, po tym jak poddał się Jeep Grand Cherokee, satysfakcja bezcenna , ale czuje że są to tego konsekwencje.

Obstawiałbym powoli padające wisko albo hillholder (cofasz powoli na pół-sprzęgle może?). Jeśli to wisko, to raczej nie nie przez to że kogoś wyciągałeś... ten element z czasem po prostu się zużywa, nic na to nie poradzisz....

Jeśli masz MT i objawy występują po rozgrzaniu, to prawdopodobnie to wiskoza. Sprawdź objawy również manewrując do przodu.

Wiskozę można skutecznie regenerować na szczęście :)

U mnie jest to samo ale do przodu nie ma żadnych objawów. Ani na zimno ani na ciepło, po dłuższej jeździe, nic. Tylko przy cofaniu i własnie takim szarpanym, czyli troche cofnę, odpuszcze i znowu. Mam podejrzenie że własnie przez to wahnięcie załącza się hilholder ale nie sprawdzałem dokładnie.

• 4 months later...